InteriaTV - żywność

Synonimy:
żywnośc,
Inne znaczenia:
brak

Filmy - żywność (23)

  • Rynek zdrowej żywności rośnie – konsumenci chcą ekologicznych produktów

    Świadomość konsumencka w Polsce stale rośnie. Coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowy tryb życia. Kampanie, które są temu poświęcone, trwają już od kilku lat. Temat ten był poruszany z producentami – sieci handlowe chcą umieszczać takie produkty w swoich sklepach oraz informować o właściwościach wyrobów organicznych i BIO.
  • Ze śmietnika na półki sklepowe. Nowy trend?

    Ilość żywności, którą wyrzucamy, jest szokująca. Statystycznie każdy z nas wyrzuca jej 100 kg rocznie. Powstają już sklepy, gdzie sprzedaje się żywność, która w normalnym przypadku trafiłaby do śmietnika.
  • Jak pozbyć się przykrych zapachów z pojemników?

    Plastikowe pojemniczki, które używamy do przechowywania żywności, szybko nabierają różnych zapachów, których trudno się pozbyć podczas czyszczenia. Nawet jeśli na oko wszystko jest czyste, to i tak niekiedy można czuć intensywny zapach jedzenia. Co zrobić, by pozbyć się skutecznie przykrych zapachów z pojemników do przechowywania żywności? Zobaczcie nasze sposoby - to naprawdę proste!
  • Żywność jest coraz droższa. Za mleko płacimy 1/3 więcej

    Ceny żywności notują wzrost największy od pięciu lat. W czerwcu były wyższe aż o 3,9 proc. niż rok wcześniej. Wiele wskazuje na to, że drożyzna nie ustąpi tak szybko, a jej powodem są między innymi warunki pogodowe oraz tendencje na rynkach światowych. - Ceny żywności właściwie w każdym miesiącu w tym roku były wyższe niż rok wcześniej o ponad 3 proc, wyjątkiem był tylko kwiecień – mówi newsrm.tv Roman Przasnyski, główny analityk GERDA BROKER i dodaje. – Jeżeli chodzi o poszczególne grupy i kategorie produktów to właściwie poza mięsem drobiowym, które nie drożeje i ziemniakami, których ceny są niższe niż w zeszłym roku to większość grup towarów drożeje. Odczuwalne to było w przypadku warzyw i niektórych owoców np. truskawki. Mleko i przetwory mleczne są o 1/3 droższe. Także zboża są droższe w skupie o ok. 12 proc. – wylicza Roman Przasnyski.
  • Sprytny sposób, jak zaoszczędzić miejsce w zamrażarce

    Mrożenie jedzenia to wygodny sposób na przechowywanie żywności, choć nie każdy jej rodzaj nadaje się do takiego przechowywania. Mrożonki zajmują wiele cennego miejsca w zamrażalnikach czy zamrażarkach, którego niemal zawsze brakuje. Są jednak proste sposoby, jak przechowywać jedzenie w chłodzie, by nie zajmowało wiele miejsca! Oto sprytny sposób, który pomoże wam zaoszczędzić sporo miejsca!
  • W sieci przybywa nieprawdziwych informacji o produktach żywnościowych. Coraz trudniej z nimi walczyć

    Fałszywe informacje, czyli tzw. fake newsy, pojawiają się w przestrzeni publicznej w jednej chwili i szybko się rozprzestrzeniają. Nagle konsumenci dowiadują się, że produkty, których bez żadnych negatywnych skutków używali przez dużą część życia, są niekorzystne lub wręcz szkodliwe. Takie historie to nie nowość, ale w dobie cyfrowych mediów coraz trudniej z nimi walczyć. Ostatnią, choć niejedyną, głośną sprawą tego typu była historii Nutelli. – Fake newsy, czyli nieprawdziwe informacje, są problemem chyba dla każdej branży w tej chwili i stają się też problemem dla nas wszystkich, zwykłych konsumentów, którzy próbują wybrać z tego zalewu informacji to, co jest prawdziwe, a co nie jest – mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. – Mamy w tej chwili bardzo dużo nieprawdziwych informacji, które nie tyle są generowane przez zwykłą głupotę czy niewiedzę, ale są generowane w sposób specjalny i powodują określone działanie konsumentów. Na początku roku media obiegła informacja o wycofaniu z włoskich sklepów sieci COOP kremu czekoladowo-orzechowego marki Nutella. Powodem miała być rzekoma szkodliwość produktu ze względu na zawartość oleju palmowego. Szybko okazało się jednak, że Nutella była i jest bezpieczna dla zdrowia, nadal stoi nie tylko na włoskich półkach, lecz także we wszystkich 180 krajach, w których jest dystrybuowana.
  • Kosiniak-Kamysz: CETA? Zaleje nas zła żywność z Kanady. Nasza jest najlepsza na świecie

    „Ktoś z polskiego rządu powinien przedstawić plusy i minusy porozumienia CETA. Bronię polskiej zdrowej żywności” - mówi gość Porannej rozmowy w RMF FM Władysław Kosiniak - Kamysz. Szef ludowców pytany, czy czytał porozumienie Unia-Kanada, które razem z załącznikami liczy około 1600 stron odpowiada: czytałem ekspertyzy. „Pytanie, czy pani premier czytała” - podkreśla. „Porozumienie CETA oznacza, że zaleje nas zła żywność z Kanady. Nasza jest najlepsza na świecie. Nie równajmy do najgorszych” – dodaje szef PSL. „Uważam, że nie będzie już żadnej nowej ustawy aborcyjnej w tym Sejmie. Wartością dzisiaj jest ochrona życia. Tylko zachowanie kompromisu aborcyjnego do tego prowadzi” – mówi gość Porannej rozmowy w RMF FM.
  • W 2015 roku żywność będzie taniała

    W grudniu koszyk żywnościowy był tańszy o 2-2,5 proc. Taka tendencja będzie się utrzymywała również w pierwszych miesiącach 2015 roku. Tańsze będą głównie owoce i warzywa. Tanieć będą też przetwory mleczarskie, bo w 2014 roku w większości przypadków były droższe. Mniej zapłacimy za mąkę, niektóre przetwory mączne i tłuszcze roślinne, przede wszystkim olej rzepakowy i słonecznikowy – wymienia w rozmowie z agencją Newseria Biznes Marta Skrzypczyk, analityk sektora rolno-spożywczego w Banku Gospodarki Żywnościowej.
  • Konsumenci już nie szukają najtańszych produktów

    Polacy coraz częściej przy wyborze produktów żywnościowych kierują się jakością. Sięgają po dobre artykuły, ale w korzystnej cenie – mówi Andrzej Faliński z POHiD. Są też otwarci na innowacje i lubią próbować nowych smaków, a sieci handlowe wychodzą naprzeciw ich oczekiwaniom. Żywność wciąż ma wyższy niż na Zachodzie udział w koszyku konsumenta.
  • Spodziewane kolejne spadki cen żywności

    Rosyjskie embargo już dziś skutkuje niższymi cenami, a w miesiącach zimowych, kiedy na rynek trafią zapasy z chłodni, ceny mogą spaść jeszcze bardziej. Polska to największy eksporter jabłek na świecie. Dane Związku Sadowników RP wskazują, że w ubiegłym roku Polska wyeksportowała 1,2 mln ton tych owoców, z czego większość trafiła do Rosji. Wprowadzone embargo istotnie wpłynęło na kondycję polskich sadowników. – Problem dotyczy jednej odmiany, idared, która cieszyła się powodzeniem w Rosji. To odmiana konsumpcyjna, nie przemysłowa, więc sadownicy liczą na to, że uda się ją jeszcze zagospodarować. Jeśli nie, to na przełomie roku, w styczniu i lutym, jabłka zaczną z chłodni trafiać na rynek, a wtedy ceny mogą być jeszcze niższe. Może to spowodować silny kryzys – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Biznes Marek Zagórski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.