smażenie

Artykuły - Smażenie (6)

  • Czy lepiej smażyć na oliwie czy na smalcu?

    Czy lepiej smażyć na oliwie czy na smalcu?

    Który z tych tłuszczów jest odpowiedni do smażenia? Który jest lepszy dla zdrowia? Może oba są dobre, trzeba tylko umieć je odpowiednio stosować? A gdyby w ogóle zrezygnować ze smażenia?
  • Obróbka termiczna jedzenia - jakie metody są najzdrowsze?

    Obróbka termiczna jedzenia - jakie metody są najzdrowsze?

    Gotowanie, smażenie, pieczenie, a może duszenie? Jakie są najlepsze metody obróbki termicznej jedzenia? O porównanie tych najpopularniejszych pokusił się nasz ekspert, Jacek Bilczyński.
  • Świeża ryba nad Bałtykiem? To tylko flądra i śledź

    Świeża ryba nad Bałtykiem? To tylko flądra i śledź

    Choć smażalnie w nadmorskich kurortach kuszą bogatym menu i świeżymi rybami, to równie świeże okazy zjemy w górach. Większość ryb nad Bałtykiem jest serwowanych z zamrażarki - informuje "Metro".
  • Skąd pochodzą frytki?

    Skąd pochodzą frytki?

    Spór niczym o miedzę. Dla jednych frytki to danie, które po raz pierwszy było serwowane na paryskim moście Pont Neuf, dla innych pierwsi jedli je belgijscy rybacy nad Mozą. Od lat Francja i Belgia roszczą sobie prawo do uznania ich za kraj pochodzenia popularnej potrawy.
  • Smażenie szkodzi jajnikom

    Smażenie szkodzi jajnikom

    Kobiety, które codziennie jedzą frytki czy chipsy, ryzykują nowotworami jajników i macicy. Za zwiększoną zachorowalność może odpowiadać akrylamid, tworzący się podczas smażenia, pieczenia i grillowania.
  • Smażone potrawy mogą uszkadzać serce

    Smażone potrawy mogą uszkadzać serce

    Hamburgery, frytki czy inne tłuste pokarmy poddawane obróbce w wysokiej temperaturze mogą szkodzić sercu w jeszcze inny sposób niż opisywany dotąd w literaturze medycznej.

Filmy - Smażenie (19)

  • Chciała szybko usmażyć frytki. Finał?

    Para chciała usmażyć frytki z ziemniaków na patelni. Dziewczyna zaczęła wkładać na rozgrzany tłuszcz jeden kawałek po drugim, ale po chwili tracąc cierpliwość rzuciła wszystko na raz. I wtedy...
  • Na jakim tłuszczu smażyć? Dietetyk radzi

    Czy smażenie jest zdrowe? Które tłuszcze nadają się do smażenia, a które nie? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Smażone pierożki serowe

    Szukasz inspiracji na rodzinny obiad? Spróbuj smażonych pierożków serowych. Chrupiące i pyszne smażone pierożki serowe będą nie tylko doskonałym daniem głównym, ale także pyszną, gorącą przekąską na nieformalną imprezę.
  • Przepis na smażone placuszki z pora

    Przejadły ci się placki ziemniaczane? Szukasz bardziej wysublimowanych smaków? Spróbuj wyjątkowych smażonych placuszków z pora. Wystarczy kilkanaście minut i parę składników, by wyczarować zachwycający obiad. Zaskocz domowników smażonymi placuszkami z pora. Poznajcie nowe, nietypowe smaki.