Stewia

Artykuły - Stewia (10)

  • Nowy gatunek niskokalorycznej Coca Coli - Life

    Nowy gatunek niskokalorycznej Coca Coli - Life

    Wielka Brytania będzie pierwszym europejskim rynkiem, na którym zadebiutuje nowy gatunek Coca Coli - Life. Słodzony stewią, zawiera o 1/3 mniej cukru i kalorii niż tradycyjny napój.
  • Stewia: Roślina słodsza niż cukier

    Stewia: Roślina słodsza niż cukier

    Głównym winowajcą otyłości jest cukier. Okazuje się jednak, że ma on swoją zdrową alternatywę - stewię.
  • Desery, które pomogą ci zadbać o sylwetkę

    Desery, które pomogą ci zadbać o sylwetkę

    Zwykle desery nie sprzyjają dbaniu o linię. Zawierają dużo cukru, wysokoprzetworzonej mąki, a często również tłuszczu. Jednak drobne modyfikacje składu mogą sprawić, że słodkie przekąski nie tylko staną się zdrowe ale wręcz pomogą w kształtowaniu sylwetki. Oto 5 propozycji.
  • Cukier - biała śmierć?

    Cukier - biała śmierć?

    Dorosła osoba spożywa rocznie około 50 kg cukru, oznacza to 27 łyżeczek każdego dnia. Ten wyjątkowo słodki produkt może bardzo niekorzystnie wpływać na zdrowie, niezależnie czy mówimy o białej czy brązowej odmianie.
  • Stewia - słodka alternatywa

    Stewia - słodka alternatywa

    Przeciętny Europejczyk spożywa około 120 g cukru każdego dnia. To równowartość 480 pustych kalorii. Słodzimy herbatę, kawę, ciasta i desery. Takie nawyki, utrwalane latami, szczególnie w połączeniu z niewielką aktywnością fizyczną, są jednym z podstawowych czynników sprzyjających występowaniu otyłości oraz cukrzycy typu II

Filmy - Stewia (1)

  • Zdrowa alternatywa dla cukru! Ma zero kalorii

    Liście stewii są ponad 200 razy słodsze od cukru. To alternatywa dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, schudnąć, chorują na cukrzycę lub nie tolerują fruktozy. Ich właściwości doceniły już wielkie koncerny spożywcze, wprowadzając na rynek popularne napoje słodzone w ten sposób. - Liście stewii zawierają glikozydy stewiolowe i to właśnie te substancje odpowiadają za ich słodki smak. – My czujemy na podniebieniu słodycz, ale cała substancja jest wydalana na zewnątrz przez układ moczowy. Dlatego stewia ma zero kalorii. Ma także zerowy indeks glikemiczny; nie powoduje próchnicy zębów. W tej chwili jest to także substancja najbardziej polecana do słodzenia przez diabetyków – mówi Barbara Straszewska z firmy Stewiarnia. Ponad 200 gatunków stewii pochodzi z Ameryki Południowej. Wykorzystywali ją Indianie Guarani i Mato Grosso. Słodzili nią napoje, potrawy, żuli liście, a także używali jej jako lekarstwa. Badania naukowe wykazały, że liście stewii zawierają witaminę C, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, żelazo, a także związki fenolowe.