zatrucia pokarmowe

Artykuły - Zatrucia pokarmowe (3)

  • Zatrucia pokarmowe

    Zatrucia pokarmowe

    W ciepłe dni pozwalamy dzieciom jeść lody i zimne desery. Razem z nimi żywimy się w ulicznych barach. Tymczasem w wysokiej temperaturze idealnie mnożą się bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe.
  • Jak uniknąć sensacji żołądkowych?

    Jak uniknąć sensacji żołądkowych?

    Słońce, plaża, szum fal, pełen relaks… Niestety w tym scenariuszu czasem pojawiają się też zupełnie niepożądane sceny. Często wystarczy jedna gałka nieświeżych lodów, napój z kostkami lodu albo schrupanie nieumytego jabłka i problem gotowy. Kilka godzin później zaczynają się bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka.
  • Zatrucia pokarmowe

    Zatrucia pokarmowe

    W ciepłe dni pozwalamy dzieciom jeść lody i zimne desery. Razem z nimi żywimy się w ulicznych barach. Tymczasem w wysokiej temperaturze idealnie mnożą się bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe.

Filmy - Zatrucia pokarmowe (2)

  • Syndrom ugotowanego ryżu. Bakteriom wystarczą dwie godziny

    W dzisiejszych czasach nie mamy żadnego problemu z przechowywaniem żywności i nie obawiamy się zatruć pokarmowych w domu. A niesłusznie, bo często popełniamy błędy, które mogą skutkować poważnym zatruciem bakteryjnym, a nawet w skrajnych przypadkach zagrozić życiu. Niska temperatura w lodówce nie hamuje całkowicie rozwoju bakterii, jedynie znacznie go spowalnia. Z tego powodu gotowanego makaronu nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż dwa dni, a ugotowany ryż można trzymać najwyżej do następnego dnia, a najlepiej zjeść od razu. W surowym ryżu występują laseczki woskowe (Bacillus cereus) – bakterie powodujące silne wymioty i biegunki, tak zwany „syndrom ugotowanego ryżu”, czasami wywołują ciężkie zatrucie wymagające pobytu w szpitalu.
  • Śmiertelnie groźne toksyny w kuchni. Lepiej o tym wiedzieć

    Domowa kuchnia kojarzy się przede wszystkim z przytulnym pomieszczeniem i zdrowym jedzeniem. W tym przyjemnym zakątku mieszkania dochodzi jednak często do wypadków domowych. Nie zawsze pamiętamy też, że to właśnie w kuchni mogą znaleźć się śmiertelnie groźne trucizny. Wróciła moda na domowe przetwory, konserwy i weki, warto jednak pamiętać o zasadach pasteryzacji, nie można tego robić byle jak i na skróty. „Jad kiełbasiany” - wbrew nazwie - nie powstaje tylko w kiełbasach i peklowanych mięsach, ale także w źle konserwowanych warzywach, rybach a nawet grzybach i owocach.