zatrucie

Artykuły - Zatrucie (126)

Filmy - Zatrucie (4)

  • Tak bogaty świat zabija Afrykę! Stała się składowiskiem toksyn

    Andoudoua nie widzi na jedno oko, cierpi na bóle głowy i chroniczny świąd skóry. Podobnie jak tysiące mieszkańców Abidżanu, uległ zatruciu toksycznymi odpadami. To konsekwencje wydarzeń z sierpnia 2006 roku, kiedy to ropopochodne substancje ze statku Probo Koala, wynajętego przez holenderską korporację Trafigura, trafiły na pola i wysypiska śmieci w mieście i jego najbliższej okolicy. Z godziny na godzinę mieszkańcy Abidżanu – największej metropolii Wybrzeża Kości Słoniowej i finansowego centrum tego kraju – czuli się coraz gorzej. Nad miastem unosiły się duszące opary. 17 osób zmarło, a blisko 100 tysięcy doznało trwałego uszczerbku na zdrowiu... Korporacja Trafigura, chcąc uciszyć głosy poszkodowanych, wypłaciła rządowi Wybrzeża Kości Słoniowej 180 mln euro w zamian za rezygnację z roszczeń. „To śmieszna suma” – mówią ci, którzy do dzisiaj zmagają się ze skutkami zatrucia, chorobami wątroby, nerek, układu oddechowego... Ich interesy reprezentuje specjalnie powołane stowarzyszenie ofiar skażenia, które szykuje się do walki o sprawiedliwość przed trybunałem w Hadze. Jego żądania to 280 mln euro dla tych, którzy ucierpieli na skutek działań Trafigury, i oczyszczenie składowisk odpadów z pozostałości toksycznych substancji, czego do dziś nie zrobiono. Aktywiści od dawna zwracają uwagę, że zachodnie korporacje traktują Afrykę jak darmowe składowisko toksycznych odpadów. Zamiast płacić ogromne sumy za ich utylizację, pozbywają się ich nielegalnymi kanałami, porzucając je u wybrzeży Czarnego Lądu. Jego mieszkańcy płacą za to straszliwą cenę.
  • Tak przygotowanym kurczakiem można się poważnie zatruć!

    Myjesz mięso kurczaka przed poddaniem go obróbce cieplnej? To błąd, w dodatku niosący ze sobą duże ryzyko zatrucia pokarmowego! - alarmują specjaliści. O co chodzi? Podczas mycia mięsa groźna bakteria – campylobacter – rozprzestrzenia się wraz z kropelkami wody na kuchenne blaty i urządzenia. Przez to jesteśmy bardziej narażeni na kontakt z tym mikroorganizmem. Campylobacter bardzo często występuje w mięsie drobiowym. Trzeba wiedzieć, że to nowy "lider" wśród bakterii powodujących niebezpieczne zatrucia pokarmowe. Zatruciom tym towarzyszy ostra biegunka i nudności. Eksperci podkreślają, że bakteria ginie w wysokiej temperaturze. Trzeba więc poddać mięso jej działaniu, zamiast niepotrzebnie opłukiwać je pod bieżącą wodą. - Zamiast myć mięso kurczaka, należy je po prostu od razu wrzucić na patelnię, a potem dokładnie umyć ręce - mówi Bob Martin z brytyjskiej Food Standards Agency.
  • Przedszkolaki zjadły trutkę na szczury! Dwoje zmarło

    Dwoje dzieci w wieku 4 i 5 lat nie żyje, a trzydzieścioro ma poważne problemy gastryczne po masowym zatruciu w przedszkolu w chińskiej prowincji Junnan, w rolniczym powiecie Qiubei. Do tragedii doszło w środę 19 marca, ale władze poinformowały o niej dopiero teraz. Śledczy odkryli już, że dzieci spożyły silną trutkę na szczury. Nie wiadomo, jak to się stało – jedzenie serwowane w przedszkolnej stołówce zostało przebadane. Stwierdzono, że było bezpieczne. Policja nie wyklucza celowego otrucia dzieci. Spośród dzieci, które połknęły truciznę i przeżyły, obecnie hospitalizowanych jest sześcioro przedszkolaków. Reszta dzieci czuje się na tyle dobrze, że może przebywać w domu z rodzicami.
  • Zatruł się odmrażaczem. Uratowała go... wódka

    Nietypowy zabieg uratował życie 9-tygodniowego szczeniaka. Cleo zatruł się glikolem etylenowym. Udało się go uratować za pomocą... wódki.