szparagi

Artykuły - Szparagi (86)

  • Sezon na szparagi w pełni!

    W Alzacji zaczął się sezon na szparagi. To szlachetne warzywo jest specjałem tego regionu. Restauracje prześcigają się w pomysłach, nie brakuje też szparagowych festynów.
  • Praca w Niemczech: Brakuje pracowników do zbioru szparagów

    Praca w Niemczech: Brakuje pracowników do zbioru szparagów

    Niemiecka prasa bije na alarm: rolnikom w Brandenburgii brakuje pracowników sezonowych do zbioru szparagów. Rumuni i Polacy, którzy dotychczas wykonywali tę ciężką pracę, w tym roku zawiedli.
  • Szparagi – kolor ma znaczenie

    Szparagi – kolor ma znaczenie

    Nie tylko smaczne, wartościowe, ale i na tyle bezpieczne, że z powodzeniem mogą się nimi zajadać zarówno kobiety ciężarne, jak i matki karmiące. Czy zatem są pokarmem dla każdego?
  • Zapiekane w białym sosie

    Zapiekane w białym sosie

    Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Takie, jak w przepisie, można zapiec też pod beszamelem.
  • Z kuskusem i szynką parmeńską

    Z kuskusem i szynką parmeńską

    Oto przepis na wyjątkowe szparagi. Zamiast szynki parmeńskiej możesz użyć chudego wędzonego boczku albo bekonu. Smak kuskusu podostrzy zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Od kiedy szparagi?

    Od kiedy szparagi?

    Bardzo lubię szparagi i chciałabym, żeby spróbowało ich również moje półtoraroczne dziecko. Czy nie jest jednak na to za wcześnie?
  • Jak wybrać i obrać szparagi?

    Jak wybrać i obrać szparagi?

    Sezon na szparagi trwa. Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" doradził, jak wybrać dobre szparagi i jak je obierać. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
  • Zapiekane w sosie serowym

    Zapiekane w sosie serowym

    Szparagi w takim wydaniu nadają się dla starszaka. Warto wykorzystać nasz przepis, bo danie to smakuje wyjątkowo.
  • Szparagi z sosem holenderskim

    Szparagi z sosem holenderskim

    Oto propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Szparagi z sosem holenderskim smakują wyśmienicie. Ważne, żeby sos zużyć w ciągu 2 godzin od przyrządzenia.
  • Polskie truskawki drogie z powodu pogody

    Polskie truskawki drogie z powodu pogody

    Polskie truskawki nadal nie tanieją, a powodem jest chłodna pogoda. W hurcie kosztują one od 15 do 20 zł za kilogram. W stosunku do cen z połowy maja ubiegłego roku truskawki są droższe o 60 - 70 proc. - poinformowała rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach.

Filmy - Szparagi (11)

  • Sezon na szparagi w pełni!

    W Alzacji zaczął się sezon na szparagi. To szlachetne warzywo jest specjałem tego regionu. Restauracje prześcigają się w pomysłach, nie brakuje też szparagowych festynów.
  • Cooknij to!: Szparagi w sosie pomarańczowym

    Dziś zielone szparagi nie są już pierwszą oznaką wiosny w kuchni - są dostępne właściwie przez cały rok, dzięki czemu jemy ich coraz więcej. I dobrze! To nie tylko pyszny sposób na przygotowanie wykwintnego dania, ale również pełnia zdrowia na talerzu! Tym razem Maia Sobczak z Qmamkasze.pl ma dla was propozycję na przepyszne danie - oto przepis na zielone szparagi w sosie pomarańczowym!
  • Przepis na zupę szparagową

    Szparagi to jedne z najpyszniejszych warzyw. Kiedyś synonim luksusu, dziś stają się coraz bardziej popularne - i dobrze! Są zdrowe, jemy ich coraz więcej, choć sezon na szparagi jest naprawdę krótki - na szczęście w sklepach można dostać szparagi w słoiku! Szparagi to nie tylko dodatek do dań głównych, można z nich przygotować również wyborną zupę, której smak na długo pozostaje na podniebieniu. Zobaczcie nasz prosty przepis na zupę szparagową!
  • Jak przyrządzić jajecznicę ze szparagami?

    Jajecznica to jeden z najpopularniejszych sposobów na doskonałe, sycące i zdrowe śniadanie. Idealnie nadaje się również do eksperymentów kulinarnych - można do niej dodać niemal wszystko, łącząc w ten sposób ze sobą różne smaki, otrzymując niesamowite efekty. Sycąca, ciepła jajecznica ze szparagami, którą chcemy wam zaproponować, to prosty sposób na wykwintne danie, które nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda przepięknie. Zobaczcie, jak ją zrobić!