zupa

Synonimy:
zupy,
Inne znaczenia:
zupa ,

Artykuły - Zupa (359)

  • Zupa z zielonego groszku

    Zupa z zielonego groszku

    Zupa z zielonego groszku to pyszna, aromatyczna i sycąca potrawa. Przygotujesz ją bez trudu, zwłaszcza wiosną, gdy warzywa są świeże i łatwo dostępne. Zupa krem jest aksamitna i zasmakuje miłośnikom nowalijek.
  • Rybna zupa pomidorowa

    Rybna zupa pomidorowa

    Rybna zupa pomidorowa łączy w sobie dwie ulubione zupy Polaków - rybną i pomidorową. Smaki te doskonale się uzupełniają i jest to kolejny pomysł na przemycenie ryb do naszej codziennej diety.
  • Kapuśniak inny niż wszystkie

    Kapuśniak inny niż wszystkie

    Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowany tradycyjnie może jednak szybko się znudzić. Dlatego dziś przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na to danie.
  • Zupa toskańska

    Zupa toskańska

    Toskańskie smaki słyną z lekkości i świeżości. W tej kuchni, biała fasolka zastępuje mięso, a dzięki innym składnikom dodanym do zupy jest lekkostrawna.
  • Lekki krem z cukinii

    Lekki krem z cukinii

    Cukinia to niedoceniane w Polsce warzywo, a niesłusznie! Jest bardzo łagodna w smaku i stanowi doskonałe połączenie z wieloma dodatkami. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten, co czyni ją niezwykle zdrową. Zupa z niej to doskonały pomysł na obiad.
  • Zupa ziemniaczana z pulpetami

    Zupa ziemniaczana z pulpetami

    Zupa tak sycąca, że wystarczy za cały obiad. A dodatkowo porcja ryb, które wciąż za rzadko pojawiają na naszym stole. Smacznego!
  • Zupa serowa

    Zupa serowa

    Prosty przepis na sycącą zupę, która pozwoli się rozgrzać w chłodne popołudnie. Miłośnicy sera będą z pewnością zachwyceni!
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kiszonki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny i są bardzo cenione w diecie. Dlatego doskonałym pomysłem na obiad jest zupa, która gości na polskich stołach od lat - kapuśniak.

Filmy - Zupa (124)

  • „Ewa gotuje”: Barszcz czerwony z pulpetami

    Buraki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka. Wrzucić całe cebule oraz marchewkę, pietruszkę i połówkę selera – też starte na tarce o dużych oczkach. Dodać kwaśne jabłko i czosnek. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą, przykryć i gotować do miękkości. Dorzucić czarną porzeczkę. Zakwasić octem jabłkowym. Przykryć i odstawić na całą noc. Następnego dnia przecedzić. Doprawić solą. W razie potrzeby posłodzić miodem. Podawać z pulpetami cielęcymi. Na talerzu udekorować świeżym majerankiem. SKŁADNIKI • 1 kg - buraków ćwikłowych • 2 - cebule • 3 ząbki - czosnku • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • ½ - selera • 1 - kwaśne jabłko • 2 - liście laurowe • kilka ziarenek ziela angielskiego • 2 l - wody • 200 g - czarnych porzeczek (mogą być mrożone) • ½ szklanki - octu jabłkowego • sól • miód do smaku DO PODANIA • pulpety cielęce • świeży majeranek
  • "Ewa gotuje": Wiosenna zupa z rzodkiewką

    Ewa Wachowicz w 360. odcinku programu gotuje wiosenną zupę z rzodkiewką. Poznajcie ten prosty przepis!W garnku rozgrzać masło. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. Wlać wywar, przykryć i ugotować. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut.Serek dodać do śmietany. Wymieszać. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zagotować. Pod koniec przyprawić pieprzem.Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.SKŁADNIKI • 1 l - wywaru drobiowego • 2 - ziemniaki • 1 pęczek - rzodkiewek • 1 łyżka - masła • ½ szklanki - śmietany • 3 łyżki - serka homogenizowanego • pieprz • pęczek koperku do dekoracji
  • "Ewa gotuje": Juszka z Dąbrowy

    Ewa Wachowicz w 357. odcinku programu prezentuje kuchnię zagłębiowską. Jedną z tradycyjnych potraw tego regionu jest juszka z Dąbrowy. Zobaczcie ten smaczny przepis!Do ciepłego wywaru wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz lubczykiem. Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do garnka. Dodać opaloną cebulę i ugotować do miękkości, przy czym mniej więcej w połowie dorzucić jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki.Doprawić solą i pieprzem. Podawać okraszone skwarkami. Udekorować posiekaną pietruszką.SKŁADNIKI • 2 l - wywaru na kościach • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • 1 - seler • 1 - por • 1 - cebula • 2 - liście laurowe • kilka ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka - lubczyku • 200 g - kaszy jęczmiennej • 2 - ziemniaki • sól • pieprz DO PODANIA • skwarki • natka pietruszki
  • "Ewa gotuje": Zupa cebulowa

    Ewa Wachowicz w 340. odcinku programu gotuje zupę cebulową. Sprawdźcie ten smaczny i bardzo prosty przepis!Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującego się wywaru, z którego uprzednio wyjęto kości. Gdy będą miękkie, zmiksować na jednorodny krem i przyprawić do smaku.Podawać z grzankami z chleba – pieczywo pokroić w kostkę i wysuszyć. Następnie obsmażyć na złoty kolor na oleju z dodatkiem masła. Udekorować ugotowaną i dodatkowo uprażoną kaszą.SKŁADNIKI • 4 - cebule • 2 - ziemniaki • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • 1½ l - wywaru mięsnego na kościach wieprzowych • sól • pieprz ziołowy DO PODANIA • grzanki • ugotowana i uprażona kasza gryczana