zdrowa żywność

Artykuły - Zdrowa żywność (100)

  • KE chce, żeby uprawy ekologiczne objęły 25 proc. użytków rolnych

    KE chce, żeby uprawy ekologiczne objęły 25 proc. użytków rolnych

    ​Komisja Europejska opublikowała wczoraj plan działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej. Jego ogólnym celem jest zwiększenie produkcji i konsumpcji produktów ekologicznych oraz zajęcie do 2030 roku pod uprawy ekologiczne 25 proc. użytków rolnych.
  • Konsumenci mają problem. Zdrowa żywność jest słabo widoczna w gazetkach sklepowych

    Konsumenci mają problem. Zdrowa żywność jest słabo widoczna w gazetkach sklepowych

    Niemal co trzeci badany internauta ma problem z określeniem, czy dany produkt w publikacjach sieci handlowych jest z kategorii zdrowej żywności. Co dziesiąta osoba nie potrafi odróżnić art. EKO-BIO od zwykłych towarów. Blisko 70 proc. ankietowanych ocenia swoją wiedzę na temat tego asortymentu przynajmniej jako dobrą lub bardzo dobrą. Natomiast dla ponad połowy respondentów dostępność ww. produktów jest istotna przy wyborze sklepu.
  • Zdrowa żywność w czasie pandemii: Dyskonty i hipermarkety walczą o klientów nową strategią

    Zdrowa żywność w czasie pandemii: Dyskonty i hipermarkety walczą o klientów nową strategią

    ​Analiza ponad 5 tys. cen art. BIO-EKO, VEGE i VEGAN, wykonana przez Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH, wykazała, że od stycznia do października br. wzrosły one tylko o 0,8 proc. w porównaniu z ub.r. Największe podwyżki były w sieciach typu convenience i cash & carry. Z kolei obniżki odnotowały hurtownie, hipermarkety oraz dyskonty. Produkty BIO-EKO średnio potaniały o 0,4 proc., a VEGE i VEGAN poszły w górę - odpowiednio o 6,6 proc. i 2,4 proc.
  • Trudna sytuacja na rynku mleka

    Trudna sytuacja na rynku mleka

    Polska jest znaczącym producentem mleka w UE. Na liście największych producentów zajmujemydwunaste miejsce na świecie i czwarte w UE. Niestety, trwająca pandemia wywołała bardzo duże zaburzenia w całej branży mleczarskiej. Wyhamowanie handlu zagranicznego spowodowało, że ceny produktów, a zarazem ceny surowca zdecydowanie spadły.
  • Sklepy idą z nową modą. Artykuły bio tracą na wartości. Teraz na topie są eko i vege

    Sklepy idą z nową modą. Artykuły bio tracą na wartości. Teraz na topie są eko i vege

    O prawie 180 proc. wzrosła liczba promocji w sklepach na produkty bio, eko, vegan oraz vege. To zmiana, która nastąpiła w pierwszej połowie br. w porównaniu z analogicznym okresem ub.r. Największy przyrost dotyczył kategorii eko i wyniósł przeszło 640 proc. Z kolei najmniejszy miał miejsce w przypadku art. vegan – ponad 80 proc. Biorąc pod uwagę formaty sklepów, zdecydowanym liderem wzrostów są dyskonty – 624 proc. Na końcu znalazły się supermarkety – prawie 92 proc. To wnioski z analizy przeprowadzonej przez agencję badawczo-analityczną Hiper-Com Poland oraz UCE RESEARCH.
  • ​BNP Paribas: Polska może produkować więcej żywności ekologicznej

    ​BNP Paribas: Polska może produkować więcej żywności ekologicznej

    Jak informują w raporcie eksperci banku BNP Paribas, w Polsce można produkować dużo więcej żywności ekologicznej. Zdrowa żywność jest coraz bardziej doceniana przez naszych rodaków. Jednak polski konsument na produkty ekologiczne wydaje średnio 6 euro rocznie, to mniej niż jedna dziesiąta unijnej średniej.
  • Podatek cukrowy od Nowego Roku

    Podatek cukrowy od Nowego Roku

    W piątek Sejm przegłosował przesunięcie terminu wejścia w życie podatku cukrowego na 1 stycznia 2021 roku. Nowa danina będzie naliczana od napojów słodzonych i tzw. "małpek", czyli napojów alkoholowych do 300 ml. Podatek zapłacą przedsiębiorcy, ale zdaniem ekspertów jego faktyczny koszt poniosą konsumenci.
  • Unia Owocowa: Drastyczny wzrost zainteresowania produktami lokalnymi i ekologicznymi

    Unia Owocowa: Drastyczny wzrost zainteresowania produktami lokalnymi i ekologicznymi

    W czasie pandemii COVID-19 w Europie nastąpił gwałtowny wzrost spożycia paczkowanych owoców i warzyw; zwiększyło się także zainteresowanie produktami lokalnymi i ekologicznymi - podała w raporcie Unia Owocowa, powołując się na wnioski ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy KE.

Filmy - Zdrowa żywność (5)

  • Najczęściej fałszowane produkty spożywcze

    Chcemy odżywiać się zdrowo, ale jak to zrobić, skoro producenci żywności tak często nas oszukują? Droższe składniki zastępowane są tańszymi, ale mniej wartościowymi. Zmniejszana jest ilość najbardziej wartościowego składnika – na przykład mięsa w parówkach. Zatajane są informacje na temat szkodliwych substancji. Na etykietach wypisane są atrakcyjne składniki, które produkt zawiera najwyżej w śladowych ilościach.
  • Ponad połowa produktów rolniczych jest wolna od pozostałości pestycydów

    Europejskie badania produktów rolniczych wskazują, że blisko 44 proc. z nich zawiera śladowe ilości pestycydów, które jednak mieszczą się w granicach ściśle określonych norm europejskich. Nadmierna ilość pozostałości pestycydów i metali ciężkich w żywności może być groźna dla zdrowia. Choć konsumenci mają coraz większą świadomość na temat zdrowego jedzenia, to trudno im zweryfikować obecność szkodliwych związków. Powstał więc specjalny system, który pozwala sprawdzić jakość żywności. Produkty, które mieszczą się w normach zawartości pozostałości pestycydów i metali ciężkich, są oceniane w specjalnej skali Szamaj. Przy współpracy z partnerami – Fundacją Inventity i Instytutem Ogrodnictwa ze Skierniewic – przebadano 16 produktów, z których połowa nie spełniła podstawowych polskich norm. Żaden produkt nie uzyskał najwyższej noty, która poświadcza, że w danym wyrobie nie wykryto pozostałości pestycydów. Utworzony przez parę ekonomistów angażujących się od lat w przedsięwzięcia ekologiczne i społeczne program „Szamaj zdrowe”, którego częścią jest Food Rentgen, to sposób oceny jakości produktów żywnościowych. Badaniu poddawane są wyroby pochodzące prosto z półek sklepowych. Inicjatywa ma na celu uzupełnienie istniejących systemów certyfikacji żywności, które najczęściej są mało przejrzyste dla konsumentów. Skupiają się one z reguły jedynie na warunkach, w których produkowane są wyroby lub ich losowo wybrane składniki i często pomijają ostateczną jakość wyrobu końcowego.
  • Soki bez dodatku cukru spożywczego mają mniej kalorii

    Na polskim rynku pojawia się coraz więcej soków o niskiej kaloryczności, które w smaku przypominają tradycyjne, słodzone nektary wieloowocowe. Mają one nawet o 30 procent mniej kalorii niż te z dodatkiem cukru. Swój słodki smak zawdzięczają zawartości naturalnych cukrów owocowych, dzięki czemu są znacznie zdrowsze. – W normalnym napoju, który jest słodzony cukrem, zazwyczaj soku owocowego jest tylko 20 proc., cała reszta to woda i cukier. Natomiast w napojach bez dodatku cukru wsadu owocowego jest około 60 proc. i 40 proc. wody mineralnej – mówi Monika Kolano-Wysokińska, dyrektor marketingu Agros-Nova, producenta soków. – Sama wysoka zawartość soku owocowego powoduje, że produkt jest wystarczająco słodki i dobry w smaku.
  • W tych sklepach kupisz zdrowe produkty!

    Robienie zakupów w taki sposób, by do naszego koszyka trafiały same zdrowe i wartościowe produkty, to niełatwa sztuka! Te sklepy mają misję: nauczyć swoich klientów dokonywania właściwych wyborów - a przy okazji zmienić ich nawyki żywieniowe!