jedzenie

Artykuły - Jedzenie (642)

  • Zdrowsza żywność dzięki polskim naukowcom

    Zdrowsza żywność dzięki polskim naukowcom

    Według danych GUS w Polsce w ciągu roku rolnicy rozpryskują ponad 40 tys. ton herbicydów. W tej masie jest ponad 12 tys. ton szkodliwych substancji czynnych. Dzięki metodzie opracowanej przez zespół prof. Magdaleny Popławskiej będzie można produkować zdrowszą żywność, szybko rekultywować niszczone od dekad ziemie uprawne i ograniczyć koszty produkcji rolnej.
  • Uważaj na te produkty spożywcze. Silnie uzależniają!

    Uważaj na te produkty spożywcze. Silnie uzależniają!

    Chyba wszyscy znamy to uczucie, gdy nagle coś każe nam natychmiast sięgnąć po słodką lub słoną przekąskę. Albo, co gorsza, cały dodatkowy posiłek. Okazuje się, że za taki stan rzeczy odpowiada nie tylko ludzka słabość, ale przede wszystkim skomplikowane procesy chemiczne zachodzące w naszym organizmie. Udowodniono bowiem, że są produkty spożywcze, które uzależniają równie silnie, co alkohol, nikotyna czy narkotyki.
  • Maszyna, która stworzy jedzenie z energii elektrycznej

    Maszyna, która stworzy jedzenie z energii elektrycznej

    Naukowcom udało się wytworzyć jedzenie z energii elektrycznej. Może być to przełom w walce z głodem na świecie.
  • Rynek dowozów jedzenia kwitnie. Osiągnął już wartość 1,5 mld zł

    Rynek dowozów jedzenia kwitnie. Osiągnął już wartość 1,5 mld zł

    Średnio ok. 56 zł płaci Polak za zamówiony posiłek z dostawą. Jedzenie kupujemy przeważnie w weekendy, najczęściej wybieranym przez nas daniem jest pizza, a zamówienia składamy zwykle telefonicznie. Co jeszcze wynika z raportu firmy Stava o rynku dowozów jedzenia?
  • Złością wykarmieni

    Złością wykarmieni

    Ludzie dzielą się na tych, którzy właśnie zjedli całą pizzę, popili litrem coli i dosłodzili pucharem lodów, a mimo to pozostają szczupli, oraz na tych, którzy wzięli głębszy oddech w alejce ze słodyczami w hipermarkecie i przytyli na miejscu pięć kilogramów.
  • 10 kilogramów w 60 minut. Wyzwanie, któremu jeszcze nikt nie sprostał

    10 kilogramów w 60 minut. Wyzwanie, któremu jeszcze nikt nie sprostał

    Zjedzenie serwowanej przez japońską restaurację Gold Curry porcji ryżu z dodatkiem curry jest najprawdopodobniej fizycznie niemożliwe. Może właśnie dlatego za pochłonięcie ważącego aż 10 kilogramów dania wyznaczono nagrodę...
  • Jak prawidłowo ocenić wartość jedzenia

    Jak prawidłowo ocenić wartość jedzenia

    Tradycyjna analiza składników pożywienia jest przestarzała. Potrzebne jest zrozumienie, jak one między sobą współdziałają - postulują specjaliści na lamach „American Journal of Clinical Nutrition”.
  • Moda na street food zadomowiła się u nas już na stałe

    Moda na street food zadomowiła się u nas już na stałe

    - Zdecydowanie street food to domena millenialsów. Oni również odpowiedzialni są za jego rozwój i wprowadzanie nowych smaków lub wariacji na temat tego, co już istnieje - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Karolina Liberka, business development deputy director z agencji marketingowej Feno.

Filmy - Jedzenie (944)

  • Szybkie miniserniczki - tani deser bez pieczenia

    Miniserniczki w szklance to jeden z najpyszniejszych i najprostszych sposobów na przygotowanie prostego deseru, który będzie i świetnie smakował, i doskonale wyglądał! Czekoladowe ciasteczka w połączeniu z kremową śmietanką, odrobiną sernikowego twarogu, a do tego przepięknie czerwony dżem truskawkowy - w parę chwil przygotujecie ekspresowy deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Jego wygląd i smak przyciągnie nie tylko najmłodszych!
  • Przepis na sakiewki z serem i owocami

    Naleśniki nie muszą być nudne! Zamiast kolejny raz serwować te same naleśniki - zawijane w rożek czy rulonik, spróbujcie przygotować przepyszne sakiewki, których sam wygląd skusi każdego! Delikatne ciasto naleśnikowe, zawinięte w formę sakiewki, która kryje w sobie wyborny farsz serowo-owocowy - to szybkie i proste danie, które będzie jednocześnie i smaczne, i sycące! Zaletą jest niewątpliwa soczystość sakiewek, zaś przygotowanie trwa dosłownie parę chwil! Zobaczcie, jak łatwo je zrobić!
  • Powidła z amaretto - jak je zrobić?

    Amaretto to tradycyjny włoski trunek, który ma charakterystyczny, lekko gorzki posmak - wszystko dzięki migdałom, które są głównym składnikiem likieru. W połączeniu z pestkami wiśni, moreli czy brzoskwini, tworzy niesamowity alkohol, który znakomicie nadaje się do kawy, ciast, deserów czy domowej czekolady! Amaretto znakomicie nadaje się również do przyrządzania szczególnych powideł, które doskonale sprawdzą się i podawane solo, jak również jako dodatek do domowych wypieków czy deserów. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić powidła z amaretto!
  • Kurczak jak cordon bleu - jak go zrobić?

    Cordon bleu, czyli kotlet szwajcarski, to przepyszny panierowany sznycel cielęcy, okrywający ser i szynkę, zaś całość jest panierowana i smażona. Znany na całym świecie, dziś - dzięki Amerykanom - coraz popularniejsza jest wersja z kurczakiem - mięso, choć inne w smaku, jest równie delikatne i znakomicie nadaje się do przygotowywania przepysznych kotletów. Choć wyglądają wykwintnie, cordon bleu z kurczakiem można przygotować w kilka chwil! Zobaczcie, jak prosto go zrobić!