zupa

Synonimy:
zupy,
Inne znaczenia:
zupa ,

Artykuły - Zupa (351)

  • Zupa gulaszowa

    Zupa gulaszowa

    Przepis na pyszną, sycącą zupę z mięsa mieszanego, autorstwa Macieja Kuronia.
  • Zupy z pomidorów i papryki

    Zupy z pomidorów i papryki

    Jesień to czas, kiedy częściej zajadamy się zupami, a jedną z naszych ulubionych jest oczywiście pomidorowa. Co powiesz na różne wariacje na jej temat?
  • Zupa z pieczonych pomidorów

    Zupa z pieczonych pomidorów

    Wyjątkowa w smaku zupa o aromacie, który długo zostaje na języku. To jedna z potraw, które nie wymagają specjalnych umiejętności czy składników - dosłownie robi się sama.
  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    Ten przepis znały już nasze babcie. Pyszna i swojska zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaczków zasmakuje każdemu.
  • Duet zielono-czerwony

    Duet zielono-czerwony

    Szukasz pomysłu na danie obiadowe, które ochłodzi cię w gorące dni? Co powiesz na dwukolorowe gazpacho? Hiszpańską zupę w takim wydaniu je się oczami, a na jej przygotowanie wystarczy ci 15 minut!
  • Zabielana zupa z młodej kalarepy i koperku

    Zabielana zupa z młodej kalarepy i koperku

    Pyszna, wiosenna zupa pełna witamin. Jest gęsta, sycąca i wyjątkowo aromatyczna. Każdy będzie chciał dokładkę!
  • Zupa czosnkowa

    Zupa czosnkowa

    Wyrazista w smaku, lekko pikantna, o intensywnym aromacie - świetnie urozmaici twoje obiadowe menu. Jakby tego było mało, zupa czosnkowa jest bardzo zdrowa. Dzięki niej twoja odporność poszybuje w górę.
  • Lekkie kartoflanki

    Lekkie kartoflanki

    Proste przepisy na znaną zupę aż w dziewięciu nowych wersjach! A każda pyszna, lekka i bardzo zdrowa. Spróbuj, a na stałe zagoszczą w twoim menu.
  • Grzybowa z kaszą pęczak

    Grzybowa z kaszą pęczak

    Miłośnicy grzybów będą zachwyceni. Zupa jest aromatyczna i sycąca - w sam raz na chłodne dni.
  • Zimowy rosołek z pulpetami

    Zimowy rosołek z pulpetami

    Rosół z wkładką to świetna propozycja na chłodne dni. Nie dość, że szybko cię nasyci, to jeszcze rozgrzeje w mgnieniu oka.

Filmy - Zupa (114)

  • "Ewa gotuje": Zupa z suszu

    Ewa Wachowicz w 351. odcinku programu gotuje zupę z suszu. Zobaczcie ten niezwykle prosty przepis! Susz namoczyć. Wraz z wodą przełożyć do garnka. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Wrzucić cynamon i goździki. Przykryć i gotować do miękkości. Owoce i przyprawy przełożyć do miski. Wywar posłodzić. Dodać sok z cytryny. Można zagęścić zasmażką.Podawać z makaronem. SKŁADNIKI • suszone owoce - jak na kompot • 2 laski - cynamonu • kilka goździków • cukier trzcinowy do smaku • sok z cytryny DO PODANIA • makaron łazanki
  • "Ewa gotuje": Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

    Ewa Wachowicz w 321. odcinku programu przygotowuje dania idealne na Boże Narodzenie. Jednym z nich jest barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami. Zobaczcie przepis na przepyszną świąteczną zupę!Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, zalać zimnym wywarem wieprzowym. Przykryć i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do wystudzenia.Po tym czasie postawić na kuchence i gotować, aż warzywa zmiękną. Przelać przez sito. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zakwasić wodą z ogórków.Podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.SKŁADNIKI • 1 kg - buraków ćwikłowych • 2 - marchewki • 1 - pietruszka • ½ - selera • 4 ząbki - czosnku • 2 l - wody, która została po ugotowaniu boczku • 4 łyżki - śmietany 30% • 3 łyżki - wody z ogórków kiszonych • sól • pieprz DO PODANIA • tłuczone ziemniaki • smażona cebulka • natka pietruszki
  • "Ewa gotuje": Żurek na króliku

    Ewa Wachowicz w 317. odcinku programu gotuje żurek na króliku. Sprawdźcie tę smaczną i niesamowicie aromatyczną zupę! Przygotować zakwas. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do kamionki lub słoika. Wodę z gotowania ziemniaków wystudzić i zalać nią czosnek. Dodać mąkę i wymieszać. Wrzucić piętkę chleba, przykryć gazą i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce. Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać opaloną nad ogniem cebulę. Dorzucić wędzonkę oraz suszone grzyby. Dodać sparzony wrzątkiem skok królika. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać czosnek i zalać zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu (w szybkowarze wystarczy 15 minut). Po tym czasie dodać drugi skok królika, lecz tym razem upieczony. Przykryć i gotować przez ½ godziny (w szybkowarze 5 minut). Wywar przecedzić, mięso wyłowić, oddzielić od kości, pokroić i z powrotem wrzucić do rosołu. Identycznie postąpić z wędzonką. Wlać zakwas na żur – ilość wedle uznznia. Doprawić otartym w dłoniach majerankiem. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Podawać z jajkiem przepiórczym. Udekorować natką pietruszki. SKŁADNIKI • DO PODANIA • 4 - jajka przepiórcze • natka pietruszki ZAKWAS • 6 ząbków - czosnku • 1½ l - zimnej wody z gotowania ziemniaków • 1 łyżka - mąki żytniej • ew. piętka żytniego chleba na zakwasie ŻUREK • 2 - skoki królika • 200 g - wędzonki, np. boczku • 200 ml - zakwasu na żurek • 4 kapelusze - suszonych borowików • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • ¼ - selera • 1 - cebula • 2 ząbki - czosnku • 1 - liść laurowy • 2 ziarenka - ziela angielskiego • 1 łyżka - majeranku • sól
  • "Ewa gotuje": Grochówka strażacka

    Ewa Wachowicz w 316. odcinku programu gotuje grochówkę strażacką. Zobaczcie przepis na tę sycącą i niesamowicie treściwą zupę! Groch przepłukać na sicie, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnie zagotować, wymienić wodę i ugotować na wolnym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Podsmażyć. Dorzucić kiełbasę – też pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa korzeniowe starte na tarce jarzynowej. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą. Wymieszać i podgotować. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Wrzucić ugotowany groch – wraz z wodą. Na patelni roztopić smalec. Wsypać mąkę. Rozprowadzić. Gdy zacznie się złocić, wlać trochę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pajdą wiejskiego chleba. SKŁADNIKI • 1 szklanka - grochu łuskanego • 300 g - boczku wędzonego • 300 g - kiełbasy krakowskiej • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • ½ - selera • 3 - ziemniaki • 1 łyżka - majeranku • ½ łyżeczki - słodkiej papryki wędzonej • 6 ząbków - czosnku • 1 łyżka - smalcu wieprzowego • 1 łyżka - mąki • sól • pieprz DO PODANIA • bochenek wiejskiego chleba