wino białe

Artykuły - Wino białe (3)

  • Na Podkarpaciu odradza się winiarstwo

    Na Podkarpaciu odradza się winiarstwo

    Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic, które mają od kilku arów do nawet trzech hektarów. Przeważają jednak gospodarstwa winiarskie o powierzchni 20-40 arów.
  • Białe wino może być groźne

    Białe wino może być groźne

    Białe wino może zwiększać ryzyko raka skóry.
  • Koniec różowych "mieszańców"

    Koniec różowych "mieszańców"

    Nie wystarczy zmieszać wino białe z czerwonym, by zrobić różowe - przyznała wreszcie w tym tygodniu Komisja Europejska, wycofując się pod naciskiem Francji i innych wielkich producentów wina z kontrowersyjnej propozycji zmiany zasad produkcji.

Filmy - Wino białe (3)

  • Polska winem płynąca

    Polacy wypijają ponad 400 mln litrów wina rocznie – wynika z raportu „Polacy w świecie wina 2018”. Jak podkreślają eksperci, 62 proc. Polaków pije wino, a przy wyborze kierujemy się głównie jego smakiem, wytrawnością, ceną i kolorem. Dlaczego nie powinno się przechowywać otwartego wina w lodówce? Zobaczcie!
  • Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana

    Wielkanocny obiad wielu Polakom nieodłącznie kojarzy się z białą kiełbasą zapiekaną z cebulą. Dzięki prostej modyfikacji i dodatkowi białego wina możesz urozmaicić tę tradycyjną potrawę. Białe wino nada charakterystycznego posmaku tradycyjnej zapiekanej wielkanocnej kiełbasie i doskonale skomponuje się ze smakiem cebuli.
  • Szukasz dobrego wina? To jest wyjątkowe!

    Białe wino Torrontes – o wyraźnie owocowym aromacie i smaku – to jeden z najciekawszych trunków rodem z Ameryki Południowej. Szczepy uprawia się na dużych wysokościach – nawet 3 tysięcy nad poziomem morza! Od niedawna Torrontes zdobywa podniebienia smakoszy z całego świata. W ciągu 10 lat jego eksport wzrósł dwukrotnie. Torrontes podaje się jako aperitif. Świetnie komponuje się też z potrawami z owoców morza i surowych ryb, jak argentyńskie ceviche.