sushi

Artykuły - Sushi (41)

Filmy - Sushi (17)

  • Niesamowite umiejętności szefa kuchni. Błyskawicznie tnie sushi

    Przyjemnie jest oglądać profesjonalistę przy pracy. Z pewnością możemy tak nazwać bohatera tego filmu. Młody człowiek, który na co dzień pracuje jako sushi master, pochwalił się biegłością w przygotowywaniu kawałków sushi. Zobaczcie tylko jak, nawet nie patrząc, szybko i precyzyjnie tnie długą roladę na małe kawałeczki.
  • Jak ugotować ryż do sushi?

    Sushi to kulinarny symbol Japonii, który podbił cały świat! U nas jeszcze parę lat temu synonim luksusu, dziś - jedno z najpopularniejszych dań, którego smak każdy uwielbia! Sekretem dobrze przyrządzonego sushi jest ryż - odpowiednie ugotowanie tego zboża to podstawa: ważne, by sushi po pokrojeniu nie rozpadało się z powodu źle ugotowanego i uformowanego ryżu. Jak więc odpowiednio ugotować ryż do sushi? Zobaczcie nasz poradnik!
  • Domowy przepis na sushi z łososiem

    Sushi to coraz popularniejsza przekąska, która zachwyciła cały świat! Delikatny, odpowiednio przyrządzony ryż, dodatek pysznego mięsa z ryby, a przede wszystkim sos, który podkręca znakomity smak całości! Sushi w restauracjach potrafi kosztować fortunę, a można przecież przyrządzić je samodzielnie w domu! Zobaczcie, jak szybko zrobić sushi w domu - to naprawdę proste!
  • Świat pokochał to jedzenie. Poznajcie historię sushi

    Sushi to obecnie jedno z najmodniejszych dań na świecie. Ten prosty azjatycki przysmak zyskał uznanie dzięki swoim walorom smakowym, ale również estetycznym. Jednak nie każdy fan sushi zna historię powstania tej potrawy. – Sushi wywodzi się ze sposobu magazynowania żywności. W czasach, kiedy nie było lodówek, ryby magazynowano w chłodnych miejscach, wypychając je czymś, co było nasączone octem – opowiada Artur Andrzejewski, szef kuchni Tekeda Sushi&Ramen. – Za najlepszy nośnik octu uznano ryż, więc nasączano go i wypychano nim ryby, dzięki czemu miały bardzo długi termin przydatności. Z czasem ta forma przechowywania żywności została uznana za potrawę – daje. Oprócz historii powstania sushi Artur Andrzejewski zdradził również, jak je dobrze przyrządzić.