mięso

Artykuły - Mięso (704)

  • Fipronil w żywności na terenie Polski

    Fipronil w żywności na terenie Polski

    Do Polski trafiły partie mięsa drobiowego skażone lub potencjalnie skażone owadobójczym fipronilem. W ubiegłym tygodniu służby sanitarne informowały o stwierdzeniu jaj mogących zawierać ten środek. W obu przypadkach towar trafił do Polski z Niemiec.
  • Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

    Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu - tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne. Czy oznacza to, że należy zrezygnować z grillowania? Nie! Dowiedz się, co zrobić, by było one zdrowsze.
  • Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Branża mięsna jest zaniepokojona kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju, które zbliżają się do powiatów, w których znajdują się największe zakłady w kraju - informuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w liście do ministra rolnictwa.
  • Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    - Znalezienie pracownika do zakładu mięsnego to problem, bo masarz to dziś wymarły zawód. Ludzie nie chcą kształcić się w tym kierunku, bo wiedzą, że to ciężka praca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.
  • Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Na początku roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 11,5 proc. W całej Unii Europejskiej dynamika wyniosła 1,6 proc. Polska jest nie tylko liderem w produkcji, lecz także w eksporcie drobiu mimo ognisk ptasiej grypy. I choć perspektywy dla branży są optymistyczne, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ocenia, że możliwe jest obniżenie tempa wzrostu w kolejnych miesiącach.
  • Mięso – nie dla wszystkich

    Mięso – nie dla wszystkich

    Lubisz mięso? Smakuje ci i służy twojemu ciału? Nie potrafisz przeżyć dnia bez solidnej porcji mięsa, czy wręcz przeciwnie, dostajesz dreszczy na jego widok?
  • Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Na rynku rolnym w lutym 2017 r., zarówno w skupie, jak i na targowiskach w skali miesiąca odnotowano wzrost cen większości podstawowych produktów rolnych z wyjątkiem cen żywca wołowego i wieprzowego. W porównaniu z notowaniami w lutym 2016 r. na obu rynkach wzrosły ceny produktów rolnych z wyjątkiem cen jęczmienia. Ponadto w skupie zmalały ceny owsa i drobiu, a na targowiskach pszenicy i ziemniaków.
  • Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Polska jest kluczowym producentem mięsa w UE. W 2016 r. była największym producentem drobiu, 4. producentem wieprzowiny i 7. producentem wołowiny. Zdaniem analityków CAIB Polska wołowina zdobywa rynki mięsa koszernego i halal.
  • Ile jest mięsa w mięsie? Zaskakujące wyniki kontroli

    Ile jest mięsa w mięsie? Zaskakujące wyniki kontroli

    Jakie mięso kupujemy? To sprawdziła Inspekcja Handlowa i wykryła nieprawidłowości w co drugim sklepie. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania. Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych. Najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.
  • Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku wynikają one m.in. z obaw przed umową CETA, to nie są one jedyne. Warto patrzeć na całą sytuację nieco szerzej. Podobnie, jak dla pozostałych rolników powinna ona być motywacją do nawiązywania współpracy i podejmowania wspólnych działań.

Filmy - Mięso (75)

  • Pałki w zielonym sosie - szybki przepis na obiad

    Pałki z kurczaka to mięsne części, z których można łatwo i szybko przygotować sycący obiad o dowolnym smaku! Świetnie sprawdzają się zwłaszcza pieczone, podawane w wyrazistych sosach. Taki też jest przepis na pałki w zielonym sosie - delikatne mięso kurczaka wraz z mocnym, czosnkowo-bazyliowym pesto - to doskonały sposób na odmianę obiadowego menu, które można przygotować za grosze i w kilka chwil! Poznajcie nasz przepis na pałki w zielonym sosie!
  • Przepis na pałki z kurczaka w pomidorach

    Przepis na pałki z kurczaka w pomidorach to doskonały sposób na przygotowanie wybornej zapiekanki w ciekawym wydaniu. Delikatne mięso drobiowe, mocno nasączone wyrazistymi przyprawami, zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym z odrobiną mozzarelli - w ten sposób możecie przyrządzić wykwintne, nietypowe danie, którego smak na długo pozostaje na podniebieniu! Z tym przepisem poradzi sobie każdy!
  • Kurczak słodko-kwaśny - klasyczne danie kuchni azjatyckiej

    Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to światowy hit, który przywędrował do nas z kuchni azjatyckiej - podawany z białym ryżem, jest popularnym daniem na Dalekim Wschodzie. To w gruncie rzeczy bardzo prosty sposób na sycący posiłek, który - choć łączy w sobie różne smaki - podbił podniebienia wielu! By przygotować samodzielnie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, wystarczy parę chwil - wbrew pozorom, przyrządza się je w kilkanaście minut. Poznajcie nasz przepis!
  • Przepis na sałatkę z kurczakiem i warzywami

    Sałatka z kurczakiem to znakomity pomysł na przygotowanie sycącego, zdrowego posiłku, który nie będzie ociekał tłuszczem, ale zdecydowanie zaspokoi nasz głód i dostarczy wielu potrzebnych nam składników - witamin i mikroelementów. Delikatne mięso z piersi kurczaka idealnie nadaje się do tworzenia prostych, ale smacznych sałatek, które świetnie sprawdzą się również dla osób na diecie. Poznajcie naszą nową propozycję!