odżywianie

Artykuły - Odżywianie (135)

Filmy - Odżywianie (9)

  • Cała prawda o kokosach. Dlaczego warto je jeść?

    Kokos to owoc palmy kokosowej, cenne źródło potasu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu oraz cynku. Co powinniśmy o nim wiedzieć, a przede wszystkim - dlaczego warto uwzględnić go w swojej diecie? Zobaczcie materiał i ruszajcie do kuchni! (Agencja TVN/x-news)
  • Jak zmniejszyć kaloryczność potraw? Oto proste rady

    Jak zmniejszyć kaloryczność potraw? Oto kilka prostych rad: śmietanę zastąp jogurtem naturalnym, cukier zastąp syropem z agawy, miodem lub stewią, zamiast napojów, warto sięgnąć po wodę z cytryną, pieczywo i makarony jedz tylko pełnoziarniste. Zmniejszenie kaloryczności potraw wcale nie jest trudne. Wymaga tylko wprowadzenia tych kilku nieskomplikowanych zasad. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • Błonnik - dlaczego jest tak ważny dla organizmu i gdzie można go znaleźć?

    Nie ma dobrze zbilansowanej diety bez błonnika. Pod tą nazwą kryje się grupa substancji pochodzenia roślinnego. Nie są one rozkładane przez enzymy trawienne. Błonnik bywa inaczej nazywany włóknem pokarmowym. Ma bardzo duży wpływ na pracę układu pokarmowego, wspiera proces odchudzania, pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz pozwala kontrolować poziom cukru we krwi. W jakich produktach można go znaleźć? (Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. Źródło: Agencja TVN/x-news).
  • Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?

    Dietetyk Aneta Łańcuchowska wyjaśniła, których produktów nie należy przechowywać w lodówce. Jak prawidłowo przechowywać kaszę, mąkę, sól czy oleje? - Są niektóre owoce i warzywa, których nie powinniśmy wkładać do lodówki, dlatego że po wyjęciu z niej są niesmaczne - mówi Łańcuchowska. - Papryka im bardziej jest dojrzała, tym więcej ma witaminy C - zaznaczyła dietetyk. - Kiedy włożymy ją do lodówki, to jej proces dojrzewania zostanie zahamowany - dodała. Pamiętajmy również, by nie wkładać do lodówki wszelkiego rodzaju olejów. - Oliwa w lodówce staje się mętna, robią się grudki, jest bardziej gęsta. Należy ją trzymać na blacie kuchennym, ale istotne, by stała w ciemnym miejscu - mówi. Podobny problem dotyczy pieczywa. Nie wkładajmy go do lodówki - szybko sczerstwieje. Nie wkładaj do lodówki pomidorów - szybko się zepsują, stracą witaminy i soczystość! Równie ważne jest, by nie przechowywać w lodówce szczypiorku, koperku, ale też wszelkiego rodzaju kasz, mąki czy soli. Co z ziemniakami? Okazuje się, że umieszczanie ich w lodówce nie tylko popsuje ich smak, ale może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia - szybciej kiełkują, a tym samym wytwarzają substancje rakotwórcze. (Dzień Dobry TVN/x-news)