Wigilia

Synonimy:
wieczerza wigilijna, wieczór wigilijny
Inne znaczenia:
brak

Artykuły - Wigilia (286)

Filmy - Wigilia (20)

  • A czy ty przed świętami czujesz się na stoisku rybnym jak ryba w wodzie?

    Jak wynika z prezentacji „Rynek ryb i spożycie w 2016 roku”, statystyczny Polak zjadł w ubiegłym roku 12,69 kg ryb. Najczęściej wybieraliśmy mintaja (2,72 kg). Kolejne miejsca zajęły śledź (2,70 kg), dorsz (1,05 kg) i łosoś (0,87 kg). Królujący na naszych wigilijnych stołach karp zajął siódmą pozycję, ex aequo z tuńczykiem (0,58 kg). Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, zwracajmy uwagę, aby były one świeże.
  • Ciekawe przesądy i zwyczaje wigilijne

    Pusty talerz dla głodnego wędrowca, siano pod obrusem czy wypatrywanie pierwszej gwiazdki - te tradycje wigilijne zna chyba każdy z nas. Niektóre mniej popularne zwyczaje i przesądy często wywodzą się jeszcze z przedchrześcijańskich obchodów przesilenia zimowego – na przykład krojenie cebuli na 12 kawałków odpowiadających miesiącom. Jeśli kawałek zwilgotniał i spleśniał, znaczyło to, że miesiąc będzie deszczowy.
  • Klasyczny przepis na karpia wigilijnego

    Tradycyjna polska wigilia nie może obejść się bez karpia! Kiedyś była jedną z niewielu ryb, którą można było dostać w sklepie, dziś - z przyzwyczajenia - nadal cieszy się popularnością. Królewski karp to smaczna ryba, która - odpowiednio przygotowana - idealnie nadaje się do przyrządzania w wersji smażonej. Wigilijny karp to dosyć proste danie, które można zrobić w kilkanaście minut - zobaczcie nasz przepis.
  • Kluski z makiem - jak je zrobić?

    Kluski z makiem to jedno z najprostszych dań. Kiedyś przygotowanie tego tradycyjnego polskiego dania zabierało mnóstwo czasu - osobno trzeba było poświęcić czas na przygotowanie klusek, wiele czasu zajmowała również obróbka maku. Dziś możemy kupić nie tylko gotowy makaron, ale i gotowy mak. Zobaczcie ekspresowy przepis na kluski z makiem.