właściwości

Artykuły - Właściwości (16)

  • Niebezpieczne właściwości The Fuse

    Niebezpieczne właściwości The Fuse

    The Fuse to nowa, krakowska formacja założona przez muzyków współpracujących z m.in.: Marcinem Świetlickim, Gienkiem Loską i Michałem Zabłockim. W serwisie Muzzo.pl możecie przedpremierowo posłuchać pierwszej EP-ki zespołu zatytułowanej "The Fuse".
  • Posypują ulice żrącą, radioaktywną substancją...

    Ulice Moskwy posypywane są żrącą substancją, która ma właściwości radioaktywne. Ustalili to ekolodzy i eksperci Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego. Informację opublikował portal Rambler.ru.
  • Skutki wysłania pisma do niewłaściwego urzędu

    Skutki wysłania pisma do niewłaściwego urzędu

    Podanie, które podatnik błędnie zaadresował, przekierowywane jest do organu podatkowego kompetentnego do jego rozpatrzenia. Organy podatkowe muszą bowiem z urzędu przestrzegać swojej właściwości miejscowej, rzeczowej i instancyjnej. Podatnik otrzyma jednak z powrotem pismo, które powinno trafić do sądu oraz którego odbiorcy nie można ustalić.
  • Odpowiedzialność sprzedawcy za wady towaru

    Sprzedana rzecz może być towarem pełnowartościowym z punktu widzenia jej podstawowych właściwości użytkowych, a mimo to zostać uznana za wadliwą. Będzie tak wtedy, gdy sprzedawca zapewniał kupującego, że rzecz ma wskazane właściwości lub nadaje się do wykorzystania w określony sposób, a zapewnienia te okazały się nieprawdziwe.
  • Przeprowadzka może wpłynąć na zmianę urzędu dla rozliczeń VAT-u

    Przeprowadzka może wpłynąć na zmianę urzędu dla rozliczeń VAT-u

    Zmiana adresu przedsiębiorcy prowadzącego działalność gospodarczą może, ale nie musi, pociągać za sobą zmianę właściwości miejscowej urzędu skarbowego właściwego dla rozliczeń VAT-u. Wszystko zależy od tego w ilu miejscach i na jakim obszarze dokonywane są czynności podlegające opodatkowaniu.
  • 10 milionów popularnych audi. Miałeś jedno z nich?

    10 milionów popularnych audi. Miałeś jedno z nich?

    Dziś marka Audi jest synonimem klasy, prestiżu, dobrych właściwości jezdnych i wysokiej jakości. Nie zawsze tak jednak było...
  • Ustabilizowanie odwiertu Shyrak 1. Bardzo dobre właściwości zbiornikowe skał.

    Raport bieżący nr 91/2011Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), w nawiązaniu do raportów bieżących nr 77/2011 z dnia 16 sierpnia 2011 roku oraz nr 81/2011 z dnia 23 sierpnia 2011 roku, dotyczących wyników interpretacji pomiarów geofizycznych wykonanych w odwiercie Shyrak 1 przez firmę Schlumberger oraz wystąpieniu silnego i stałego przypływu gazu z kondensatem, wskazujących łącznie na odkrycie złoża, informuj
  • Disney niczego nie uczy!

    Disney niczego nie uczy!

    Firma Walt Disney Company, potentat na rynku filmów dla dzieci, przyznała, że ich produkcje niczego nie uczą i nie mają żadnych "właściwości edukacyjnych".
  • Warto postawić na geotermię

    Warto postawić na geotermię

    W skali Europy Polska jest średnio zasobna w wody geotermalne. Ich właściwości pozwalają na wykorzystywanie energii cieplnej do celów grzewczych lub leczniczych. Każdą taką inwestycję muszą jednak poprzedzać szczegółowe analizy określające opłacalność przedsięwzięcia w konkretnych warunkach.

Filmy - Właściwości (11)

  • Siemię lniane – leczy i upiększa

    Siemię lniane to prawdziwa kapsuła składników odżywczych. Słynie z tego, że wpływa kojąco na przewód pokarmowy, dlatego też powinny je spożywać osoby cierpiące na wszelkiego rodzaju problemy gastryczne, np. na wrzody żołądka. Po zalaniu wrzątkiem wydziela śluzowatą substancję, która nie tylko działa kojąco na żołądek, ale też – przechodząc przez jelita – wspomaga trawienie, zasysając dodatkowo złogi, metale ciężkie, zły cholesterol i tłuszcze. Siemię lniane to również bogactwo witaminy E, zwanej witaminą młodości. Napar na bazie siemienia lnianego regeneruje paznokcie; zastosowany na twarz poprawia zaś kondycję cery (na skórę można też nakładać papkę z siemienia lnianego). O zdrowotnych zaletach nasionek lnu opowiada dietetyk Agnieszka Piskała. Specjalistka wyjaśnia, że wystarczą już 3 łyżeczki siemienia spożywane dziennie, byśmy mogli w pełni odczuć jego dobroczynne działanie.
  • Jedz kasze! Będziesz zdrowy i schudniesz

    Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kasz - od jaglanej przez gryczaną aż po kuskus. Bardzo często nie wiemy, która kasza jest dla nas najlepsza - i czy w ogóle powinniśmy ją spożywać. Wątpliwości w tym zakresie rozwiewa dietetyk kliniczny, Aneta Korzeniecka. I tak, okazuje się, że kasza zawiera w sobie więcej wartościowych substancji niż ryż, ziemniaki czy makaron. Jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które stabilizują poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Dostarcza błonnika, białka, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. - Kaszę powinniśmy spożywać jak najczęściej: 3-4 razy w tygodniu wystarczy, ale idealnie byłoby, gdybyśmy jedli ją codziennie - mówi specjalistka. - Spore ilości kasz powinny spożywać te osoby, które dbają o sylwetkę bądź zmagają się z nadwagą, a to dlatego, że kasza wspomaga metabolizm i spalanie tłuszczu. Pamiętajmy jednak, by nie jeść kasz wieczorem, bo energia uwalniana z takiego posiłku jest wtedy zbędna: nadmiar węglowodanów może odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej. Na koniec warto podkreślić, że kasza przed ugotowaniem powinna zostać dobrze przepłukana. Zabieg ten podniesie jej smak.
  • Kombucza - "uzdrawiająca herbata" robi furorę!

    Picie kombuczy to nowy trend, który błyskawicznie się rozprzestrzenia. Jest to orzeźwiający napój ze sfermentowanej słodzonej herbaty, prawdopodobnie wywodzący się z Chin. Kombuczy przypisywane są liczne właściwości lecznicze, które jednakże nie zostały potwierdzone przez naukowców. Jej miłośnicy twierdzą, że wspomaga ona trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Ma też dodawać energii i sił witalnych. Należy jednak pamiętać, że ze względu na obecność cukru kombuczy nie powinny pić osoby chore na cukrzycę. Nie jest to również napój dla dzieci – w procesie fermentacji wytwarza się bowiem alkohol, którego zawartość w kombuczy może dochodzić nawet do 2 procent.
  • Mięso tych ptaków robi furorę! Zastąpi nam kurczaka?

    Mięso młodych gołębi (koniecznie takich, które nie ukończyły jeszcze 4. tygodnia życia) zyskuje coraz więcej amatorów. Ten delikatny ptak jest uważany za przysmak. Podobnie jak mięso kaczki czy gęsi, mięso młodych gołębi należy do tak zwanych ciemnych ptasich mięs. Eksperci przekonują, że jest o wiele zdrowsze od kurczaka czy indyka. Jest bogate w białko, witaminy i składniki mineralne. Jest też wyjątkowo delikatne – i lekkostrawne. Zawiera mało tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać je osoby przywiązujące dużą wagę do diety. Czyżbyśmy byli świadkami narodzin nowego kulinarnego trendu?