ziemniaki

Artykuły - Ziemniaki (478)

  • Ziemniaki z boczkiem

    Ziemniaki z boczkiem

    Kiedy lodówka świeci pustkami i wydaje ci się, że nie wymyślisz niczego ciekawego na obiad, mamy przepis, który nie wymaga wielu składników. Wypróbuj, jak smakują ziemniaki z boczkiem.
  • Ziemniak jak trucizna

    Ziemniak jak trucizna

    O tej porze roku ziemniaki nie są już zbyt smaczne, po wielu miesiącach przechowywania tracą też swoje wartości odżywcze.
  • Ziemniaki pieczone z ziołami

    Ziemniaki pieczone z ziołami

    Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty, ale można je też podawać z ćwikłą z chrzanem.
  • Przysmak z ziemniaka

    Przysmak z ziemniaka

    Czas: około 40 minut.
  • Ziemniaczki z pesto

    Ziemniaczki z pesto

    Okazuje się, że pesto pasuje nie tylko do makaronu. Dziś proponujemy połączyć go z ziemniakami.
  • Ziemniaki faszerowane

    Ziemniaki faszerowane

    Takie ziemniaki posmakują każdemu. Farsz możesz dobrać w zależności od własnych upodobań. Smacznego!
  • Ziemniak dla maluszka

    Ziemniak dla maluszka

    Dlaczego ziemniak jest jednym z pieszych warzyw w diecie maluszka? Jest lekkostrawny, delikatny w smaku i nie alergizuje. Ziemniaka można podać niemowlęciu w 5-6 miesiącu życia.
  • Pieczone ziemniaki

    Pieczone ziemniaki

    Takie ziemniaki smakują doskonale. Możesz zrobić je i na obiad, i na kolację.
  • Ziemniaki z pesto

    Ziemniaki z pesto

    Wykorzystaj sezon na świeże warzywa.
  • Rdzenni Amerykanie jedli ziemniaki już 11 tys. lat temu

    Rdzenni Amerykanie jedli ziemniaki już 11 tys. lat temu

    Już 11 000 lat temu na terenie dzisiejszych Stanów Zjednoczonych jedzono ziemniaki. Archeolodzy odkryli właśnie w stanie Utah najwcześniejsze resztki skrobi ziemniaczanej.

Filmy - Ziemniaki (47)

  • Młode ziemniaki w roli głównej

    Dziennikarka kulinarna Małgorzata Molska przygotowała w kuchni programu potrawy z ziemniakami w roli głównej. Zdradziła przepisy na: letnią sałatkę z młodych ziemniaków, młode ziemniaki pieczone oraz młode ziemniaki zielone. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Z tych ziemniaków lepiej zrezygnować, można się nimi zatruć

    Zdarzyło ci się zjeść zielonego lub kiełkującego ziemniaka? Więcej tego nie rób, ponieważ te popularne warzywa, gdy nie są dojrzałe, produkują trujący glikoalkaloid - solaninę. Jej zawartość w bulwach zwiększa się, gdy są przechowywane w zbyt jasnym i ciepłym pomieszczeniu. Wiosną ziemniaki zaczynają kiełkować i wtedy solaniny jest jeszcze więcej.
  • Nacinane ziemniaki ze śmietaną i serem

    Ziemniaki to nie tylko dodatek do dania obiadowego! Są też doskonałym sposobem na przygotowanie wyjątkowych, smacznych przekąsek. Najpopularniejsze są frytki, ale na nich zastosowanie ziemniaków się nie kończy. Mamy dla was propozycję na nacinane, zapiekane ziemniaki z dodatkiem sera, śmietany i pachnącego szczypiorku! Zobaczcie, jak łatwo zrobić tę elegancką przekąskę!
  • Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z mascarpone

    Zapiekanki to jedne z najszybszych i najpyszniejszych sposobów na przygotowanie sycącego, ciepłego obiadu. Niemal z wszystkiego da się zrobić aromatyczną, przepyszną zapiekankę, która swoim zapachem zachwyci wszystkich! Tym razem mamy dla was przepis na ekspresową zapiekankę na bazie z ziemniaków, do których dodano puszysty, znakomity serek mascarpone. Będziecie zachwyceni tym nietypowym połączeniem smaku!