zupa

Synonimy:
zupy,
Inne znaczenia:
zupa ,

Artykuły - Zupa (355)

  • Lekki krem z cukinii

    Lekki krem z cukinii

    Cukinia to niedoceniane w Polsce warzywo, a niesłusznie! Jest bardzo łagodna w smaku i stanowi doskonałe połączenie z wieloma dodatkami. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten, co czyni ją niezwykle zdrową. Zupa z niej to doskonały pomysł na obiad.
  • Zupa ziemniaczana z pulpetami

    Zupa ziemniaczana z pulpetami

    Zupa tak sycąca, że wystarczy za cały obiad. A dodatkowo porcja ryb, które wciąż za rzadko pojawiają na naszym stole. Smacznego!
  • Zupa serowa

    Zupa serowa

    Prosty przepis na sycącą zupę, która pozwoli się rozgrzać w chłodne popołudnie. Miłośnicy sera będą z pewnością zachwyceni!
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kiszonki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny i są bardzo cenione w diecie. Dlatego doskonałym pomysłem na obiad jest zupa, która gości na polskich stołach od lat - kapuśniak.
  • Zupa gulaszowa

    Zupa gulaszowa

    Przepis na pyszną, sycącą zupę z mięsa mieszanego, autorstwa Macieja Kuronia.
  • Zupy z pomidorów i papryki

    Zupy z pomidorów i papryki

    Jesień to czas, kiedy częściej zajadamy się zupami, a jedną z naszych ulubionych jest oczywiście pomidorowa. Co powiesz na różne wariacje na jej temat?
  • Zupa z pieczonych pomidorów

    Zupa z pieczonych pomidorów

    Wyjątkowa w smaku zupa o aromacie, który długo zostaje na języku. To jedna z potraw, które nie wymagają specjalnych umiejętności czy składników - dosłownie robi się sama.
  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    Ten przepis znały już nasze babcie. Pyszna i swojska zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaczków zasmakuje każdemu.
  • Duet zielono-czerwony

    Duet zielono-czerwony

    Szukasz pomysłu na danie obiadowe, które ochłodzi cię w gorące dni? Co powiesz na dwukolorowe gazpacho? Hiszpańską zupę w takim wydaniu je się oczami, a na jej przygotowanie wystarczy ci 15 minut!

Filmy - Zupa (121)

  • "Ewa gotuje": Zupa cebulowa

    Ewa Wachowicz w 340. odcinku programu gotuje zupę cebulową. Sprawdźcie ten smaczny i bardzo prosty przepis!Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującego się wywaru, z którego uprzednio wyjęto kości. Gdy będą miękkie, zmiksować na jednorodny krem i przyprawić do smaku.Podawać z grzankami z chleba – pieczywo pokroić w kostkę i wysuszyć. Następnie obsmażyć na złoty kolor na oleju z dodatkiem masła. Udekorować ugotowaną i dodatkowo uprażoną kaszą.SKŁADNIKI • 4 - cebule • 2 - ziemniaki • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • 1½ l - wywaru mięsnego na kościach wieprzowych • sól • pieprz ziołowy DO PODANIA • grzanki • ugotowana i uprażona kasza gryczana
  • "Ewa gotuje": Zupa z jabłek i gruszek

    Ewa Wachowicz w 339. odcinku programu gotuje zupę z jabłek i gruszek. Poznajcie przepis na ten przysmak z Lubelszczyzny!Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić, zalać cydrem, przyprawić goździkami i poddusić. Wlać wodę i ugotować do miękkości.Zupę zmiksować (goździki najlepiej wyłowić). Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną.Podawać na zimno lub na ciepło – z chipsami jabłkowymi.SKŁADNIKI • ½ kg - jabłek • ½ kg - gruszek • 1 l - wody • 100 ml - cydru • 3 łyżki - cukru trzcinowego • ½ szklanki - śmietany • 1 łyżeczka - mąki ziemniaczanej • 4 - goździki DO PODANIA • chipsy z jabłek
  • "Ewa gotuje": Krem z kiszonych ogórków

    Ewa Wachowicz w 336. odcinku programu gotuje krem z kiszonych ogórków. Zobaczcie ten ciekawy przepis na zupę!Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku – na maśle. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, zalać ciepłym bulionem. Przykryć i gotować do miękkości.Ogórki pokroić i wrzucić do garnka z warzywami. Wszystko razem gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować na gładki krem. Dokwasić wodą z ogórków. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z kleksem śmietany, oliwą koperkową i chipsami z pietruszki.SKŁADNIKI • 6 - ogórków kiszonych • 1 - duża marchewka • 1 - mała pietruszka • 2 - małe ziemniaki • 1 - cebula • 1 łyżka - masła do smażenia • 1 l - wywaru jarzynowego • ½ szklanki - wody z ogórków • sól • pieprz DO PODANIA • wiejska śmietana • oliwa koperkowa • chipsy z pietruszki
  • "Ewa gotuje": Pomidorówka dla dzieciaka

    Ewa Wachowicz w 337. odcinku programu gotuje pomidorówkę dla dzieciaka. Sprawdźcie ten przepis, który skusi każdego niejadka!W garnku roztopić masło. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno pokrojone warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości.Dodać przecier oraz pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce). Zagotować i zmiksować.Dodać miód. Doprawić solą do smaku. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). Podawać z makaronem.SKŁADNIKI • 4 - pomidory malinowe • 1 szklanka - domowego przecieru pomidorowego • 1 - marchewka • 1 - ziemniak • ½ - papryki czerwonej • 1 - cebula • 1 l - wywaru na cielęcinie • 1 łyżka - miodu • sól morska do smaku • 1 łyżka - masła do smażenia DO PODANIA • makaron gwiazdki lub literki