kapusta

Artykuły - Kapusta (176)

  • Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    Projektanci strojów lub tkanin szukają inspiracji wszędzie. Silnie pokarbowane, ciemnozielone liście kapusty włoskiej mogą pobudzić ich wyobraźnię.
  • Dla kobiet w ciąży i dzieci

    Dla kobiet w ciąży i dzieci

    Na naszych straganach króluje nie od dziś. Można kupić ją w wielkich głowach, albo posiekaną i już ukiszoną. Warto sięgnąć po kapustę właśnie o tej porze roku.
  • Kapusta działa na jelita niczym stres

    Kapusta działa na jelita niczym stres

    Drażniące substancje zawarte w kapuście czy pikantnych daniach działają na wyspecjalizowane komórki jelita podobnie jak stres - informuje pismo „Cell”.
  • Strudel z kapustą i dodatkami

    Strudel z kapustą i dodatkami

    Kapusta jest zdrowa, tania i dostępna przez cały rok. I nie musi być nudna. Wyczaruj z niej niesamowite potrawy.
  • Kapusta z patelni

    Kapusta z patelni

    Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.
  • Doskonała pod każdym względem

    Doskonała pod każdym względem

    Czy kapusta jest obecna w twoim jadłospisie? Czy też zapomniana, bo ponoć ciężkostrawna i kojarzy się z prostym jedzeniem.
  • Kapusta: Królowa warzyw

    Kapusta: Królowa warzyw

    Czy kapusta jest obecna w twoim jadłospisie? Czy też zapomniana, bo ponoć ciężkostrawna i kojarzy się z prostym jedzeniem.
  • Kapusta idealna na zimę

    Kapusta idealna na zimę

    To typowo zimowe warzywo stanowi skarbnicę witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i błonnika.
  • Postna kapusta

    Postna kapusta

    Przepis na wigilijną kapustę
  • Kapusta na odporność

    Kapusta na odporność

    Kiszona kapusta skutecznie wzmacnia pracę układu odpornościowego. Można ją podawać szkrabowi po 11. miesiącu życia. Kapusta w takiej formie to doskonałe źródło witamin: C, B12, E, karotenoidów oraz bakterii Lactobacillus, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i chronią organizm przed wniknięciem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Filmy - Kapusta (10)

  • Kapitalna zapiekanka gołąbkowa

    Przepis na zapiekankę gołąbkową to doskonały sposób na przygotowanie klasycznych gołąbków, ale w innej, nietypowej, choć znakomitej w smaku formie! Delikatna kapusta, odpowiednio przygotowany mięsny farsz, sypki ryż, przyprawy, a do tego mocny sos pomidorowy - w parę chwil przygotujecie doskonałą zapiekankę, którą zaskoczycie wszystkich swoich gości. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę gołąbkową!
  • Przepis na kapuśniak z frankfurterkami

    Kapuśniak to jedna z najprostszych i najzdrowszych zup kuchni polskiej. Jej wyjątkowy smak - intensywny, lekko pikantny i kwaśny, z dodatkiem mocnego mięsnego wywaru - na długo pozostaje na podniebieniu! Kapuśniak z młodej kapusty nie wymaga specjalnych przygotowań - wystarczy parę godzin, by cieszyć się tą wyborną zupą. U nas prosty przepis na kapuśniak, którego smak urozmaicą frankfurterki - będziecie zaskoczeni tym smakiem!
  • Klasyczna surówka z kapusty i marchewki

    Surówka z kapusty i marchewki to jeden z najprostszych przepisów na domową, szybką surówkę, która świetnie sprawdzi się z większością dań obiadowych. Wyrazisty smak kapusty w połączeniu z delikatną, lekko słodką marchewką - to doskonały smak, który wielu przypomni dzieciństwo. Oprócz pysznego smaku, sama surówka jest też niebywale zdrowa - to kolejna porcja witamin i mikroelementów, których nie może zabraknąć w czyjejkolwiek diecie!
  • Wyborne roladki z kapusty

    Roladki z kapusty to sposób na przepyszną potrawkę, która z powodzeniem sprawdzi się jako sycący obiad na gorąco! Połączenie delikatnych liści białej kapusty z mielonym mięsem (najlepiej sprawdzają się mieszane rodzaje - u nas z cielęciną i wieprzowiną) i warzywnym sosem daje niesamowity efekt zarówno wizualny, jak i smakowy. Wyrazisty smak zapewniają również aromatyczne dodatki - marchewka, passata, chudy bekon i starty seler. Poznajcie nasz szybki sposób na wyborne roladki z kapusty!