wołowina

Artykuły - Wołowina (90)

  • Badanie: Polacy nie przejęli się ostatnią aferą z mięsem

    Badanie: Polacy nie przejęli się ostatnią aferą z mięsem

    Prawie połowa sprzedawców twierdzi, że od czasu ostatniej afery z mięsem nic się nie zmieniło w zachowaniu klientów. Ponad 30 proc. nie zauważa, by częściej pytano ich o jakość towaru. Jeśli już konsumenci się dopytują, to głównie interesuje ich drób. Dopiero na drugim miejscu jest wołowina, wokół której wybuchł skandal. Tak wykazało badanie przeprowadzone przez Hiper-Com Poland i Grupę Mobilną Qpony-Blix.
  • Porażająca skala milczenia. Grozi nam załamanie cen

    Porażająca skala milczenia. Grozi nam załamanie cen

    Polscy producenci żywności obawiają się gigantycznych strat, jakie poniosą w związku z wykryciem nielegalnego uboju wołowiny w jednym z zakładów. Lista punktów, w którym klienci zostali narażeni na spożycie nieprzebadanego mięsa z Polski została podana do publicznej wiadomości wszędzie, tylko nie w Polsce.
  • Minister rolnictwa Czech: Zamknięcie niektórych rzeźni w Polsce nie wystarczy

    Minister rolnictwa Czech: Zamknięcie niektórych rzeźni w Polsce nie wystarczy

    - Zamknięcie niektórych rzeźni w Polsce nie wystarczy, potrzebne są rozwiązania systemowe oraz zwiększone kontrole mięsa na granicach - uważa czeski minister rolnictwa Miroslav Toman, który w środę rozmawiał z ambasador RP Barbarą Ćwioro.
  • Polscy hodowcy przeciwni zwiększeniu kontyngentu przywozowego do UE wołowiny

    Polscy hodowcy przeciwni zwiększeniu kontyngentu przywozowego do UE wołowiny

    Polscy hodowcy bydła są przeciwni zwiększeniu kontyngentu wołowiny przez UE i liczą na pomoc polskiego rządu w tej sprawie. Unia Europejska zwiększyła dostęp dla wołowiny w ramach negocjowanego porozumienia z krajami Mercosur, z 70 tys. ton do 99 tys. ton.
  • Producenci wołowiny przeciwni zakazaniu uboju rytualnego

    Producenci wołowiny przeciwni zakazaniu uboju rytualnego

    Producenci wołowiny są przeciwni wprowadzeniu zakazu uboju rytualnego, który zakłada poselski projekt ustawy o ochronie zwierząt - wynika ze stanowiska Rady Sektora Wołowiny. Podkreślają, że ubój taki jest warunkiem eksportu tego mięsa do krajów muzułmańskich.
  • Wołowina wraca do łask

    Wołowina wraca do łask

    GUS opublikował ostatnio dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.W danych na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny (o 75% r/r do 2,1 kg). Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej konsumpcji na mieszkańca od 2011 r.
  • Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Nowe ogniska ASF w Polsce!

    Branża mięsna jest zaniepokojona kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju, które zbliżają się do powiatów, w których znajdują się największe zakłady w kraju - informuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w liście do ministra rolnictwa.
  • Wołowina w sałatce z cebulką perlową

    Wołowina w sałatce z cebulką perlową

    Prezentujemy świetny przepis na danie mięsne.
  • Wołowina duszona w sosie chrzanowym

    Wołowina duszona w sosie chrzanowym

    Tym daniem zachwycisz swoich gości.
  • Polscy producenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo. To może procentować na rynkach zagranicznych

    Polscy producenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo. To może procentować na rynkach zagranicznych

    Ekologia i zrównoważone rolnictwo to w krajach Europy Zachodniej rosnący trend. Rynek ekożywności wciąż zyskuje na wartości, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie produkty. W tym kierunku powinni zmierzać również polscy producenci wołowiny - podkreśla prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Mięso wołowe z ekoetykietą cieszy się rosnącą popularnością wśród konsumentów w Chinach, a jest to drugi po USA rynek ekologicznej żywności.

Filmy - Wołowina (16)

  • Zdrowie na widelcu - Wołowina

    Człowiek jako istota mięsożerna uwielbia wołowinę. Aczkolwiek w Polsce nie jest to popularny rodzaj mięsa. Anna Guzik powie jak wybierać wołowinę, na co zwracać uwagę przy zakupie. Nie zabraknie również przepisu.
  • Dlaczego mięso z chorych krów trafia na nasze stoły?

    Niedawno pojawiła się informacja, że w polskich rzeźniach zabija się chore zwierzęta, których mięso trafia na nasze stoły. – Branża o tym wie i takie było nasze założenie, że trzeba to pokazać i w pewien sposób wstrząsnąć opinią publiczną, żeby doprowadzić do zmiany tej sytuacji – powiedział reporter programu „Superwizjer” Tomasz Patora. Dlaczego mięso z chorych krów trafia do sprzedaży? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Nie musisz napracować się jak wół, żeby przygotować dobry stek

    Statystyczny Polak spożywa ok. 2 kg wołowiny rocznie. To bardzo mało. Dla porównania mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, Argentyny czy Brazylii zjadają przez rok średnio po kilkadziesiąt kilogramów tego mięsa. W sporym stopniu wynika to z tego, że pomimo dużej dostępności wołowiny w Polsce nie zawsze jest ona dobrej jakości.
  • Koreańska wołowina na szybko - prosty przepis

    Wołowina, po wielu latach słabnącej obecności w polskich kuchniach, na nowo wraca na nasze stoły. I dobrze! To jedno z najpyszniejszych mięs, które warto od czasu do czasu serwować. Powrót wołowiny do łask to również zasługa kuchni orientalnych - przygotowywanie jej w domu jest dziecinnie proste i żeby skosztować tych treściwych, sycących dań, nie musicie wydawać fortuny w dalekowschodnich restauracjach! Zobaczcie nasz przepis!