dieta w ciąży

Artykuły - Dieta w ciąży (22)

  • Za dwoje czy dla dwojga

    Za dwoje czy dla dwojga

    W okresie ciąży organizm kobiety wystawiony jest na wielką próbę. Dlatego w tym czasie należy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, by zapewnić sobie regularny dopływ witamin, minerałów i błonnika.
  • Zmień nawyki żywieniowe

    Zmień nawyki żywieniowe

    Przyszłe mamy powinny lepiej zadbać o swoją dietę. Jej efekty wpływają na preferencje żywieniowe ich dzieci. Tym samym "programują" stan zdrowia potomstwa na wiele lat.
  • Dieta w ciąży

    Dieta w ciąży

    Ciąża to najlepszy moment, by zadbać o swoją dietę. Kobiety mają świadomość, że dzięki odpowiedniemu menu zapewnią zdrowie i sobie, i rozwijającemu się w ich łonie dziecku.
  • W pigułce czy na talerzu?

    W pigułce czy na talerzu?

    Wbrew utartej opinii nie każda przyszła mama musi łykać preparaty multiwitaminowe. Jeśli lekarz tego nie zaleca, lepiej zadbać o urozmaiconą dietę.
  • Za dwóch czy dla dwojga?

    Za dwóch czy dla dwojga?

    Dobrze byłoby znaleźć jedną metodę odżywiania, skuteczną dla wszystkich przyszłych mam. Ciąża przebiega jednak bardzo indywidualnie u każdej kobiety.
  • Dieta ciężarnej ma wpływ na zdolności matematyczne dziecka

    Dieta ciężarnej ma wpływ na zdolności matematyczne dziecka

    Stosowanie diety ograniczającej spożycie kalorii przez kobiety w ciąży ma związek z tym, jak dziecko radzi sobie z zadaniami matematycznymi - czytamy w piśmie "Child Development".
  • Proste zmiany w diecie ciężarnych mogą chronić ich dzieci przed otyłością

    Proste zmiany w diecie ciężarnych mogą chronić ich dzieci przed otyłością

    Niewielkie i proste zmiany wprowadzone do diety w okresie ciąży mogą zapobiegać wysokiej masie urodzeniowej noworodków.
  • Na zdrowie dzieci można wpływać przed ciążą

    Na zdrowie dzieci można wpływać przed ciążą

    Sposób odżywiania się kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią oraz żywienie dziecka do około trzeciego roku życia ma ogromny wpływ na jego przyszłe zdrowie - przekonują eksperci. Istotne jest nawet to, jak odżywiona jest kobieta przed zajściem w ciążę.
  • Dieta przed i w czasie ciąży wpływa na DNA dziecka

    Dieta przed i w czasie ciąży wpływa na DNA dziecka

    Dieta matki w okresie poczęcia i w samej ciąży może trwale wpływać na DNA dziecka.
  • Jak powinna się odżywiać kobieta w ciąży?

    Jak powinna się odżywiać kobieta w ciąży?

    Ekspert ds. żywienia Anna Rzeszotek wyjaśniła w studiu "Dzień Dobry TVN", jak powinna odżywiać się kobieta w ciąży. - To ważne, żeby mamy już na etapie ciąży myślały o tym, co jedzą - podkreśliła. Specjalistka wytłumaczyła, czym jest programowanie żywieniowe oraz zwróciła uwagę na konsekwencje otyłości ciężarnych kobiet.

Filmy - Dieta w ciąży (3)

  • W ciąży jesz za dwoje? Zobacz, czym to grozi!

    - Ciąża to nie licencja na to, by jeść za dwoje – przestrzegają lekarze i specjaliści do spraw żywienia. U otyłych kobiet ryzyko poronienia jest większe. Otyłość matki wpływa też na rozwój płodowy dziecka, grożąc wystąpieniem defektu cewki nerwowej, co z kolei zaburza kształtowanie się rdzenia kręgowego. Także serce może nie rozwijać się prawidłowo. Problemy mogą pojawić się też w późniejszych latach życia potomka. Najnowsze badania dowodzą, że zła dieta matki w okresie ciąży może skutkować zaburzeniami metabolizmu dziecka w przyszłości. Jednocześnie specjaliści podkreślają, że przyszła mama nie może popadać w obsesję na punkcie swojej wagi. Niektóre kobiety są krąglejsze z natury, inne – przeciwnie – są drobnej budowy. Dlatego najlepiej jest monitorować swój wskaźnik masy ciała (BMI) i dbać o to, by przyjmować pokarmy dostarczające magnezu (łagodzącego poranne nudności), selenu, cynku i choliny.
  • Moda na… jedzenie kamieni w ciąży!

    Korniszony o północy? Nieodparta ochota na słodycze? Dziwne zachcianki ciężarnych kobiet są powszechnie znane. Ale wszystkie one bledną w porównaniu z „przysmakiem” oczekujących potomstwa Kenijek. Jedzą one… kamienie. Miękkie kamienie, zwane odowa, można bez trudu dostać na kenijskich bazarach. Ponoć dostarczają one dużych ilości wapnia. Zdaniem lekarzy, chęć na kamienie, a także jedzenie ziemi, mogą świadczyć o tym, że w organizmie ciężarnej brakuje i wapnia, i żelaza. Co ciekawe, oba zjawiska są w Kenii dosyć rozpowszechnione. Dotyczą 50 procent ciężarnych mieszkanek wybrzeży. Czy jednak uleganie takim zachciankom na pewno jest zdrowe?
  • Jesteś w ciąży? Uważaj na to jedzenie!

    Dietetyk Anna Jelonek wyjaśnia, dlaczego kobiety w ciąży powinny wystrzegać się żywności typu "fast food". - Fast foody nie są polecane, bo zawierają bardzo dużo tłuszczu, dużo sodu i soli. Ma to ogromny wpływ na przyszłą mamę, jak również na dziecko - podkreśla (Dzień Dobry TVN/x-news).