wodorosty

Artykuły - Wodorosty (2)

  • Skamieliny wodorostów sprzed miliarda lat

    Skamieliny wodorostów sprzed miliarda lat

    Naukowcy odkryli liczące miliard lat skamieliny zielonych alg. Mogą być one przodkiem wszystkich ziemskich roślin lądowych.
  • Polacy coraz częściej będą wybierać wodorosty zamiast ryb

    Polacy coraz częściej będą wybierać wodorosty zamiast ryb

    Algi morskie zawierają m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA. Te cenne dla zdrowia składniki są niedoborowe w naszej diecie. Znajdują się głównie w rybach, których spożycie jest obecnie dość niskie. Tymczasem wystarczy zaledwie 2,5 grama, czyli pół łyżeczki wodorostów, żeby zaspokoić ich dzienne zapotrzebowanie.

Filmy - Wodorosty (1)

  • Wszystkie zalety jedzenia wodorostów

    Człowiek spożywał wodorosty od zarania dziejów. W wielu rejonach Azji wciąż są one popularnym składnikiem diety. Co ciekawe, Europejczycy zupełnie nie wykazują nimi zainteresowania – mimo iż niektóre gatunki wodnych roślin zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż wołowina… Pojawiają się jednak pierwsze oznaki zmian w tej dziedzinie. Specjalistyczne firmy zajmujące się poławianiem wodorostów współpracują z restauracjami, które coraz chętniej włączają te morskie skarby do swojego menu. Taki trend jest z pożytkiem dla nas wszystkich. Naukowcy i dietetycy zgodnie podkreślają, że wodorosty są doskonałym źródłem witamin A, K, C, PP i witamin z grupy B. Regulują też gospodarkę wodną organizmu, oczyszczają go z toksyn, obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo, a także usprawniają pracę jelit dzięki zawartości błonnika.