mięso

Artykuły - Mięso (702)

  • Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Polska jest kluczowym producentem mięsa w UE. W 2016 r. była największym producentem drobiu, 4. producentem wieprzowiny i 7. producentem wołowiny. Zdaniem analityków CAIB Polska wołowina zdobywa rynki mięsa koszernego i halal.
  • Ile jest mięsa w mięsie? Zaskakujące wyniki kontroli

    Ile jest mięsa w mięsie? Zaskakujące wyniki kontroli

    Jakie mięso kupujemy? To sprawdziła Inspekcja Handlowa i wykryła nieprawidłowości w co drugim sklepie. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania. Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych. Najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.
  • Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku wynikają one m.in. z obaw przed umową CETA, to nie są one jedyne. Warto patrzeć na całą sytuację nieco szerzej. Podobnie, jak dla pozostałych rolników powinna ona być motywacją do nawiązywania współpracy i podejmowania wspólnych działań.
  • Niemiecka prasa: "Nasze talerze pod kuratelą państwa"

    Szefowa Federalnego Urzędu Ochrony Środowiska domaga się podwyższenia stawek podatku VAT na mięso i mleko. Dla dobra środowiska. Piątkowe (06.01.2016) wydania niemieckich gazet komentują.
  • W 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

    W 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

    Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas szacują, że przeciętnie za te produkty Polacy będą płacić o ok. 4-6 proc. więcej, w tym za cukier o 10 proc., a masło nawet 15 proc. więcej.
  • Fasola i groch lepsze niż mięso

    Fasola i groch lepsze niż mięso

    ​Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
  • Weterynarze z Chin kontrolują kolejne polskie zakłady produkcji drobiu

    Weterynarze z Chin kontrolują kolejne polskie zakłady produkcji drobiu

    W zeszłym tygodniu miała miejsce kontrola inspektorów z Chińskiej Republiki Ludowej, którą to wizytę koordynowała Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza. W trakcie misji przedstawiciele chińskich służb weterynaryjnych odwiedzili gospodarstwo utrzymujące kury hodowlane oraz dwa zakłady wylęgu drobiu.
  • Gigantyczny spadek pogłowia krów od 2000 roku

    Gigantyczny spadek pogłowia krów od 2000 roku

    Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w czerwcu br. wyniosło 10,24 mln sztuk (-12,0% r/r), do tego mamy najgłębszy spadek pogłowia krów od 2000 roku.
  • Ta żywność jest bardzo szkodliwa dla nerek

    Ta żywność jest bardzo szkodliwa dla nerek

    Kolejne złe wiadomości dla zwolenników mięsa: częste spożywanie wieprzowiny nie tylko grozi rakiem żołądka, naraża również na przewlekłą niewydolność nerek. Informuje o tym „Journal of the American Society of Nephrology”.
  • Wegetarianie żyją dłużej

    Wegetarianie żyją dłużej

    Naukowcy odkryli, że wegetarianie żyją prawie 4 lata dłużej od osób spożywających mięso. Takiej nagrody doświadczają tylko najwytrwalsi - osoby, które unikają mięsa w diecie przez minimum 17 lat.

Filmy - Mięso (37)

  • Tradycyjne kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie to sposób na wyjątkowy obiad, który ma już ponad dwieście lat! Pochodzące z kuchni rosyjskiej, są panierowanymi kotlecikami z mięsa drobiowego, niekiedy z dodatkiem cielęciny. Mielone mięso formuje się w formę przypominającą kurze udko, w który zawinięto niewielką kostkę farszu - zwykle z cielęciny lub wątróbki. Wbrew pozorom, przygotowanie ich jest naprawdę proste i nie zajmuje wiele czasu. Poznajcie nasz przepis na tradycyjne kotlety pożarskie!
  • Jak zrobić pljeskavicę? Prosty przepis

    Pljeskavica, choć najczęściej kojarzona z Serbią, tak naprawdę znana jest na całych Bałkanach, choć w różnych zakątkach jest wiele wersji, jak ją przyrządzić. To pyszny, niewysoki kotlet z mięsa mielonego różnych rodzajów - tradycyjnie używa się jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, baraniny i cielęciny. W połączeniu z cebulą, ostrymi papryczkami, czosnkiem, serem i przyprawami, daje niesamowity efekt, którego smak jeszcze długo czuje się w ustach po zjedzeniu! Zobaczcie, jak zrobić domową pljeskavicę!
  • Przepis na polędwiczki w sosie z białego wina

    Polędwiczki w sosie z białego wina to genialny i bardzo szybki pomysł na obiad. Choć wydaje się bardzo prostym daniem, przygotowana wygląda niezwykle wykwintnie! Tak przyrządzone polędwiczki nie są suche, a bardzo soczyste, w czym pomaga sam winny sos, który zachwyca swoją aksamitnością. Zobaczcie nasz przepis na szybki mięsny obiad!
  • Jak się robi chłopski garnek?

    Chłopski garnek to bardzo elastyczna, pojemna nazwa na jednodaniowy obiad, który można przyrządzić właściwie w jednym naczyniu! Idealnie wpisuje się w polskie gusta - składa się z ziemniaków, kapusty, kiełbasy, papryki, a także przypraw i składników, które zmieniają się w zależności od wersji. Chłopski garnek to sycąca, pyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią treściwe, wyraziste w smaku dania - zobaczcie nasz przepis!