karp

Artykuły - Karp (132)

  • Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym?

    Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym?

    Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce - przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • Jak wybrać dobrego karpia?

    Jak wybrać dobrego karpia?

    Karp - król bożonarodzeniowego stołu, bez którego niejeden Polak nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. By zapobiec świątecznej tragedii, warto zaopatrzyć się w rybę ze sprawdzonego źródła. Sekret jego wyjątkowego smaku zależy bowiem od warunków jego hodowli.
  • Nie kupuj karpia w worku. Sprawdź, czy jest świeży

    Nie samym karpiem żyje człowiek. Coraz więcej Polaków oprócz typowych świątecznych potraw przygotowuje na święta coś nietradycyjnego. Na naszych stołach zaczynają pojawiać się np. owoce morza.
  • Pieczony karp z miodem

    Pieczony karp z miodem

    Proste składniki, wyjątkowy smak.
  • Karp – król jednego wieczoru

    Karp – król jednego wieczoru

    Nie ulega wątpliwości, że kolacja wigilijna rządzi się własnymi prawami. Nawet jeśli trudno doszukać się w nich logiki, chyba nikt nie ma potrzeby dyskutować ze świąteczną tradycją. Wieczerza poprzedzająca Boże Narodzenie to niepowtarzalna okazja, aby w gronie najbliższych zjeść dwanaście potraw i nie robić sobie z tego powodu żadnych wyrzutów.
  • Stół wigilijny można urozmaicić

    Stół wigilijny można urozmaicić

    Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są bardzo tradycyjnie. Większość gospodyń domowych co roku przygotowuje sprawdzone i lubiane przez domowników potrawy. Karp przygotowywany na różne sposoby, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne potrawy pojawiające się w wigilijny wieczór na polskich stołach.
  • Ryba dla każdego?

    Ryba dla każdego?

    Tradycyjny karp smażony w panierce, który jest serwowany na Wigilię niemal we wszystkich polskich domach, jest dla dziecka zbyt ciężkostrawny.
  • Cena karpia nieco wyższa w tym roku

    Cena karpia nieco wyższa w tym roku

    Hurtowe ceny karpia w tym roku będą nieco wyższe - twierdzą eksperci i hodowcy ryb. Za wyższe ceny odpowiedzialna jest tegoroczna susza. Zdaniem analityków podwyżek nie powinni odczuć indywidualni konsumenci.
  • Pieczony karp ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem

    Pieczony karp ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem

    Nie masz pomysłu na przyrządzenie karpia? Proponujemy zrobić go ze szpinakiem i żółtym serem. Takie danie z pewnością zachwyci smakiem.
  • Sposoby na karpia

    Sposoby na karpia

    - Karp to taka ryba, która chyba jedynie cudownie i najlepiej smakuje tylko w Wigilię - mówi PAP Life Andrzej Polan. Znany kucharz zdradza przepisy na świąteczną rybę - z grzybowym pudrem, z musztardą i koprem oraz karpia podanego z chrupiącą kapustą.

Filmy - Karp (10)

  • Jak zrobić karpia po żydowsku?

    Karp po żydowsku to tradycyjna, postna potrawa polskich Żydów, którą chrześcijanie zaadaptowali również w swoich kuchniach - to przecież jedno z tradycyjnych dań wigilijnych! Karp po żydowsku to faszerowana ryba przyrządzana na słodko, z dodatkiem rodzynek, migdałów, zalewany - niekiedy z marchewką czy gotowanym jajkiem - galaretką. Podawany na zimno, jest znakomitym pomysłem na wyborny obiad, który posmakuje każdemu. Zobaczcie nasz pomysł na karpia po żydowsku!
  • Klasyczny przepis na karpia wigilijnego

    Tradycyjna polska wigilia nie może obejść się bez karpia! Kiedyś była jedną z niewielu ryb, którą można było dostać w sklepie, dziś - z przyzwyczajenia - nadal cieszy się popularnością. Królewski karp to smaczna ryba, która - odpowiednio przygotowana - idealnie nadaje się do przyrządzania w wersji smażonej. Wigilijny karp to dosyć proste danie, które można zrobić w kilkanaście minut - zobaczcie nasz przepis.
  • Nie kupuj karpia w worku. Sprawdź, czy jest świeży

    Nie samym karpiem żyje człowiek. Coraz więcej Polaków oprócz typowych świątecznych potraw przygotowuje na święta coś nietradycyjnego. Na naszych stołach zaczynają pojawiać się np. owoce morza. – Karp jest uważany przez wszystkich za typowe danie rybne na wigilię. Ja staram się podejść do tematu troszkę nowocześniej, tzn. przygotowywać między innymi homary, krewetki czy inne skorupiaki, a także tuńczyka – mówi Cezary Powała, szef kuchni z MAKRO Cash and Carry Polska. Gdzie kupować ryby i owoce morza, żeby mieć pewność, że będą one świeże, smaczne i dobre jakościowo? Najlepiej robić to w miejscach sprawdzonych i cieszących się dobrą reputacją. Przy wyborze np. karpia na wigilię zwracajmy uwagę na zapach, kolor oraz sprężystość ryby. Gdy ją przyciśniemy i po chwili zabierzemy palec, mięso powinno wrócić do poprzedniego kształtu. Pamiętajmy też, że o fachową poradę zawsze możemy poprosić pracownika stoiska rybnego.
  • Jaki jest przepis na idealnego karpia?

    Mikołaj Rey wybrał się do Szydłowca na poszukiwania idealnego karpia. Poszukiwacz smaku razem z asystentem burmistrza Michałem Kwiatkiem wybrał się na łowy. Po wybraniu odpowiedniego, najlepiej 3-letniego, karpia Rey pod czujnym okiem Kwiatka przygotował lokalny specjał - karpia po szydłowiecku w sosie śmietanowym. Obok często dodawanego do tej ryby pora, pojawiły się pieczarki, czerwone wino, marchewka, cebula, rozmaryn czy boczek. Aby dopełnić smak potrawy, kucharz przygotował puree z selera. Efekt jest powalający! (Dzień Dobry TVN/x-news)