Wielkanoc

Artykuły - Wielkanoc (231)

Filmy - Wielkanoc (74)

  • Wielkanoc okiem dietetyka. Na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole?

    Ile kalorii mają wielkanocne potrawy? Na ile świątecznych smakołyków możemy sobie pozwolić, aby później tego nie żałować? O tym w studio "Dzień Dobry TVN" opowiedziała dietetyczka Ula Somow. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Dworczyk o świątecznych odwiedzinach: Namawiam wszystkich, żeby ograniczyć to do absolutnego minimum

    “Namawiamy wszystkich, żeby ograniczyli do minimum tego rodzaju aktywność, kontakty. W trosce o zdrowie własne i zdrowie najbliższych. Wiemy, że teraz ta transmisja już ma charakter poziomy - to nie są przypadki przywiezione z zagranicy, epidemia rozszerza się w kraju każdego dnia. W związku z tym tego rodzaju przejazdy i spotkania przy świątecznym stole są obarczone bardzo dużym ryzykiem” - powiedział w Porannej rozmowie w RMF FM szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Michał Dworczyk. Moja mama skończyła 80 lat, my mieszkamy z rodziną niedaleko, mama mieszka sama. Ja w trosce o jej zdrowie stwierdziłem, że nie możemy tej Wielkanocy spędzić wspólnie, dlatego, że ryzyko dla osoby starszej jest bardzo duże - stwierdził minister. Członek sztabu zarządzania kryzysowego został też zapytany, czy po świętach szkoły wrócą do normalnego funkcjonowania. W najbliższych dniach na pewno zapadną decyzje dotyczące funkcjonowania szkół i ewentualnych dalszych przepisów związanych z rozwojem koronawirusa - zadeklarował. Ja nie chcę spekulować dzisiaj jak to się skończy, bo to są zbyt poważne sprawy, żeby sobie gdybać. My opieramy się w tej sprawie na opinii Ministerstwa Zdrowia, lekarzy i ekspertów i to jest podstawa do podejmowania decyzji - odparł.
  • Jak udekorować stół na Wielkanoc?

    Stylistka wnętrz Urszula Michalak zdradziła w "Dzień Dobry TVN" pomysły na wielkanocne dekoracje stołu. - Zając i jajko są klasyką i muszą być - powiedziała. - Pozwólmy sobie na swobodę i luz - dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Ucierana babka wielkanocna. Sprawdź

    Kuchnia wielkanocna jest pełna jajek pod każdą postacią i drożdżowych babek, które bywają kapryśne. W kuchni "Dzień Dobry TVN" restauratorka Beata Kartowicz podzieliła się swoimi przepisami na ulubione świąteczne dania. Na stole pojawiły się takie smakołyki, jak: ucierana babka wielkanocna, mazurek czekoladowy, barszcz biały i jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorem. (Dzień Dobry TVN/x-news)