owoce

Artykuły - Owoce (598)

  • Bronisze: Jabłka w cenie mandarynek

    Bronisze: Jabłka w cenie mandarynek

    W tym roku jabłka są dwa razy droższe niż przed rokiem; niektóre krajowe odmiany na początku stycznia kosztują 3,5-4,5 zł za kg, czyli tyle, ile importowane mandarynki - poinformowała PAP rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
  • Komisja Rolnictwa: Produkcja owoców miękkich jest nieopłacalna

    Komisja Rolnictwa: Produkcja owoców miękkich jest nieopłacalna

    - W 2017 r. wzrosły ceny skupu wszystkich owoców miękkich, poprawiła się opłacalność ich produkcji - poinformował w czwartek na posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa wiceminister Jacek Bogucki. Jednak zdaniem rolników, ceny skupu owoców w tym roku były nadal zbyt niskie, by pokryć koszty uprawy.
  • KUPS: trudny rok dla przetwórców owoców

    KUPS: trudny rok dla przetwórców owoców

    Zakłady przetwórcze płacą już ok. 90 gr za 1 kg jabłek. "To bardzo dobra cena dla sadowników, natomiast dla przetwórców cena jest wysoka i ryzykowna. Zdaniem analityków rynku towarowego, na przestrzeni ostatnich 10 lat, najwyższe ceny jabłek przemysłowych były w 2010 i 2011 r., wówczas sadownikom średnio płacono 0,65 zł za 1 kg.
  • Polska liderem w produkcji owocowo-warzywnej

    Polska liderem w produkcji owocowo-warzywnej

    Polska jest szóstym, pod względem wartości, producentem owoców i warzyw w UE-28. Jednak z uwagi na znaczny udział owoców i warzyw kierowanych do przetwórstwa, zajmuje także czołowe miejsce w produkcji przetworów owocowo-warzywnych - wynika z najnowszego raportu PKO Banku Polskiego.
  • To jeszcze nie koniec wzrostu cen owoców

    To jeszcze nie koniec wzrostu cen owoców

    Zbiory owoców w Polsce najniższe od 2010 r. zdaniem analityków Credit Agricole, cen owoców swoje maksimum osiągną w IV kw. roku. Na początku przyszłego roku oczekujemy już spadku tempa wzrostu cen owoców i warzyw.
  • Ekspert: Wyższe ceny owoców przełożą się na wzrost cen przetworów

    Ekspert: Wyższe ceny owoców przełożą się na wzrost cen przetworów

    W tym roku krajowe owoce są wyjątkowo drogie i to przełoży się na wyższe ceny dżemów, soków i mrożonek - poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Dodała, że tańsze niż przed rokiem są natomiast owoce importowane.
  • Rosną ceny nie tylko jabłek

    Rosną ceny nie tylko jabłek

    Tej jesieni będą słabe zbiory jabłek - zapowiada wiceprezes Związku Sadowników RP. Robert Remiszewski zapowiedział Radiu Podlasie, że w Europie zbiór będzie mniejszy o 30 proc. Ceny mogą być nawet o jedną trzecią wyższe.
  • Handel: Rosną ceny owoców

    Handel: Rosną ceny owoców

    Rosną ceny żywności. Na skutek niekorzystnej pogody zbiory owoców mogą być mniejsze, niż zakładano. Stanieć mogą za to produkty mleczne.
  • Tegoroczne zbiory owoców będą znacznie niższe. Konsumenci odczują podwyżki

    Tegoroczne zbiory owoców będą znacznie niższe. Konsumenci odczują podwyżki

    - Ze wstępnych szacunków GUS wynika, że zbiory owoców z drzew będą o 30-40 proc. niższe niż w roku ubiegłym. W niektórych odmianach owoców plony mogą być na poziomie 20 proc. - podkreśla prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.
  • Polska rolniczym potentatem. Oto państwa, które produkują najwięcej owoców i warzyw w UE

    Polska rolniczym potentatem. Oto państwa, które produkują najwięcej owoców i warzyw w UE

    Jedno na cztery jabłka uprawiane w UE pochodzi z Polski. Ale to nie jedyna kategoria, w której jesteśmy unijnymi liderami.

Filmy - Owoce (107)

  • Przepis na sakiewki z serem i owocami

    Naleśniki nie muszą być nudne! Zamiast kolejny raz serwować te same naleśniki - zawijane w rożek czy rulonik, spróbujcie przygotować przepyszne sakiewki, których sam wygląd skusi każdego! Delikatne ciasto naleśnikowe, zawinięte w formę sakiewki, która kryje w sobie wyborny farsz serowo-owocowy - to szybkie i proste danie, które będzie jednocześnie i smaczne, i sycące! Zaletą jest niewątpliwa soczystość sakiewek, zaś przygotowanie trwa dosłownie parę chwil! Zobaczcie, jak łatwo je zrobić!
  • Powidła z amaretto - jak je zrobić?

    Amaretto to tradycyjny włoski trunek, który ma charakterystyczny, lekko gorzki posmak - wszystko dzięki migdałom, które są głównym składnikiem likieru. W połączeniu z pestkami wiśni, moreli czy brzoskwini, tworzy niesamowity alkohol, który znakomicie nadaje się do kawy, ciast, deserów czy domowej czekolady! Amaretto znakomicie nadaje się również do przyrządzania szczególnych powideł, które doskonale sprawdzą się i podawane solo, jak również jako dodatek do domowych wypieków czy deserów. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić powidła z amaretto!
  • Reakcja dziecka na nietypowe prezenty

    Jak widać, nie samymi zabawkami dziecko żyje. Jego reakcja na owoce i warzywa jest bezcenna!
  • Owocowe paseczki dla dzieci

    Owocowe paseczki dla dzieci to znakomity sposób na przygotowanie zdrowych słodyczy dla naszych najmłodszych, które będą i zachęcające swoim wyglądem, i doskonale będą smakowały! Wystarczy odrobina owoców - najlepiej tych miękkich, jak truskawki i trochę miodu. Zobaczcie, jak je zrobić!