wędliny

Artykuły - Wędliny (34)

Filmy - Wędliny (5)

  • Domowe wędliny - przepis na pieczoną łopatkę

    Domowe wędliny to znakomity sposób na przyrządzenie zdrowej szynki - tylko wtedy możemy mieć gwarancję, że zjadana przez nas wędlina jest wykonana z mięsa, nie zawiera ogromnej ilości wody i konserwantów. Można też dowolnie modelować smakiem - w zależności od tego, jak słoną i pikantną lubimy wędlinę. Przygotowaliśmy dla was przepis na domową pieczoną łopatkę, która świetnie sprawdzi się u każdego początkującego, domowego wędliniarza - a do przyrządzania nie potrzebujecie szynkowaru czy innych drogich narzędzi!
  • Schab z morelami na kanapki

    Schab, który można kupić w niemal każdym sklepie, świetnie nadaje się do przygotowania wybornej wędliny na kanapki. Faszerowany suszonymi morelami zyska wyjątkowego aromatu i pysznego smaku, który zachwyci wszystkich. Przygotowanie go również jest proste - zrobicie go dosłownie w parę chwil! Zobaczcie, jakie to proste!
  • Afera mięsna: czym nas karmią producenci?

    Afera mięsna ogarnęła całą Europę. Intensywne kontrole wykazały, że w produktach, które rzekomo miały zawierać wyłącznie wołowinę, znajdowała się też wieprzowina czy nafaszerowana lekami konina. Ale nie tylko w Unii Europejskiej dochodziło do tego rodzaju praktyk - w RPA w wyrobach mięsnych wykryto... mięso kangura i żyrafy. Jak w tej sytuacji mają się zachowywać konsumenci? Czy mogą jeszcze ufać producentom?
  • Polskie mięso coraz gorszej jakości

    Spada jakość polskiego mięsa i wyrobów mięsnych, a co za tym idzie, również ich sprzedaż. - Sama branża nawarzyła sobie tego piwa - uważa Tadeusz Wojciechowski, prezes Biura Promocji Jakości. Kontrole ujawniają, że duża część produktów nie jest zgodna z deklarowaną jakością.