warzywa

Artykuły - Warzywa (397)

  • Produkty, które przyspieszają starzenie się skóry oraz ich zdrowsze zamienniki

    Produkty, które przyspieszają starzenie się skóry oraz ich zdrowsze zamienniki

    Właściwie zbilansowana dieta to najlepszy eliksir młodości. Należy tylko wiedzieć, co skórze zdecydowanie nie służy i znaleźć bezpieczny zamiennik. Bo zamiast poświęceń, czasem wystarczy dokonać właściwego wyboru.
  • Trzy warzywa rządzą na talerzu

    Trzy warzywa rządzą na talerzu

    Dziś proste połączenie kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i kiszonych ogórków, które, według uznania, może być dodatkiem do posiłku lub jego bazą. Wszystko zależy od tego, z czym zdecydujemy się je serwować.
  • Dziewięć najbardziej sycących owoców i warzyw

    Dziewięć najbardziej sycących owoców i warzyw

    Aby zmniejszyć ochotę na tuczące przekąski, warto mieć pod ręką zdrowe zamienniki. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest wybieranie tych warzyw i owoców, które dają poczucie sytości najdłużej.
  • Jak przechowywać żywność, by była jak najzdrowsza?

    Jak przechowywać żywność, by była jak najzdrowsza?

    Jak obchodzić się z żywnością, aby wykorzystać jej wszystkie składniki odżywcze? Przechowywać w lodówce? A może zamrozić lub sięgnąć po produkty z puszki? Oto, co będzie dla nas zdrowsze, gdy nie akurat nie będzie świeżych owoców lub warzyw.
  • Najzdrowsze owoce i warzywa - jedz szczególnie teraz

    Najzdrowsze owoce i warzywa - jedz szczególnie teraz

    Owoce i warzywa powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach – zwłaszcza w czasie pandemii, gdy silny system odpornościowy jest nam szczególnie potrzebny, by uchronić się przed zakażeniem koronawirusem. Które z nich powinny szczególnie często gościć w naszym menu?
  • UOKiK: W 2019 r. zakwestionowano prawie 25 proc. partii owoców i warzyw

    UOKiK: W 2019 r. zakwestionowano prawie 25 proc. partii owoców i warzyw

    Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzili w ub. roku 5,5 tys. partii owoców i warzyw i zakwestionowali prawie 25 proc. z nich. Nieprawidłowości najczęściej dotyczyły braku informacji lub błędnych danych o kraju pochodzenia - poinformował we wtorek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
  • Zbiory owoców w sadach o ok. 25 proc. niższe

    Zbiory owoców w sadach o ok. 25 proc. niższe

    Tegoroczne zbiory owoców z drzew w sadach są oceniane na niespełna 3,4 mln ton, czyli o blisko 25 proc. mniej od rekordowej produkcji w 2018 roku - poinformował w piątek Główny Urząd Statystyczny (GUS).
  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    Pokaż mu, że są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Podpowiadamy, jak nakłonić malca do jedzenia jarzynek.
  • Sposób na kaszkę

    Sposób na kaszkę

    To idealny posiłek dla najmłodszych. Podpowiadamy, w jakiej postaci warto proponować ten przysmak brzdącowi, by często i chętnie go jadał.
  • Dziecko może pokochać warzywa!

    Dziecko może pokochać warzywa!

    Skorzystaj z naszych rad, a twój smyk nie będzie się krzywił na widok dyni czy fasolki.

Filmy - Warzywa (149)

  • Łukasz Skop i sposoby na sadzenie warzyw i kwiatów

    Zimna Zośka już za nami, a wraz z nią ryzyko ostatnich przymrozków. Śmiało możemy więc przystępować do wszelkich prac ogrodniczych. Maj to świetna pora na sadzenie warzyw. Łukasz Skop - prowadzący cykl „Co z tego wyrośnie?” pokazał, jak w łatwy sposób stworzyć własny ogródek warzywny. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Oto pięć najłatwiejszych do wyhodowania warzyw

    Masz kawałek ogródka albo miejsca na parapecie? Chciałbyś być ogrodnikiem w swoim własnym domu? Z powodu pandemii koronawirusa i ograniczenia aktywności „na mieście” na pewno mamy więcej czasu na zrealizowanie pomysłów w domu. Sprawdź 5 najłatwiejszych do wyhodowania warzyw i… ruszaj do pracy w ogródku! Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (x-news)
  • Kolorowe warzywa. Co w sobie mają i co nam dają?

    W „Dzień Dobry Wakacje” Katarzyna Gubała, autorka książek kulinarnych i propagatorka nurtu zero waste w kuchni, opowiedziała o tym, jakie warzywa i owoce w zależności od kolorów powinniśmy włączyć do diety i dlaczego. – Substancje, które są w warzywach i w owocach nadają pewien kolor, ale też mają bardzo konkretne wartości odżywcze – zdradziła specjalistka. Jakie właściwości kryją w sobie czerwone, zielone, żółte i białe warzywa? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Warzywna kuchnia Katarzyny Bukowskiej

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Kasia Bukowska zaproponowała różne przepisy na wiosenne warzywa. Zdradziła, jak przygotować karmelizowaną młodą marchewkę z hummusem i majonezem. Na stole pojawiły się również takie pyszności, jak sos aioli i kremowa zupa z młodej marchwi. (Dzień Dobry TVN/x-news)