wołowina

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
wołowina ,

Artykuły - Wołowina (92)

  • Pikantna zupa gulaszowa

    Pikantna zupa gulaszowa

    Ta zupa rozgrzeje największego zmarzlucha. Wiosna jeszcze do nas nie zawitała, dlatego warto czasem zjeść coś, co wpłynie korzystnie na nasz metabolizm. Pikantna zupa gulaszowa właśnie to zadanie spełnia, a do tego świetnie zaspokoi głód.
  • Dynia z pieca

    Dynia z pieca

    Propozycja na jesienny obiad.
  • Badanie: Polacy nie przejęli się ostatnią aferą z mięsem

    Badanie: Polacy nie przejęli się ostatnią aferą z mięsem

    Prawie połowa sprzedawców twierdzi, że od czasu ostatniej afery z mięsem nic się nie zmieniło w zachowaniu klientów. Ponad 30 proc. nie zauważa, by częściej pytano ich o jakość towaru. Jeśli już konsumenci się dopytują, to głównie interesuje ich drób. Dopiero na drugim miejscu jest wołowina, wokół której wybuchł skandal. Tak wykazało badanie przeprowadzone przez Hiper-Com Poland i Grupę Mobilną Qpony-Blix.
  • Porażająca skala milczenia. Grozi nam załamanie cen

    Porażająca skala milczenia. Grozi nam załamanie cen

    Polscy producenci żywności obawiają się gigantycznych strat, jakie poniosą w związku z wykryciem nielegalnego uboju wołowiny w jednym z zakładów. Lista punktów, w którym klienci zostali narażeni na spożycie nieprzebadanego mięsa z Polski została podana do publicznej wiadomości wszędzie, tylko nie w Polsce.
  • Minister rolnictwa Czech: Zamknięcie niektórych rzeźni w Polsce nie wystarczy

    Minister rolnictwa Czech: Zamknięcie niektórych rzeźni w Polsce nie wystarczy

    - Zamknięcie niektórych rzeźni w Polsce nie wystarczy, potrzebne są rozwiązania systemowe oraz zwiększone kontrole mięsa na granicach - uważa czeski minister rolnictwa Miroslav Toman, który w środę rozmawiał z ambasador RP Barbarą Ćwioro.
  • Polscy hodowcy przeciwni zwiększeniu kontyngentu przywozowego do UE wołowiny

    Polscy hodowcy przeciwni zwiększeniu kontyngentu przywozowego do UE wołowiny

    Polscy hodowcy bydła są przeciwni zwiększeniu kontyngentu wołowiny przez UE i liczą na pomoc polskiego rządu w tej sprawie. Unia Europejska zwiększyła dostęp dla wołowiny w ramach negocjowanego porozumienia z krajami Mercosur, z 70 tys. ton do 99 tys. ton.
  • Producenci wołowiny przeciwni zakazaniu uboju rytualnego

    Producenci wołowiny przeciwni zakazaniu uboju rytualnego

    Producenci wołowiny są przeciwni wprowadzeniu zakazu uboju rytualnego, który zakłada poselski projekt ustawy o ochronie zwierząt - wynika ze stanowiska Rady Sektora Wołowiny. Podkreślają, że ubój taki jest warunkiem eksportu tego mięsa do krajów muzułmańskich.
  • Wołowina wraca do łask

    Wołowina wraca do łask

    GUS opublikował ostatnio dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.W danych na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny (o 75% r/r do 2,1 kg). Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej konsumpcji na mieszkańca od 2011 r.
  • Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Branża mięsna jest zaniepokojona kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju, które zbliżają się do powiatów, w których znajdują się największe zakłady w kraju - informuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w liście do ministra rolnictwa.
  • Wołowina w sałatce z cebulką perlową

    Wołowina w sałatce z cebulką perlową

    Prezentujemy świetny przepis na danie mięsne.

Filmy - Wołowina (17)

  • „Ewa gotuje”: Wołowina z sosem grzybowym

    Ocet wlać do garnka, postawić na kuchence. Posolić, przyprawić jałowcem, kolendrą, zielem angielskim, liściem laurowym i goździkami. Przykryć i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Mięso zawinąć w folię spożywczą i mocno rozbić drewnianym wałkiem. Odwinąć, przełożyć do rondla, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 2 dni. W tym czasie odwrócić kilka razy na drugą stronę. Brytfankę wyłożyć plastrami słoniny. W tak przygotowanym naczyniu ułożyć zamarynowane mięso. Dorzucić pokrojone warzywa. Podlać wywarem jarzynowym. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu (można upiec w piekarniku). Wołowinę przełożyć na półmisek. Udekorować warzywami, z którymi się dusiła. Podawać z sosem grzybowym i musztardą z owoców. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby. Posolić, wymieszać i smażyć przez chwilę. Podlać piwem, odparować. Wlać śmietanę, wymieszać i zredukować. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem. SKŁADNIKI • 4 kg - wołowiny na pieczeń DO PIECZENIA • 100 g - słoniny • 4 - cebule • 2 - marchewki • ½ - selera • ½ l - wywaru jarzynowego SOS GRZYBOWY • ½ kg - prawdziwków • 1 - cebula • 1 łyżka - masła • sól • pieprz • 125 ml - piwa pszenicznego • 300 ml - śmietanki ZALEWA • 2 l - octu • 3 łyżki - soli • 1 łyżka - ziaren jałowca • 1 łyżeczka - ziaren kolendry • 1 łyżeczka - ziela angielskiego • kilka liści laurowych • 2 - goździki
  • "Ewa gotuje": Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowym

    Ewa Wachowicz w 328. odcinku programu przygotowuje sałatkę z wołowiną i jajkiem poszetowym. Sprawdźcie przepis na tą niesamowicie zdrową potrawę!Olej wymieszać z octem jabłkowym i płynnym miodem. Mięso umieścić w zamykanym naczyniu, pokryć marynatą. Przykryć i odstawić na ½ godziny.Po tym czasie opiec na ruszcie (3 minuty z każdej strony). Przełożyć na deskę, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry i oprószyć solą oraz pieprzem.Do niedużej miseczki włożyć folię spożywczą. Posmarować olejem, wrzucić trochę świeżego tymianku i wybić jajko. Zawiązać tak, by w środku nie zostało powietrze. Włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 2 minuty (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne).Na duży talerz wycisnąć sok z cytryny, wlać syrop z agawy i wymieszać. Dodać olej lniany. Ponownie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.Na sosie ułożyć rukolę i sałatę lodową oraz pomidorki koktajlowe. Na środku położyć plastry wołowiny, obok ugotowane jajko. Udekorować nasionkami granatu i prażonymi orzeszkami pinii.SKŁADNIKI • stek wołowy • sól • pieprz • 1 - jajko • trochę oleju • świeży tymianek • sałata lodowa • rukola • pomidorki koktajlowe • granat • orzeszki piniowe MARYNATA • 3 łyżki - oleju • 2 łyżki - octu jabłkowego • 1 łyżka - miodu SOS • 1 łyżka - soku z cytryny • 1 łyżeczka - syropu z agawy • 1 łyżka - oleju lnianego • sól • pieprz
  • Zdrowie na widelcu - Wołowina

    Człowiek jako istota mięsożerna uwielbia wołowinę. Aczkolwiek w Polsce nie jest to popularny rodzaj mięsa. Anna Guzik powie jak wybierać wołowinę, na co zwracać uwagę przy zakupie. Nie zabraknie również przepisu.
  • Nie musisz napracować się jak wół, żeby przygotować dobry stek

    Statystyczny Polak spożywa ok. 2 kg wołowiny rocznie. To bardzo mało. Dla porównania mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, Argentyny czy Brazylii zjadają przez rok średnio po kilkadziesiąt kilogramów tego mięsa. W sporym stopniu wynika to z tego, że pomimo dużej dostępności wołowiny w Polsce nie zawsze jest ona dobrej jakości.