mięso

Artykuły - Mięso (704)

  • Mięso – nie dla wszystkich

    Mięso – nie dla wszystkich

    Lubisz mięso? Smakuje ci i służy twojemu ciału? Nie potrafisz przeżyć dnia bez solidnej porcji mięsa, czy wręcz przeciwnie, dostajesz dreszczy na jego widok?
  • Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Ceny produktów rolnych w lutym 2017 r.

    Na rynku rolnym w lutym 2017 r., zarówno w skupie, jak i na targowiskach w skali miesiąca odnotowano wzrost cen większości podstawowych produktów rolnych z wyjątkiem cen żywca wołowego i wieprzowego. W porównaniu z notowaniami w lutym 2016 r. na obu rynkach wzrosły ceny produktów rolnych z wyjątkiem cen jęczmienia. Ponadto w skupie zmalały ceny owsa i drobiu, a na targowiskach pszenicy i ziemniaków.
  • Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Polska jest kluczowym producentem mięsa w UE. W 2016 r. była największym producentem drobiu, 4. producentem wieprzowiny i 7. producentem wołowiny. Zdaniem analityków CAIB Polska wołowina zdobywa rynki mięsa koszernego i halal.
  • Ile jest mięsa w mięsie? Zaskakujące wyniki kontroli

    Ile jest mięsa w mięsie? Zaskakujące wyniki kontroli

    Jakie mięso kupujemy? To sprawdziła Inspekcja Handlowa i wykryła nieprawidłowości w co drugim sklepie. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania. Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych. Najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.
  • Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku wynikają one m.in. z obaw przed umową CETA, to nie są one jedyne. Warto patrzeć na całą sytuację nieco szerzej. Podobnie, jak dla pozostałych rolników powinna ona być motywacją do nawiązywania współpracy i podejmowania wspólnych działań.
  • Niemiecka prasa: "Nasze talerze pod kuratelą państwa"

    Szefowa Federalnego Urzędu Ochrony Środowiska domaga się podwyższenia stawek podatku VAT na mięso i mleko. Dla dobra środowiska. Piątkowe (06.01.2016) wydania niemieckich gazet komentują.
  • W 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

    W 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

    Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas szacują, że przeciętnie za te produkty Polacy będą płacić o ok. 4-6 proc. więcej, w tym za cukier o 10 proc., a masło nawet 15 proc. więcej.
  • Fasola i groch lepsze niż mięso

    Fasola i groch lepsze niż mięso

    ​Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
  • Weterynarze z Chin kontrolują kolejne polskie zakłady produkcji drobiu

    Weterynarze z Chin kontrolują kolejne polskie zakłady produkcji drobiu

    W zeszłym tygodniu miała miejsce kontrola inspektorów z Chińskiej Republiki Ludowej, którą to wizytę koordynowała Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza. W trakcie misji przedstawiciele chińskich służb weterynaryjnych odwiedzili gospodarstwo utrzymujące kury hodowlane oraz dwa zakłady wylęgu drobiu.
  • Gigantyczny spadek pogłowia krów od 2000 roku

    Gigantyczny spadek pogłowia krów od 2000 roku

    Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w czerwcu br. wyniosło 10,24 mln sztuk (-12,0% r/r), do tego mamy najgłębszy spadek pogłowia krów od 2000 roku.

Filmy - Mięso (44)

  • Duszony królik z cytryną i rozmarynem

    Mięso z królika to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych gatunków mięs. W Polsce ciągle jest niedoceniane i jemy go niewiele - a szkoda! By przełamać opór przed króliczym mięsem, przygotowaliśmy dla was propozycję na szybki obiad: oto duszona łopatka z królika z cytryną i rozmarynem. Takie połączenie gwarantuje delikatność i kruchość mięsa, a także niezwykłe bogactwo aromatu, który zapewni świeży rozmaryn, łatwo już dostępny w polskich sklepach. Zobaczcie, jak szybko przyrządzić duszonego królika z cytryną i rozmarynem!
  • Przepis na zapiekankę z fasolki szparagowej

    Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową to idealna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają sycące, wyborne w smaku, ale i pięknie wyglądające dania. Ta różnokolorowa zapiekanka to prosty i szybki sposób na pyszny i zdrowy obiad, który na długo pozostawi uczucie nasycenia, a przy okazji będzie dostarczał wszystkich niezbędnych składników. Aromatyczne mięso, boczek, ziemniaki, fasolka szparagowa - to tani i szybki sposób na zapiekankę. Poznajcie nasz przepis!
  • Pieczony królik w cebuli - banalny sposób na obiad

    Mięso królika to wyjątkowe, choć ciągle niedoceniane u nas mięso, a szkoda! Jest szalenie zdrowe i niebywale smaczne, dlatego polecany jest niemal każdemu. Można z niego przygotować wyborne dania, które świetnie urozmaicą nasze obiadowe menu. Tym razem przygotowaliśmy dla was propozycję na pieczonego królika w cebuli - będziecie zachwyceni smakiem tego delikatnego króliczego mięsa. Zobaczcie, to naprawdę proste!
  • Jak zrobić szwedzkie klopsiki? Prosty przepis

    Cały świat pokochał szwedzkie klopsiki! To proste, ale przepyszne danie, które swoim smakiem - a łączy się tu delikatnie przyprawione mięso z wyborną, gęstą i słodką konfiturą - zachwycają wszystkich. Niewielkie mięsne kuleczki, które po podsmażeniu wrzuca się jeszcze na parę chwil do słodkiego sosu z dżemem, śmietaną i przyprawami - to genialna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pysznych, ale prostych w przygotowaniu dań nie tylko na obiad. Zobaczcie nasz szybki i prosty przepis na szwedzkie klopsiki!