mięso

Artykuły - Mięso (704)

  • Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

    - Znalezienie pracownika do zakładu mięsnego to problem, bo masarz to dziś wymarły zawód. Ludzie nie chcą kształcić się w tym kierunku, bo wiedzą, że to ciężka praca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.
  • Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Na początku roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 11,5 proc. W całej Unii Europejskiej dynamika wyniosła 1,6 proc. Polska jest nie tylko liderem w produkcji, lecz także w eksporcie drobiu mimo ognisk ptasiej grypy. I choć perspektywy dla branży są optymistyczne, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ocenia, że możliwe jest obniżenie tempa wzrostu w kolejnych miesiącach.
  • Mięso – nie dla wszystkich

    Mięso – nie dla wszystkich

    Lubisz mięso? Smakuje ci i służy twojemu ciału? Nie potrafisz przeżyć dnia bez solidnej porcji mięsa, czy wręcz przeciwnie, dostajesz dreszczy na jego widok?
  • Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Na rynku rolnym w lutym 2017 r., zarówno w skupie, jak i na targowiskach w skali miesiąca odnotowano wzrost cen większości podstawowych produktów rolnych z wyjątkiem cen żywca wołowego i wieprzowego. W porównaniu z notowaniami w lutym 2016 r. na obu rynkach wzrosły ceny produktów rolnych z wyjątkiem cen jęczmienia. Ponadto w skupie zmalały ceny owsa i drobiu, a na targowiskach pszenicy i ziemniaków.
  • Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Polska jest kluczowym producentem mięsa w UE. W 2016 r. była największym producentem drobiu, 4. producentem wieprzowiny i 7. producentem wołowiny. Zdaniem analityków CAIB Polska wołowina zdobywa rynki mięsa koszernego i halal.
  • Ile jest mięsa w mięsie? Zaskakujące wyniki kontroli

    Ile jest mięsa w mięsie? Zaskakujące wyniki kontroli

    Jakie mięso kupujemy? To sprawdziła Inspekcja Handlowa i wykryła nieprawidłowości w co drugim sklepie. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania. Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych. Najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.
  • Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku wynikają one m.in. z obaw przed umową CETA, to nie są one jedyne. Warto patrzeć na całą sytuację nieco szerzej. Podobnie, jak dla pozostałych rolników powinna ona być motywacją do nawiązywania współpracy i podejmowania wspólnych działań.
  • Niemiecka prasa: "Nasze talerze pod kuratelą państwa"

    Szefowa Federalnego Urzędu Ochrony Środowiska domaga się podwyższenia stawek podatku VAT na mięso i mleko. Dla dobra środowiska. Piątkowe (06.01.2016) wydania niemieckich gazet komentują.
  • W 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

    W 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

    Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas szacują, że przeciętnie za te produkty Polacy będą płacić o ok. 4-6 proc. więcej, w tym za cukier o 10 proc., a masło nawet 15 proc. więcej.
  • Fasola i groch lepsze niż mięso

    Fasola i groch lepsze niż mięso

    ​Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Filmy - Mięso (62)

  • Jak zrobić bigos? Przepis krok po kroku

    Bigos - wyborne, tradycyjne danie kuchni litewskiej, polskiej i białoruskiej! Niezwykle aromatyczna potrawka z mięsa i dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i białej, świeżej, z dodatkiem aromatycznych, suszonych grzybów, wędzonych śliwek, cebuli i mnóstwa przypraw - to znakomity pomysł na sycące, pyszne danie, które sprawdza się zawsze i na każdą okazję! Trudności może przysparzać czas przygotowania - to nie jest danie, które robi się w pięć minut, a sekretem idealnego bigosu jest właśnie długość duszenia: co najmniej kilka godzin! Zobaczcie, jak zrobić bigos!
  • Kim są fleksitarianie?

    Kim jest fleksitarianin? Adrianna Lipiasz i Maciej Kołodziejczyk powiedzieli, jak wpłynęła na nich taka dieta. - Na fleksitarianizmie czuję się o wiele lepiej, ponieważ nie są to restrykcje żywieniowe - zaznaczyła Lipiasz. W studiu programu psychodietetyk Justyna Markowska wyjaśniła, które produkty można bezpiecznie wyłączyć z diety. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Czym uzupełnić białko w diecie, kiedy nie przepadamy za mięsem?

    Białko to podstawowy element budulcowy organizmu, szczególnie ważny dla ludzi chcących poprawić sylwetkę. Aby dieta była zbilansowana, posiłki w niej powinny składać się z węglowodanów, białka i tłuszczu. Najwięcej znajdziemy go w mięsie i rybach. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina. Innym jego doskonałym źródłem są jajka, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Gdy produkty pochodzenia zwierzęcego nie wystarczą, warto sięgnąć po strączki. Do alternatywnych źródeł białka należą także sery, twarogi, jogurty, mleko. Dobra dieta powinna być urozmaicona i zbilansowana. Zdjęcia pochodzą z x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)
  • Sezon grillowy w pełni. O ile wzrasta sprzedaż mięsa?

    Przeciętnie pięć godzin trwa impreza grillowa w Polsce – wynika z badania instytutu GfK Polonia. W okresie kwiecień – sierpień zwykle grillujemy dwa razy w miesiącu. Osoby organizujące grill wydają na niego ok. 280 zł, zaproszeni goście – ok. 100 zł.