mięso

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
Mięso (2017, reż. Julia Ducournau) ,

Artykuły - Mięso (704)

  • Mięso pod lupą inspekcji handlowej

    Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka).
  • Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Celnicy i straż graniczna w chińskiej prowincji Guangdong zatrzymali w pierwszym tygodniu października br. dwa statki, na których próbowano przeszmuglować ponad 1,6 tys. ton mrożonej żywności, m.in. polską wołowinę - poinformował w czwartek PAP urząd celny.
  • Wołowina wraca do łask

    Wołowina wraca do łask

    GUS opublikował ostatnio dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.W danych na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny (o 75% r/r do 2,1 kg). Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej konsumpcji na mieszkańca od 2011 r.
  • Sanepid ujawnia listę sklepów, do których trafiło skażone mięso

    Sanepid ujawnia listę sklepów, do których trafiło skażone mięso

    Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku na swoich stronach internetowych podała listę sklepów, do których trafił drób skażony szkodliwym fipronilem.
  • Fipronil w żywności na terenie Polski

    Fipronil w żywności na terenie Polski

    Do Polski trafiły partie mięsa drobiowego skażone lub potencjalnie skażone owadobójczym fipronilem. W ubiegłym tygodniu służby sanitarne informowały o stwierdzeniu jaj mogących zawierać ten środek. W obu przypadkach towar trafił do Polski z Niemiec.
  • Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu - tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne. Czy oznacza to, że należy zrezygnować z grillowania? Nie! Dowiedz się, co zrobić, by było one zdrowsze.
  • Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Branża mięsna jest zaniepokojona kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju, które zbliżają się do powiatów, w których znajdują się największe zakłady w kraju - informuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w liście do ministra rolnictwa.
  • Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    - Znalezienie pracownika do zakładu mięsnego to problem, bo masarz to dziś wymarły zawód. Ludzie nie chcą kształcić się w tym kierunku, bo wiedzą, że to ciężka praca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.
  • Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Na początku roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 11,5 proc. W całej Unii Europejskiej dynamika wyniosła 1,6 proc. Polska jest nie tylko liderem w produkcji, lecz także w eksporcie drobiu mimo ognisk ptasiej grypy. I choć perspektywy dla branży są optymistyczne, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ocenia, że możliwe jest obniżenie tempa wzrostu w kolejnych miesiącach.
  • Mięso – nie dla wszystkich

    Mięso – nie dla wszystkich

    Lubisz mięso? Smakuje ci i służy twojemu ciału? Nie potrafisz przeżyć dnia bez solidnej porcji mięsa, czy wręcz przeciwnie, dostajesz dreszczy na jego widok?

Filmy - Mięso (102)

  • Domowe burrito wieprzowe - szybki przepis

    Ola amigo! Znudził ci się kebab? Spróbuj w takim razie zrobić wieprzowe burrito! Niech kawałek Meksyku zagości w twojej kuchni. Dowiedz się, jak zrobić idealne burrito, czyli potrawkę z mięsa wieprzowego z pomidorami, fasolą i kukurydzą zawinięte w chrupiącą tortillę. Jeśli lubisz testować kuchnie świata, to burrito wieprzowe stanowi absolutne must have na twoim stole.
  • Prosty przepis na kurczaka faszerowanego

    Faszerowany kurczak jest prawdziwym hitem obiadowym. To danie można skomponować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Aromatyczne, delikatne mięso z kurczaka faszerowane rozmaitymi dodatkami to prosty przepis na pyszny i tani posiłek. Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Faszerowany kurczak będzie doskonałym rozwiązaniem!
  • Kurczak jak cordon bleu - jak go zrobić?

    Cordon bleu, czyli kotlet szwajcarski, to przepyszny panierowany sznycel cielęcy, okrywający ser i szynkę, zaś całość jest panierowana i smażona. Znany na całym świecie, dziś - dzięki Amerykanom - coraz popularniejsza jest wersja z kurczakiem - mięso, choć inne w smaku, jest równie delikatne i znakomicie nadaje się do przygotowywania przepysznych kotletów. Choć wyglądają wykwintnie, cordon bleu z kurczakiem można przygotować w kilka chwil! Zobaczcie, jak prosto go zrobić!
  • Dakgangjeong - jak zrobić kurczaka po koreańsku?

    Dakgangjeong, czyli kurczak po koreańsku, to sposób na podanie zwykłego mięsa z kurczaka, które nie będzie smakowało tak, jak zwykle! Jeśli czujecie się znudzeni kolejną porcją smażonego kurczaka - w potrawce, zapiekance czy w formie drobiowych kotletów, spróbujcie przygotować wyjątkowe danie, które jest jednym ze sztandarowych przykładów kuchni koreańskiej. Odrobina syropu ryżowego, octu winnego i aromatycznych przypraw sprawi, że delikatne mięso z kurczaka stanie się wybornym daniem dla wszystkich!