tłuszcze

Artykuły - Tłuszcze (11)

  • Te tłuszcze nie szkodzą

    Te tłuszcze nie szkodzą

    Podstawą właściwego odżywiania jest równowaga, umiar i rozsądek w doborze składników codziennych posiłków. Od tego jak jemy zależy nasze samopoczucie, stan naszego organizmu, to czy jesteśmy odporni na choroby. Istotnym składnikiem codziennej diety jest tłuszcz, który spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
  • Zły tłuszcz dziedziczymy po ojcu, dobry - po matce

    Zły tłuszcz dziedziczymy po ojcu, dobry - po matce

    Wygląda na to, że ewentualne pretensje związane z kłopotami z utrzymaniem właściwej wagi możemy kierować do naszych ojców. Wyniki najnowszych badań, prowadzonych przez naukowców z Danii, Niemiec i Austrii wskazują bowiem na to, że to po ojcu dziedziczymy zły tłuszcz, który prowadzi do nadwagi i otyłości. Jak pisze w najnowszym numerze czasopismo "Nature Communications" po matce dziedziczymy tłuszcz dobry, który pomaga spalać zbędne kalorie.
  • Wartościowe tłuszcze

    Wartościowe tłuszcze

    Dietetycy i lekarze apelują: nie rezygnujmy z tłuszczów. Wiele z nich posiada prozdrowotne właściwości, które wspomagają nasz organizm.
  • Tłuszcze trans – niewidoczny wróg

    Tłuszcze trans – niewidoczny wróg

    Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans.
  • Tłuszcze w diecie dziecka

    Tłuszcze w diecie dziecka

    Czy tłuszcz szkodzi niemowlętom i małym dzieciom, czy raczej jest im potrzebny?
  • Ile tłuszczu potrzebuje dziecko?

    Ile tłuszczu potrzebuje dziecko?

    Masło, oliwa z oliwek i oleje roślinne są potrzebne w diecie dziecka. Malec powinien je jeść codziennie. Ważne, by były to produkty jak najlepszej jakości.
  • Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o tłuszczach

    Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o tłuszczach

    Tłuszcze to temat często dość kontrowersyjny. Wiele osób niepotrzebnie się ich obawia. Jak przygotowywać posiłki, by wykorzystywać to, co w tłuszczach dobre? Jakich produktów należy unikać, a które warto spożywać?
  • Tłuszcz bez cenzury

    Tłuszcz bez cenzury

    Spośród wszystkich składników pokarmowych to właśnie tłuszcze są najczęściej krytykowane i pochopnie eliminowane z diety osób, które chcą szybko zredukować masę ciała. Gwałtowne korekty wagi są najczęściej krótkotrwałe, a całkowite wykluczenie tłuszczu zarówno niemożliwe jak i niekorzystne.
  • UE chce ograniczenia tłuszczów trans

    UE chce ograniczenia tłuszczów trans

    Unia Europejska chce nałożyć obowiązujące prawnie limity zawartości tłuszczów trans w żywności, ponieważ stanowią one zagrożenie dla zdrowia konsumentów - stwierdzono w rezolucji, którą przyjął w tym tygodniu Parlament Europejski.
  • Tłuszcz: Fakty i mity

    Tłuszcz: Fakty i mity

    Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, inni wręcz odwrotnie – że jest nam niezbędny. Jaka jest prawda? Czy tłuszcz faktycznie jest zły?

Filmy - Tłuszcze (6)

  • Tłuszcze trans kryją się w jedzeniu. Jak je znaleźć?

    Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Tłuszcze trans (TFA) uznawane są za jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Tłuszcze trans mogą mieć dwojakie pochodzenie – powstawać w procesie częściowego uwodorniania lub utwardzenia, który stosuje się, aby nadać płynnym olejom roślinnym stałą konsystencję, lub mogą być „produkowane przez matkę naturę” w żołądkach zwierząt przeżuwających (bydło, owce, kozy, jelenie). Tłuszcze trans występują w ich mięsie, mleku oraz w produktach z nich powstających, czyli m.in. w lodach, waflach, czipsach, pączkach czy hamburgerach.
  • Tłuszcze w kuchni? Jeśli masz olej w głowie, to używaj tych roślinnych

    Tłuszcze mają ważne miejsce chyba w każdej kuchni. Niestety wielu z nas w dużych ilościach je te zwierzęce, które najzdrowsze nie są. Dużo lepiej jest spożywać tłuszcze roślinne, będące głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Na jakim tłuszczu smażyć? Dietetyk radzi

    Czy smażenie jest zdrowe? Które tłuszcze nadają się do smażenia, a które nie? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Nietypowe zastosowania oleju kokosowego

    Olej kokosowy jest coraz bardziej popularny na całym świecie - również w Polsce można go dostać w niemal każdym sklepie! To znakomity tłuszcz, który ma nieco inne właściwości niż tradycyjne tłuszcze używane w polskich kuchniach, ale oprócz kulinarnych właściwości, olej kokosowy ma mnóstwo innych zastosowań. Przydatny nie tylko dla naszej urody, pomoże również w problemach zdrowotnych! Poznajcie nietypowe zastosowania oleju kokosowego!