dietetyk

Artykuły - Dietetyk (31)

Filmy - Dietetyk (13)

  • Na czym powinna być oparta wiosenna dieta?

    Na czym powinna być oparta wiosenna dieta? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. - Proponowałabym oczyścić swój organizm po okresie zimowym - podkreśliła dietetyk. Jak to zrobić?
  • Badania genetyczne są przełomem w dietetyce. Dzięki testom można oszacować czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych i nietolerancje pokarmowe

    Skutecznym narzędziem w rękach dietetyków stały się badania genetyczne. Na podstawie analizy DNA możliwe jest bowiem ustalenie indywidualnej diety, która uwzględnia zwiększone lub zmniejszone zapotrzebowanie na konkretne składniki pokarmowe i minimalizuje ryzyko niektórych zaburzeń. Takie badania są już dostępne także w Polsce. Można je przeprowadzić w każdym wieku i szybko rozpocząć skuteczną profilaktykę. Genodieta to spersonalizowany sposób odżywiania się, oparty na kodzie genetycznym danego człowieka. Menu oparte na genotypie opracowuje się między innymi na podstawie danych dot. wrodzonych nietolerancji pokarmowych na gluten, laktozę, fruktozę oraz dzięki zebranym informacjom o zdolności metabolizowania przez daną osobę węglowodanów, tłuszczów, białek, żelaza oraz witamin. Test trwa kilka minut, jest bezbolesny – patyczkiem wymazowym pociera się wewnętrzne strony policzka i tak pobrany materiał DNA trafia odpowiednio zabezpieczony do laboratorium, gdzie poddawany jest wnikliwej analizie. – Często decydujemy się na diety, o których czytamy w prasie, i bezkrytycznie wierzymy, że skoro pomogły innym, to dla nas też będą dobre, a to błąd. Zapominamy, że nie ma jednego, uniwersalnego sposobu odżywiania się. Tylko profilowanie zaleceń ma przyszłość i pomaga zapobiegać chorobom o podłożu dietozależnym, osiąganiu i utrzymywaniu optymalnej masy ciała – mówi mgr. inż. Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalista ds. żywności w DF Medica Polska.
  • Czy dziczyzna powinna być stałym elementem diety?

    Dziczyzna to szlachetnie mięso, które zawiera znacznie mniej tłuszczu niż mięso zwierząt hodowlanych. Można je podawać dzieciom powyżej 2. roku życia. Co więcej, alergie na dziczyznę występują dość rzadko - mówi Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dietetyk (TVN Style/x-news).
  • Jesteś w ciąży? Uważaj na to jedzenie!

    Dietetyk Anna Jelonek wyjaśnia, dlaczego kobiety w ciąży powinny wystrzegać się żywności typu "fast food". - Fast foody nie są polecane, bo zawierają bardzo dużo tłuszczu, dużo sodu i soli. Ma to ogromny wpływ na przyszłą mamę, jak również na dziecko - podkreśla (Dzień Dobry TVN/x-news).