wina czerwone

Artykuły - Wina czerwone (2)

  • Dla Francuzów wino to dziedzictwo, polityka i ekonomia

    Dla Francuzów wino to dziedzictwo, polityka i ekonomia

    Styczeń 2020 r. miał być we Francji "miesiącem bez alkoholu". Brytyjski pomysł sprzed kilku lat entuzjastycznie przyjęły francuskie organizacje antyalkoholowe, a także resort zdrowia. Ostatecznie jednak z akcji wycofano się. Poszło o wino, które dla Francuzów "jest dziedzictwem".
  • Beaujolais Nouveau zdobywa młodych

    Beaujolais Nouveau zdobywa młodych

    Trzeci czwartek listopada to tradycyjnie dzień, w którym odkorkowuje się pierwsze butelki Beaujolais Nouveau. Młode, ok. 6-tygodniowe wino nie zachwyca ani smakiem, ani aromatem, ale każdego roku sprzedaje się go na całym świecie ok. 40 mln butelek.

Filmy - Wina czerwone (2)

  • Chińczycy nabiją nas w butelkę!

    Wiele wskazuje na to, że po modzie na chińską kuchnię świat opanuje moda na chińskie wina - tym bardziej, że w testach eksperckich uzyskują one coraz lepsze oceny! Specjaliści już od kilku lat prognozują, że w ciągu najbliższego półwiecza Chiny mogą zostać światowym liderem w produkcji i eksporcie win. Sprzyja temu nie tylko wrodzona determinacja lokalnych przedsiębiorców, ale także fakt, że uprawy winorośli i wyrobu trunków uczą się oni od najlepszych. Winiarski potencjał Państwa Środka jakiś czas temu dostrzegli między innymi Francuzi i Hiszpanie, zakładając tam spółki typu joint venture. Teraz Chińczycy biorą sprawy w swoje ręce. Nie ma jednak powodów do obaw - w tym przypadku "made in China" oznacza naprawdę solidną jakość!
  • Oto nowa arystokracja wśród win!

    Miłośnicy wina na całym świecie coraz częściej wybierają trunki kalifornijskie. Powody? Jest ich co najmniej trzy: cena, smak i zróżnicowanie oferty. Eksport wyrobów winiarskich z USA osiąga rekordowe wartości. W 2013 r. Amerykanie sprzedali zagranicznym podmiotom wina o łącznej wartości ponad 1,5 mld dolarów. Obecnie największym odbiorcą kalifornijskich wyrobów winiarskich jest Unia Europejska. Koneserzy uważają, że za smak wytwarzanych w Kalifornii trunków odpowiada przede wszystkim rajski klimat. Dotyczy to zwłaszcza regionu Napa Valley, zwanego też „kalifornijskim rogiem obfitości”. Ta niewielka dolina między dwoma pasmami górskimi ma klimat zbliżony do krajów śródziemnomorskich. Występuje tam też ponad 30 typów gleby. Stabilne warunki pogodowe sprawiają, że w obrębie danego rocznika nie występują gorsze partie, a jakość wina jest zawsze tak samo wysoka.