zupa krem

Artykuły - Zupa krem (21)

  • Zupa z zielonego groszku

    Zupa z zielonego groszku

    Zupa z zielonego groszku to pyszna, aromatyczna i sycąca potrawa. Przygotujesz ją bez trudu, zwłaszcza wiosną, gdy warzywa są świeże i łatwo dostępne. Zupa krem jest aksamitna i zasmakuje miłośnikom nowalijek.
  • Puszysty krem z pieczonych warzyw à la pomidorowa

    Puszysty krem z pieczonych warzyw à la pomidorowa

    Ta zupa krem to bomba witaminowa. Znajdujące się w niej warzywa są zdrowe i dodadzą ci energii na cały dzień. Dodatek ziół wydobędzie jeszcze z nich dodatkowy smak i podkreśli aromat. Musisz tego spróbować.
  • Francuski krem vichyssoise

    Francuski krem vichyssoise

    Brzmi bartwo wytwornie i tak też smakuje. Do stworzenia tej aksamitnej zupy wystarczy jednak kilka prostych składników, takich jak ziemniaki czy por. Zimą świetnie rozgrzewa, a latem chłodzi. Jak to możliwe?
  • Zupa krem z fasolki

    Zupa krem z fasolki

    Pięknie pachnie i apetycznie wygląda. Spora porcja warzyw przemycona w zupie-krem idealnie nada się dla dzieciaków!
  • Krem z buraków

    Krem z buraków

    Duża porcja zdrowych warzyw w misce zupy. Dzięki aksamitnej konsystencji znajdzie wielu zwolenników!
  • Zupa krem z brokułów

    Zupa krem z brokułów

    Taka zupa to doskonała porcja warzyw, którą przygotujesz szybko i bez kłopotu! Brokuły są źródłem wielu witamin i minerałów - mają w sobie potas, fosfor, magnez, żelazo, mangan, chrom, witaminy C, K oraz z grupy B, w tym kwas foliowy.
  • Dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą

    Dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą

    Aromatyczny krem o wyjątkowo bogatym smaku. Wszystko dzięki dodatkom, których nie znajdziesz w tradycyjnym przepisie. Zupa dyniowa wcale nie musi być mdła!
  • Zupa krem – najlepszy wybór na jesień

    Zupa krem – najlepszy wybór na jesień

    W ostatnich miesiącach roku mamy ochotę na ciepłe posiłki nie tylko w porze obiadowej. Dobrą alternatywą dla nudnych kanapek może być zupa krem serwowana na kolację czy podwieczorek. Dziś propozycja pomidorowej i dyniowej – którą wybierzesz?
  • Krem z białych warzyw z serem lazur

    Krem z białych warzyw z serem lazur

    Problemem wielu zup jest płytki smak i monotonia. Receptą na to, aby danie nabrało charakteru, jest dodanie odpowiednich przypraw lub wyrazistych składników. Jednym z nich może być ser pleśniowy, np. lazur czy gorgonzola. Już jego niewielki kawałek sprawi, że smak będzie lekko ostry, pikantny. Ale nie wolno przesadzić z ilością, bo może zdominować całość, a poza tym nie brak mu tłuszczu i kalorii.
  • Krem z dyni i marchewki

    Krem z dyni i marchewki

    Pyszny krem, banalny do przygotowania. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Idealny na jesienne chłody!

Filmy - Zupa krem (6)

  • "Ewa gotuje": Zupa krem z warzyw i pieczarek

    Ewa Wachowicz w 334. odcinku programu gotuje zupę krem z warzyw i pieczarek. Sprawdźcie ten ciekawy przepis! Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na niej obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz kapelusze pieczarek. Skropić oliwą, przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem i wstawić na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.Czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku na łyżce mocno rozgrzanej oliwy. Wlać wywar. Dorzucić upieczone warzywa oraz pieczarki. Zmiksować na gładki krem. Przyprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz mielonym imbirem i solą.Podawać w kubku – krem udekorować pistacjami.SKŁADNIKI • ½ kg - pieczarek • 1 - cebula • 2 - marchewki • 2 - ziemniaki • 1 - pietruszka • 1 - mały seler • kilka łyżek oliwy • 1 łyżeczka - tymianku • 3 ząbki - czosnku • 1 l - wywaru jarzynowego • gałka muszkatołowa • pieprz biały • szczypta imbiru • garść pistacji do dekoracji
  • "Ewa gotuje": Krem z kiszonych ogórków

    Ewa Wachowicz w 336. odcinku programu gotuje krem z kiszonych ogórków. Zobaczcie ten ciekawy przepis na zupę!Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku – na maśle. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, zalać ciepłym bulionem. Przykryć i gotować do miękkości.Ogórki pokroić i wrzucić do garnka z warzywami. Wszystko razem gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować na gładki krem. Dokwasić wodą z ogórków. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z kleksem śmietany, oliwą koperkową i chipsami z pietruszki.SKŁADNIKI • 6 - ogórków kiszonych • 1 - duża marchewka • 1 - mała pietruszka • 2 - małe ziemniaki • 1 - cebula • 1 łyżka - masła do smażenia • 1 l - wywaru jarzynowego • ½ szklanki - wody z ogórków • sól • pieprz DO PODANIA • wiejska śmietana • oliwa koperkowa • chipsy z pietruszki
  • "Ewa gotuje": Krem z batatów

    Ewa Wachowicz w 349. odcinku programu gotuje zupę krem z batatów. Zobaczcie ten smaczny i prosty przepis! Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić jarzyny. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić kurkumą i zalać wodą. Przyprawić pokrojonym w plastry imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.Pod koniec dorzucić posiekaną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny.Na talerzu udekorować jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki.SKŁADNIKI • 3 - bataty • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • 1 - cebula • 3 ząbki - czosnku • 2 łyżki - oleju z pestek winogron • 1 łyżeczka - kurkumy • kawałek imbiru • ½ - papryczki chili • sok z ½ cytryny • sól • pieprz DO PODANIA • jogurt naturalny • natka pietruszki
  • Pyszna i szybka zupa krem z zielonych warzyw

    Zupy krem to rewelacja ostatnich lat, zwłaszcza jeśli są to zupy z zielonych warzyw. Są niezwykle syte, zdrowe i zawierają wiele wartościowych składników, dlatego idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie. Zupa krem na bazie zielonych warzyw to także doskonały obiad dla wegetarian.