orzechy

Artykuły - Orzechy (142)

  • Porcja na śniadanie

    Porcja na śniadanie

    Choć są ciężkostrawne, powinniśmy je przegryzać codziennie w niewielkich ilościach. Orzechy są źródłem kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych. Przyczyniają się tym samym do obniżenia złego cholesterolu.
  • Zamiast kanapki z szynką

    Zamiast kanapki z szynką

    Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na uniknięcie zawału czy udaru znacznie wzrosły.
  • Orzechy dla przyszłych mam

    Orzechy dla przyszłych mam

    Dzieci, których matki jadły orzechy podczas ciąży, rzadziej mają alergię na orzechy.
  • Mogą powstrzymać nowotwór

    Mogą powstrzymać nowotwór

    Naukowcy dowiedli, że orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. To kolejny dowód na prozdrowotne działanie tej grupy produktów.
  • Karmienie małych dzieci produktami orzechowymi chroni przed alergią

    Karmienie małych dzieci produktami orzechowymi chroni przed alergią

    Nie należy zabraniać małym dzieciom spożywania produktów orzechowych, lepiej je nawet do tego zachęcać. Wczesne karmienie nimi może uchronić je przed alergią na orzechy – wykazały badania opublikowane przez „New England Journal of Medicine”.
  • Garść orzechów dziennie chroni przed wieloma chorobami

    Garść orzechów dziennie chroni przed wieloma chorobami

    ​Spożywanie około 20 gramów orzechów dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów oraz innych problemów zdrowotnych - poinformowali brytyjscy i norwescy naukowcy na łamach pisma "BMC Medicine".
  • Orzechy przedłużają życie

    Orzechy przedłużają życie

    Codzienne spożywanie pół garści orzechów wyraźnie obniża ryzyko przedwczesnej śmierci.
  • Porcja na śniadanie

    Porcja na śniadanie

    Choć są ciężkostrawne, powinniśmy je przegryzać codziennie w niewielkich ilościach. Orzechy są źródłem kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych. Przyczyniają się tym samym do obniżenia złego cholesterolu.
  • Orzechowa nuta Świąt

    Orzechowa nuta Świąt

    Boże Narodzenie idzie do nas wielkimi krokami. Zimy wciąż nie widać, ale przygotowania do Świąt w wielu domach już ruszyły. Orzechy są ważnym ich elementem. Mogą być ozdobą stołu, choinki, ciast, deserów, składnikiem kutii, a może warto włączyć je na stałe do jadłospisu. Na które się zdecydować?
  • Tłuszcze rybie i roślinne mogą przedłużać życie

    Tłuszcze rybie i roślinne mogą przedłużać życie

    Starsze osoby spożywające dużo tłuszczów nienasyconych, których źródłem są ryby i produkty roślinne, żyją dłużej niż osoby, których dieta jest uboga w te związki.

Filmy - Orzechy (18)

  • Przepis na chlebowe pulpeciki z orzechami

    Przepis na chlebowe pulpeciki to doskonały sposób na przygotowanie pysznego, ciekawego dania o nietypowym smaku, ale również sposób na to, by nie wyrzucać suchego, wczorajszego pieczywa! Z suchego, białego chleba możecie przygotować pyszne, gotowane pulpeciki z odrobiną szpinaku, cebuli i żółtego sera, zaś podsmażone orzechy nadadzą całości wykwintnego charakteru! Poznajcie nasz przepis na chlebowe pulpeciki z orzechami!
  • Jak zrobić lizaki z jabłka w czekoladzie z orzechami?

    Jabłka to bardzo wdzięczne owoce, które można podawać na setki sposobów, a również surowe smakują doskonale! Szarlotki, dodatki do ciast, deserów, składniki lodów, napojów, trunków - jabłka są niezastąpione! Dzięki ich zwartości i charakterystycznemu kształtowi można z przygotować proste, ale efektowne przekąski dla dzieci - oto nasz przepis na lizaki z jabłka, które oblano odrobiną czekolady i posypano kruszonymi orzechami! Nie tylko najmłodsi będą zachwyceni tym smakiem!
  • Szybkie ciasto - orzechowiec bez mąki i pieczenia

    Orzechowiec bez mąki i pieczenia to przepyszny blok czekoladowy, pełen doskonałych orzechów różnego rodzaju. Robi się go dosłownie w parę minut - wystarczy pokruszyć orzechy i zalać je miodem i roztopioną czekoladą, a potem schłodzić w lodówce! Taki deser sprawdzi się na każdą okazję, a smakuje - doskonale!
  • Przepis na polewę fistaszkową do lodów

    Lody to doskonały deser, który uwielbia każdy! Na śmietance czy sorbety - wszystkie są przepysznym sposobem na deser! Znakomitym dodatkiem do lodów są oczywiście polewy, zwłaszcza te domowe, własnoręcznie przygotowane ze sprawdzonych składników. Taki też jest nasz przepis na polewę fistaszkową - wystarczy odrobina orzechów, masła orzechowego, śmietanka i masa krówkowa, a stworzycie przepyszny dodatek, który zachwyci nie tylko najmłodszych!