mięso

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
Mięso (2017, reż. Julia Ducournau) ,

Artykuły - Mięso (704)

  • Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Celnicy i straż graniczna w chińskiej prowincji Guangdong zatrzymali w pierwszym tygodniu października br. dwa statki, na których próbowano przeszmuglować ponad 1,6 tys. ton mrożonej żywności, m.in. polską wołowinę - poinformował w czwartek PAP urząd celny.
  • Wołowina wraca do łask

    Wołowina wraca do łask

    GUS opublikował ostatnio dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.W danych na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny (o 75% r/r do 2,1 kg). Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej konsumpcji na mieszkańca od 2011 r.
  • Sanepid ujawnia listę sklepów, do których trafiło skażone mięso

    Sanepid ujawnia listę sklepów, do których trafiło skażone mięso

    Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku na swoich stronach internetowych podała listę sklepów, do których trafił drób skażony szkodliwym fipronilem.
  • Fipronil w żywności na terenie Polski

    Fipronil w żywności na terenie Polski

    Do Polski trafiły partie mięsa drobiowego skażone lub potencjalnie skażone owadobójczym fipronilem. W ubiegłym tygodniu służby sanitarne informowały o stwierdzeniu jaj mogących zawierać ten środek. W obu przypadkach towar trafił do Polski z Niemiec.
  • Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu - tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne. Czy oznacza to, że należy zrezygnować z grillowania? Nie! Dowiedz się, co zrobić, by było one zdrowsze.
  • Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Branża mięsna jest zaniepokojona kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju, które zbliżają się do powiatów, w których znajdują się największe zakłady w kraju - informuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w liście do ministra rolnictwa.
  • Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    - Znalezienie pracownika do zakładu mięsnego to problem, bo masarz to dziś wymarły zawód. Ludzie nie chcą kształcić się w tym kierunku, bo wiedzą, że to ciężka praca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.
  • Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Na początku roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 11,5 proc. W całej Unii Europejskiej dynamika wyniosła 1,6 proc. Polska jest nie tylko liderem w produkcji, lecz także w eksporcie drobiu mimo ognisk ptasiej grypy. I choć perspektywy dla branży są optymistyczne, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ocenia, że możliwe jest obniżenie tempa wzrostu w kolejnych miesiącach.
  • Mięso – nie dla wszystkich

    Mięso – nie dla wszystkich

    Lubisz mięso? Smakuje ci i służy twojemu ciału? Nie potrafisz przeżyć dnia bez solidnej porcji mięsa, czy wręcz przeciwnie, dostajesz dreszczy na jego widok?
  • Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Na rynku rolnym w lutym 2017 r., zarówno w skupie, jak i na targowiskach w skali miesiąca odnotowano wzrost cen większości podstawowych produktów rolnych z wyjątkiem cen żywca wołowego i wieprzowego. W porównaniu z notowaniami w lutym 2016 r. na obu rynkach wzrosły ceny produktów rolnych z wyjątkiem cen jęczmienia. Ponadto w skupie zmalały ceny owsa i drobiu, a na targowiskach pszenicy i ziemniaków.

Filmy - Mięso (95)

  • Przepis na zapiekane kotlety z jabłkami i pomidorami

    Przepis na zapiekane kotlety z jabłkami i pomidorami to wyśmienity sposób na przygotowanie typowych kotletów w nowym, przepysznym wydaniu! Zwykłe kotlety wieprzowe, urozmaicone o soczyste pomidory, cebulę, jabłka, zapieczone w wyrazistym w smaku sosie z bulionu, białego wina i dodatkiem soku z cytryny. Przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil, a efekty są wyborne! Poznajcie nasz przepis na zapiekane kotlety z jabłkami i pomidorami!
  • Przepis na sos grzybowy do mięs

    Mięsne pieczenie to okazja do przyrządzania doskonałych sosów w przeróżnych odmianach. Wersje jasne czy ciemne - to klasyczne pozycje, które zawsze idealnie się komponują, ale doskonałe są również mocne, wyraziste w smaku sosy, jak na przykład sos grzybowy, który nada całości potrawy niesamowitego aromatu grzybów, a jednocześnie wzmocni sam smak mięsa! Zobaczcie, jak zrobić prosty, ale przepyszny sos grzybowy do mięs!
  • Wyborne roladki z kurczakiem z serem w boczku

    Roladki to wykwintny, choć szybki w przygotowaniu, a przede wszystkim znakomity w smaku przepis na odmianę obiadowego menu! Zamiast przyrządzać znowu kotlety czy mielone, zróbcie proste, ale soczyste w środku, zachwycające swoim bogactwem smaku roladki! Zwarty kurczak, a do tego trochę sera i aromatyczny, mocny boczek - w parę chwil przygotujecie danie główne, które zachwyci wszystkich!
  • Doskonałe piersi z kurczaka z szynką i serem

    Pierś z kurczaka to podstawowy składnik w polskiej kuchni. Da się z niej przygotować mnóstwo pysznych dań, choć najczęściej przyrządzamy z nich delikatne kotlety drobiowe, przypominające klasyczne schabowe. U nas przepis na smażone piersi z kurczaka z odrobiną sera i szynki - dzięki tym prostym dodatkom całość nabiera niesamowitego smaku i aromatu. Wystarczy parę chwil, by je przygotować!