fasola

Artykuły - Fasola (85)

  • Zamiast kanapki z szynką

    Zamiast kanapki z szynką

    Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na uniknięcie zawału czy udaru znacznie wzrosły.
  • Nie bój się fasoli

    Nie bój się fasoli

    Fasola, jedno z niewielu warzyw, którego nie warto próbować na surowo. Zawiera fazynę – białko, powodujące w organizmie ludzkim sklejanie erytrocytów – czerwonych ciałek krwi.
  • Fasola i groch lepsze niż mięso

    Fasola i groch lepsze niż mięso

    ​Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
  • Warzywa i owoce  jak leki

    Warzywa i owoce jak leki

    Są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do zachowania zdrowia i w terapii różnych schorzeń. By służyły zdrowiu, powinny być myte pod bieżącą wodą, która spłucze z nich chorobotwórcze drobnoustroje. Nie wolno jeść tych, na których jest choćby mała plamka zgnilizny, bo rozwija się w nich pleśń i inne toksyczne substancje, które mogą być przyczyną zatruć.
  • Co jeść, by schudnąć?

    Co jeść, by schudnąć?

    Seler, marchew, pomidory, fasola, oliwa z oliwek... Nie dość, że pomogą ci schudnąć, to jeszcze oczyszczą twój organizm z toksyn.
  • "Fasola niepodległości" serwowana 11 listopada

    "Fasola niepodległości" - biała fasolka z bordowym rytem przypominającym orła w koronie, której uprawa zaczyna odradzać się w Polsce - będzie w Święto Niepodległości serwowana w wybranych restauracjach w uzdrowisku Szczawnica w Pieninach.
  • Ribollita, toskańska zupa fasolowa

    Ribollita, toskańska zupa fasolowa

    Jedno z najsłynniejszych dań kuchni toskańskiej.
  • Serbska zupa fasolowa

    Serbska zupa fasolowa

    Słynny przepis z serbskiej kuchni.
  • Marynowana fasolka z papryką

    Marynowana fasolka z papryką

    Doskonały dodatek do mięs.

Filmy - Fasola (10)

  • Jak zrobić smalec z fasoli z jabłkiem?

    Wegetariańskie smalczyki to doskonały sposób na przygotowanie prostego smarowidła do kanapek o nietypowym, intensywnym smaku, który polubią również "mięsożercy"! Fasola to doskonały składnik na smalczyk, a dodatek jabłka nadaje całości delikatnego, lekko kwaśnego i słodkiego posmaku. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić smalec z fasoli - wystarczy parę chwil!
  • Jak zrobić makaron z pastą z czarnej fasoli?

    Przepis na makaron z pastą z czarnej fasoli to bardzo prosty sposób na przyrządzenie znakomitego w smaku, sycącego posiłku, który zajmie wam ledwie parę chwil! Soczysta karkówka - którą możecie zamienić na mięso drobiowe - w połączeniu z nietypową pastą z czarnej fasoli wraz z wyrazistą w smaku białą rzodkwią, a do tego odrobinę przypraw - i gotowe! Będziecie zachwyceni tym smakiem!
  • Włoska zupa z fasolą i boczkiem - przepis

    Przepis na włoską zupę z fasolą i boczkiem to szybki i prosty sposób, by odmienić oblicze zup podawanych na obiad! Ta będzie nie tylko sycąca, pozostawiająca przyjemne uczucie nasycenia na długo, ale przede wszystkim wyborna w smaku - wszystko dzięki soczystym pomidorom, wędzonemu boczku, a w końcu warzywnym dodatkom, które nadadzą całości wyjątkowego posmaku i aromatu, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie. Poznajcie nasz przepis na włoską zupę z fasolą i boczkiem!
  • Przepis na gulasz z fasolą

    Domowe gulasze to przepyszny sposób na przygotowanie szybkiego, ale sycącego, gorącego dania, które znakomicie sprawdzi się w jesiennych - i nie tylko! - porach. Nasz przepis to szybka propozycja na gulasz z łopatki wieprzowej, która wraz z sycącą fasolką i warzywnymi dodatkami nabiera doskonałego smaku i aromatu. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżej natki zielonej pietruszki!