Światowa Organizacja Zdrowia

Synonimy:
WHO,
Inne znaczenia:
brak

Artykuły - Światowa Organizacja Zdrowia (181)

Filmy - Światowa Organizacja Zdrowia (6)

  • Pieśń przeszłości czy współczesne zagrożenie? WHO ostrzega

    Mimo że skuteczne szczepionki na gruźlicę istnieją od lat dwudziestych poprzedniego stulecia, od lat osiemdziesiątych obserwuje się gwałtowny nawrót choroby. Światowa Organizacja Zdrowia uznała ją nawet za chorobę będącą globalnym zagrożeniem zdrowotnym. Z okazji Światowego Dnia Gruźlicy zapytaliśmy profesor Marię Korzeniewską-Kosełę o to, czym właściwie jest ta choroba, jakie regiony są nią najbardziej zagrożone oraz co możemy zrobić, aby zminimalizować ryzyko zachorowania.
  • Co kryje w sobie kurze jajko?

    Światowa Organizacja Zdrowia uznaje białko znajdujące się w kurzym jaju za wzorcowe - dostarcza ono organizmowi ludzkiemu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nie jest on w stanie sam wyprodukować. Co jeszcze kryje kurze jajo? Obejrzyjcie materiał, aby się przekonać!
  • POChP zajmuje 4. miejsce wśród przyczyn zgonów

    Z powodu POChP statystycznie co godzinę w Polsce umierają 2 osoby. Według Światowej Organizacji Zdrowia POChP zajmuje 4. miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów, a w Polsce z powodu tego schorzenia rocznie umiera ok. 17 tys. osób. Niestety świadomość społeczeństwa na temat tej podstępnej choroby jest nadal bardzo niska. - POChP polega na bezpowrotnym, nieodwracalnym zwężeniu oskrzeli. Przy astmie, za pomocą inhalatorów, możemy oskrzela poszerzyć. Niestety przy POChP oskrzela się nie rozkurczają. To tak jak po wbiegnięciu na 10 piętro próbować oddychać tylko przez słomkę – mówi Natalia Zabielska, koordynator kampanii „Płuca Polski”. Przewlekła obturacyjna choroba płuc, czyli POChP to schorzenie układu oddechowego, które polega na występowaniu utrwalonego zwężenia oskrzeli. Zmniejsza ono przepływ powietrza, powodując trudności z oddychaniem, czyli duszność. POChP dotyka głównie osoby w średnim i starszym wieku. Wymaga nie tylko przyjmowania odpowiednich, zaleconych przez lekarza preparatów, ale również wprowadzenia zasadniczych zmian w trybie życia, a w szczególności wyeliminowania czynników ryzyka wyzwalających chorobę. Tylko prawidłowe połączenie wszystkich zaleceń lekarskich pomaga skutecznie kontrolować chorobę.
  • Lawinowo rośnie otyłość wśród dzieci

    Dietetycy biją na alarm. Jeszcze 5 lat temu 11-12 procent dzieci cierpiało na otyłość, obecnie wskaźnik ten wynosi już 18 proc. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia aż 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę. Obecnie nikt nie kontroluje tego, czy żywność sprzedawana i podawana dzieciom w szkołach zawiera szkodliwe składniki, powodujące nadwagę i otyłość. Mają to zmienić przepisy, nad którymi pracuje Sejm. Komentuje Hanna Stolińska z Instytutu Żywności i Żywienia.