tran

Artykuły - Tran (33)

  • Tran w ciąży zmniejsza ryzyko alergii u dziecka

    Tran w ciąży zmniejsza ryzyko alergii u dziecka

    Przyjmowana przez matkę codziennie podczas ciąży i pierwszych miesięcy karmienia piersią kapsułka oleju rybnego zmniejsza ryzyko alergii pokarmowych u dziecka – informuje pismo „PLOS Medicine”.
  • Warto przyjmować tran w trakcie ciąży. Dlaczego?

    Warto przyjmować tran w trakcie ciąży. Dlaczego?

    Codzienne przyjmowanie kapsułek z tranem podczas ciąży i pierwszych kilku miesięcy karmienia piersią może zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowych u dziecka.
  • Rybi olej zmniejsza ryzyko nadwagi

    Rybi olej zmniejsza ryzyko nadwagi

    Świeży olej rybi przyjmowany przez kobiety w ciąży, u których występuje nadwaga, może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy u potomstwa - wynika z badań przeprowadzonych na szczurach, o których informuje pismo "Scientific Reports".
  • Tran - ważny suplement w diecie dziecka

    Tran - ważny suplement w diecie dziecka

    Chyba nie ma dorosłego, który miałby dobre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy rodzice zmuszali go do zjedzenia bądź wypicia tranu.
  • Tran tylko z dorsza

    Tran tylko z dorsza

    Kiedyś pozyskiwano go z wątroby wieloryba. Dziś nazwa zarezerwowana jest wyłącznie dla oleju z wątroby dorsza, ale już nie – z rekina.
  • Podaj tran

    Podaj tran

    Tran jest naturalnym olejem, otrzymywanym z wątroby dorsza lub rekina. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) oraz witaminy A i E, które chronią śluzówkę dróg oddechowych przed drobnoustrojami.
  • Pij tran na zdrowie

    Pij tran na zdrowie

    Wystarczy łyżka dziennie, by poczuć jego działanie.
  • Tran nie tylko dla dzieci

    Tran nie tylko dla dzieci

    Kwasy omega-3 i witamina D dbają o kości, serce i mózg.
  • Dobry tran

    Dobry tran

    Tran to naturalny olej, otrzymywany z wątroby dorsza lub rekina.
  • ​Tran nie musi powstawać z ryb

    ​Tran nie musi powstawać z ryb

    Mięso tłustych ryb jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) czy dokozaheksaenowy (DHA). Jednak ryby nie wytwarzają kwasów tłuszczowych same. Syntezują je, zjadane przez ryby glony.