przetwory

Artykuły - Przetwory (210)

  • Zamiast cukru

    Zamiast cukru

    Nadchodzi czas robienia przetworów. Często zastanawiamy się, jak możne je dosłodzić rezygnując z niezdrowego cukru. Oto kilka propozycji.
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.
  • Domowe przetwory

    Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?
  • Przetwory dla każdego

    Przetwory dla każdego

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.
  • Myślisz, że truskawki na bazarku są tanie? W skupie rolnicy dostają grosze. Wada rynku?

    Myślisz, że truskawki na bazarku są tanie? W skupie rolnicy dostają grosze. Wada rynku?

    Rozpoczął się sezon skupu owoców. Rolnicy sygnalizują, że oferowane im ceny są niskie. Branża przetwórcza argumentuje, że cena zależy od sytuacji rynkowej. Resort rolnictwa z kolei widzi potrzebę uregulowania relacji między producentami owoców i przetwórstwem.
  • Domowe przetwory

    Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?
  • IERiIGŻ: Ceny malin mogą wielu zaskoczyć

    IERiIGŻ: Ceny malin mogą wielu zaskoczyć

    Zdaniem analityków zbiory truskawek dobiegają końca, rozpoczyna się skup malin. Ceny mogą być atrakcyjne zwłaszcza dla producentów malin. Na ten gatunek owoców jest obecnie duży popyt, bo przez ostatnie dwa lata zbiory u czołowego producenta malin Serbii były słabe.
  • Polskie przetwory podbiją Azję

    Polskie przetwory podbiją Azję

    Branża przetwórstwa owocowo-warzywnego głęboko odetchnęła po niedawnym kryzysie gospodarczym. Polskie firmy nie tylko dobrze radzą sobie na niełatwym rodzimym rynku spożywczym, lecz także coraz więcej sprzedają na wschodzie Europy. Szukając rynków zbytu, dotarły także za Ural, do Kazachstanu czy Mongolii.
  • Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

    Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

    Początek jesieni to świetny czas na przetwory. Teraz przygotowane, zimą będą smaczną przekąską, która uodporni twoje dziecko przed infekcjami!
  • Nalewka z wiśni

    Nalewka z wiśni

    Królowa wśród nalewek.

Filmy - Przetwory (27)

  • Powidła z amaretto - jak je zrobić?

    Amaretto to tradycyjny włoski trunek, który ma charakterystyczny, lekko gorzki posmak - wszystko dzięki migdałom, które są głównym składnikiem likieru. W połączeniu z pestkami wiśni, moreli czy brzoskwini, tworzy niesamowity alkohol, który znakomicie nadaje się do kawy, ciast, deserów czy domowej czekolady! Amaretto znakomicie nadaje się również do przyrządzania szczególnych powideł, które doskonale sprawdzą się i podawane solo, jak również jako dodatek do domowych wypieków czy deserów. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić powidła z amaretto!
  • Powidła ze śliwek węgierek - jak je zrobić?

    Powidła ze śliwek węgierek to domowe przetwory, które są klasyką polskiej kuchni. Doskonałe jako dodatek do ciast, naleśników czy deserów, są znakomitym sposobem na przemycanie smaku lata na zimniejsze dni! Delikatne, lekko słodkie, aromatyczne - każdy zna ten wyborny smak! Jak zrobić powidła ze śliwek węgierek w domu? Zobaczcie nasz prosty przepis!
  • Jak zrobić kiszoną kapustę?

    Kiszona kapusta to jeden z najważniejszych elementów kuchni staropolskiej. Znakomita do zup, surówek, a i bigos nie byłby taki sam bez najważniejszej kiszonej kapusty. Kiedyś obowiązkowo w każdym domu kisiło się kapustę, dziś można ją dostać właściwie w każdym sklepie i przez cały rok, nic jednak nie zastąpi smaku prawdziwej, samodzielnie ukiszonej kapusty. Jak to zrobić w domu? Zobaczcie - to dziecinnie proste!
  • Jak się robi kompot z jabłek?

    Kompoty to doskonały, bardzo prosty sposób na "przemycenie" do naszej kuchni odrobiny lata na zimne, zimowe dni. Zamknięcie w słoiku kompotu owocowego - zwłaszcza tego jabłkowego, z soczystych, twardych, lekko kwaśnych jabłek - już samym swoim zapachem przypomina o ciepłych dniach, zaś odrobina kompotu to nie tylko doskonały smak, ale też przyciągający aromat! Zobaczcie, jak się robi kompot z jabłek!