cukier

Artykuły - Cukier (288)

  • Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    We wtorek Instytut Żywności i Żywienia, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu podpiszą list intencyjny na rzecz współpracy w zakresie optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych.
  • Notowania ropy naftowej na drodze do tygodniowej zniżki

    Po wtorkowym dynamicznym spadku cen ropy naftowej, notowania tego surowca wpadły w konsolidację, po czym zaczęły delikatnie odrabiać tę stratę. Niemniej, skala odbicia w górę jest symboliczna w stosunku do zakresu wcześniejszych zniżek, co sprawia, że notowania ropy naftowej najprawdopodobniej zakończą bieżący tydzień na minusie.
  • Odkryto nowy typ cukrzycy

    Odkryto nowy typ cukrzycy

    Odkryto nowy typ cukrzycy, który może być błędnie diagnozowany jako cukrzyca typu 2.
  • Napędza raka

    Napędza raka

    Chcesz właśnie posłodzić herbatę? Przeczytaj najpierw ten artykuł. Może zrezygnujesz ze słodzenia w ogóle? Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie.
  • Produkcja cukru w UE bez limitu - problem czy szansa?

    Produkcja cukru w UE bez limitu - problem czy szansa?

    1 października przestały obowiązywać w UE limity produkcji cukru. Wpłynie to na zmiany na rynku, dla producentów i konsumentów.
  • Od 30 września nie ma limitowanej produkcji cukru w UE

    Od 30 września nie ma limitowanej produkcji cukru w UE

    Od 30 września przestaje obowiązywać w Unii Europejskiej limitowany system produkcji cukru. Zgodnie z nim, od prawie 50 lat kraje członkowskie miały wyznaczone kwoty, których nie mogły przekraczać, w przeciwnym razie groziły kary finansowe.
  • UE znosi system limitu produkcji cukru; KE ma reagować w razie kryzysu

    UE znosi system limitu produkcji cukru; KE ma reagować w razie kryzysu

    30 września przestaje obowiązywać istniejący prawie 50 lat system kwot produkcji cukru, który wyznaczał limity dla poszczególnych państw członkowskich. To ostatni system kwot rolnych, jaki miała UE. KE zapewnia, że w razie problemów będzie interweniować.
  • Od października nie będzie w UE limitów produkcji cukru

    Od października nie będzie w UE limitów produkcji cukru

    Z początkiem października tego roku zostaną zniesione limity produkcji cukru w UE, co oznacza, że wielkość produkcji cukru w poszczególnych krajach będzie zależeć od uwarunkowań rynkowych - zaznacza analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski.
  • Ceny cukru szybko rosną

    Ceny cukru szybko rosną

    Od dwóch lat wzrasta produkcja cukru w Europie. Większa podaż powinna prowadzić do spadku cen. Jednak jest odwrotnie - ceny rosną.
  • Cukier – legalny narkotyk?

    Cukier – legalny narkotyk?

    Cukier krzepi. Cukier uzależnia. O co chodzi z tym cukrem? Skąd ta cała wrzawa? Skąd tak skrajne stanowiska?

Filmy - Cukier (22)

  • Nadmiar cukru w organizmie. Jakie są objawy?

    Podwyższony poziom cukru we krwi to nie tylko problem diabetyków. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić? Te informacje są naprawdę bardzo ważne. Koniecznie zobaczcie!
  • Ogórki na słodko - jak je zrobić?

    Ogórki, choć w większości składające się z wody, są doskonałym warzywem, które można przygotować na setki sposobów. Najpopularniejsze są przetwory - kiszone, w occie, jako główny składnik sałatek... Coraz chętniej wybieramy też ogórki przyrządzane na ostro - z mocnymi, pikantnymi przyprawami, a także ogórki... na słodko! Oto przepis właśnie na ogórki na słodko - z odrobiną cukru, marchewką i przyprawami dostarczą wam niesamowitych wrażeń smakowych!
  • Ceny cukru szybko rosną

    Od dwóch lat wzrasta produkcja cukru w Europie. Większa podaż powinna prowadzić do spadku cen. Jednak jest odwrotnie, ceny rosną.
  • Cukrowy peeling - jak go zrobić?

    Peelingi to jeden z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na dogłębne oczyszczanie skóry, usuwający zrogowaciały i martwy naskórek, pozostawiając skórę gładką, miłą w dotyku. W sklepach można znaleźć mnóstwo rodzajów peelingów, ale ten można przygotować również samodzielnie w domu - wystarczy parę składników, który każdy z nas ma w domu, by zrobić doskonały cukrowy peeling. Zobaczcie - to naprawdę proste!