śmietana

Artykuły - śmietana (6)

Filmy - śmietana (5)

  • Nacinane ziemniaki ze śmietaną i serem

    Ziemniaki to nie tylko dodatek do dania obiadowego! Są też doskonałym sposobem na przygotowanie wyjątkowych, smacznych przekąsek. Najpopularniejsze są frytki, ale na nich zastosowanie ziemniaków się nie kończy. Mamy dla was propozycję na nacinane, zapiekane ziemniaki z dodatkiem sera, śmietany i pachnącego szczypiorku! Zobaczcie, jak łatwo zrobić tę elegancką przekąskę!
  • Przepis na zupę owocową - garus

    Garus to staropolski przepis na letnią zupę, która pochodzi podobno z okolic Gór Świętokrzyskich, a który dziś jest nieco zapomniany. Dawniej tradycyjnie przygotowywany późnym latem, gdy łatwo dostępne były gruszki ulęgałki. To klasyczna zupa owocowa, podawana ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami - robi się ją w kilka chwil! Poznajcie nasz przepis na garus, staropolską zupę owocową!
  • Potrawka z papryki w śmietanie - jak ją zrobić?

    Przepis na potrawkę z papryki w śmietanie to aromatyczne danie, które nawiązuje do kuchni węgierskiej. Kolorowe, soczyste papryki w połączeniu z cebulą, pieczarkami, a wszystko zalane mocnym bulionem - to baza potrawki, która na długo pozostawia uczucie sytości. Do tego odrobina delikatnej piersi z kurczaka i mnóstwo wyrazistych przypraw, które świetnie "podkręcą" smak potrawki. W kilka chwil przygotujecie danie, do którego jeszcze nie raz będziecie chcieli wrócić!
  • Przepis na domowe śledzie w śmietanie

    W sklepach czasami można spotkać śledzie w śmietanie, które niekiedy nie smakują najlepiej - nieświeże, z dodatkiem wątpliwej jakości składników, nie są najlepszym sposobem na zdrową przekąskę czy niewielki posiłek. Śledzie w śmietanie można samodzielnie zrobić w domu - wystarczy kilka chwil, by przyrządzić tę prostą potrawkę, która świetnie smakuje choćby na kanapkach! Solone śledzie są podstawą tego przepisu, wybierajcie więc ryby najlepszej jakości!