InteriaTV - szczupak

Filmy - Szczupak (4)

  • Kołowrotek - Szczupaki w deszczu

    Podczas wyprawy nad jezioro Nowogardzkie Adam będzie uganiał się za drapieżnikami szukając dostępu do jeziora z brzegu. Łowienie będzie utrudniał wysoki poziom wody, zalodzone kładki, a później silnie padający deszcz. W konsekwencji Adam zmieni łowisko i uda się na sprawdzone wcześniej pomosty na sąsiednim jeziorze, gdzie używając starych sprawdzonych błystek wahadłowych złowi dwa piękne szczupaki.
  • Szczupak to prawdziwa uczta dla smakoszy!

    Jezioro Isąg na Mazurach - to właśnie stąd można wyłowić pysznego szczupaka. I choć przygotowanie go to niemałe wyzwanie, szefowa kuchni Maria Gonera ma to w jednym palcu! Jak mówi, bez wahania można uznać szczupaka za najbardziej szlachetną rybę występującą w tych rejonach. - Szczupak jest rybą goszczącą na stołach przy specjalnych okazjach, dlatego jest to prawdziwa uczta dla smakoszy - mówi Gonera. Od stycznia do kwietnia obowiązuje okres ochronny szczupaków. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Mikołaj Rey: Szczupak jest najchudszą rybą

    Jak mówi podróżnik kulinarny Mikołaj Rey, szczupak jest idealny w każdej postaci. - Możemy go ugotować na parze, możemy go usmażyć w folii z warzywami - wymienia. Mimo że szczupak jest bardzo zdrowy i smaczny, ma dużo ości. Dlatego też, najlepiej podawać go w zmielonej postaci, tworząc na przykład kluski. Problemem może też być mulisty zapach ryby. Jak temu zapobiec? - Wystarczy natrzeć szczupaka solą gruboziarnistą. Na pewno pomoże - radzi Mikołaj Rey. Co równie istotne, szczupak jest najprawdopodobniej najchudszą rybą! Ma 0,7 grama tłuszczu.
  • Szczupak ma dużo minerałów i białka

    Szczupak jest najczęściej występującą rybą słodkowodną. - W porównaniu do ryb, które jemy na co dzień, ze szczupakiem mamy do czynienia bardzo rzadko, a szkoda, bo jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy - mówi podróżnik kulinarny, Mikołaj Rey. Okazuje się, że zawiera bardzo dużo minerałów, takich jak wapń, magnez czy żelazo, jeszcze więcej witamin z grupy A i B, jak również mnóstwo zdrowego białka. - A do tego ma pyszne i delikatne mięso - komentuje Rey. (Dzień Dobry TVN/x-news)