papryka

Artykuły - Papryka (198)

  • Trzy kolory papryki

    Trzy kolory papryki

    Czerwona, zielona, żółta – którą wybieramy najczęściej? Trudno wskazać inne warzywo niż papryka, które mogłoby pochwalić się taką różnorodnością barw.
  • Zdrowe tajemnice ukryte w papryce

    Zdrowe tajemnice ukryte w papryce

    200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.
  • 3 fakty o papryce

    3 fakty o papryce

    Żółta, czerwona, zielona: papryki kuszą pięknymi kolorami i charakterystycznym smakiem. Najważniejsze jest to, że zawierają dużo cennych dla naszego zdrowia właściwości.
  • Dżem z papryki

    Dżem z papryki

    Oto przepis na dżem, który doskonale nadaje się mięs i wędlin. Możesz zrobić go z papryki żółtej, czerwonej lub zielonej. Z powodzeniem zastąpi ketchup i musztardę. Smacznego!
  • Kurczak z pesto w naleśniku

    Kurczak z pesto w naleśniku

    Najlepiej smakuje kurczak w naleśniku.
  • Trudna sytuacja na rynku papryki

    Trudna sytuacja na rynku papryki

    Czekają na ministra rolnictwa i liczą na dopłaty. Producenci papryki poprosili państwo o wsparcie. W przeciwnym razie ucierpią z powodu rosyjskiego embargo na polskie warzywa i owoce.
  • Papryki z serem feta i oliwkami

    Papryki z serem feta i oliwkami

    Faszerowana papryka to popularne letnie danie. Napełniona oliwkami i serem feta przypadnie do gustu najbardziej wybrednemu smakoszowi.
  • Papryka nadziewana kaszą

    Papryka nadziewana kaszą

    Możesz serwować ją jako przekąskę i jako samodzielne danie.
  • Szparagi i ziemniaki - świetne połączenie

    Szparagi i ziemniaki - świetne połączenie

    Zielone szparagi i młode ziemniaki, z tych dwóch składników wyczarujesz pyszną wiosenną sałatkę.
  • Egzotyczne przyprawy i ich oryginalne zastosowanie

    Egzotyczne przyprawy i ich oryginalne zastosowanie

    Goździki: Całe albo zmielone dodawaj do kawy, deserów. Kilka goździków wrzuconych do czerwonego barszczyku zaostrzy jego smak.

Filmy - Papryka (14)

  • Potrawka z papryki w śmietanie - jak ją zrobić?

    Przepis na potrawkę z papryki w śmietanie to aromatyczne danie, które nawiązuje do kuchni węgierskiej. Kolorowe, soczyste papryki w połączeniu z cebulą, pieczarkami, a wszystko zalane mocnym bulionem - to baza potrawki, która na długo pozostawia uczucie sytości. Do tego odrobina delikatnej piersi z kurczaka i mnóstwo wyrazistych przypraw, które świetnie "podkręcą" smak potrawki. W kilka chwil przygotujecie danie, do którego jeszcze nie raz będziecie chcieli wrócić!
  • Przepis na klasyczny placek po węgiersku

    Sława placka po węgiersku dziś jest nieco przygaszona, jednak nadal cieszy się niezwykłą popularnością - to wyborne, proste danie, które zachwyca bogactwem swojego smaku, a przede wszystkim jest niezwykle sycące i idealnie sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie bardziej wymagającego obiadu. Jak więc przygotować szybko placek po węgiersku? Przepis jest dziecinnie prosty - zobaczcie!
  • Jak zrobić zapiekankę góralską? Prosty przepis

    Zapiekanka góralska to jeden z prostszych sposobów na przygotowanie szybkiej, warstwowej zapiekanki mięsno-warzywnej, która nie będzie zbyt tłusta, za to na pewno sycąca i aromatyczna! Połączenie miękkich, puszystych ziemniaków z paprykami, pieczarkami, kawałkami boczku i dobrej, zwyczajnej kiełbasy - to idealny sposób na szybkie zapiekanki, które zachwycą wszystkich! Zobaczcie nasz przepis na zapiekankę góralską!
  • Halloweenowe papryki - jak je zrobić?

    Papryka to wyjątkowe warzywo, które - podobnie jak dynia - idealnie nadaje się na przyrządzanie ciekawych dań, które swoim wyglądem zachwycą wszystkich! Przepis na halloweenowe papryki to nie tylko świetne jedzeniowe dekoracje, ale przede wszystkim przepyszny sposób na sycącą przekąskę, które podczas nocy strachów posmakują nie tylko najmłodszym. Zobaczcie nasz prosty sposób na halloweenowe papryki nadziane pomidorowym spaghetti!