smalec

Artykuły - Smalec (7)

  • Na czym smażyć?

    Na czym smażyć?

    Trudno przemilczeć, że z kotletem zjadamy równocześnie tłuszcz z mięsa wieprzowego, jak i ten, którego używamy do obróbki termicznej. A żaden tłuszcz podgrzewany nie zyskuje na wartości.
  • Chleb ziemniaczany i smalec jabłkowo-cebulowy

    Chleb ziemniaczany i smalec jabłkowo-cebulowy

    Chleb ziemniaczany długo zachowuje świeżość. Podany ze smalcem tworzy pyszną wiejską przekąskę.
  • Cała prawda o maśle

    Cała prawda o maśle

    A także o margarynie, smalcu, olejach i oliwie. Tłuszcze zapewniają nam niezbędną do życia energię. Ale nie każdy z nich jest równie dobry.
  • Poznań Maraton: Wygrał Kenijczyk, ale samochodu nie dostał

    Kenijczyk Isaack Waweru Macharia wynikiem 2:16.27 wygrał 11. Poznań Maraton im. Macieja Frankiewicza, ale samochodu nie dostał. Najlepszy z Polaków - Michał Smalec był czwarty. Wśród kobiet triumfowała Białorusinka Marina Damancewicz. Wystartowało 4110 osób.
  • Babunia dźwignią handlu

    Babunia dźwignią handlu

    Producenci wyczuli, że gra na sentymentach z dzieciństwa świetnie nakręca sprzedaż. Słowo "babunia" robi furorę w handlu. Budzi zaufanie i dobrze się kojarzy. Jest już nalewka, szynka, a nawet smalec "babuni" - pisze "Dziennik Łódzki".
  • Chłopskie Jadło zadebiutuje na giełdzie

    Chłopskie Jadło zadebiutuje na giełdzie

    Krakowska firma pracuje nad prospektem emisyjnym. Chce zebrać z parkietu 15 mln zł i wydać je na rozwój sieci restauracji oraz sklepów. Kontrolowana przez rodzinę Kościuszków Grupa Chłopskie Jadło, specjalizująca się w sprzedaży żywności produkowanej tradycyjnymi metodami, ma dziś 8 restauracji i kilkanaście stoisk firmowych w super- i hipermarketach (Alma, Carrefour, Ahold).
  • Przekąski na stół

    Spędzacie sylwestra na imprezie domowej. Zamierzacie ze znajomymi szaleć całą noc.

Filmy - Smalec (5)

  • Mikołaj Rey na tropie idealnego smalcu

    Opinie o smalcu są podzielone. Dla niektórych jest to największy przysmak, a dla innych rzecz nie do zjedzenia. Jak powstaje smalec i jakie ma zalety? Tego postanowił dowiedzieć się Mikołaj Rey. Odwiedził między innymi Krystynę Gieraszewską, która pokazała mu, jak zrobić idealny smalec ze skwarkami i rodzynkami. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Fakty i mity na temat smalcu

    W studiu programu pasjonat kuchni Mikołaj Rey opowiedział o swoich odkryciach. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • "Grzeszki na widelcu": Smalec

    W tym odcinku Ania kupi najlepszą słoninę na smalec. Dowiecie się, dlaczego warto wybrać tę pochodzącą od świnki z dobrej hodowli. Będzie też o kiełbasie do smalcu i o tym, co może się czaić w wyrobach kiełbasopodobnych. Naszą dietetyczkę Ania będzie chciała namówić na smalec migdałowy. A wyniknie z tego smalec z fasoli. Pyszny, ale kupując do niego fasolę, też musicie być czujni. Czy widzieliście kiedykolwiek strąkowca fasolowego, który może nieźle narozrabiać w Waszej kuchni?!
  • Jak zrobić smalec z fasoli z jabłkiem?

    Wegetariańskie smalczyki to doskonały sposób na przygotowanie prostego smarowidła do kanapek o nietypowym, intensywnym smaku, który polubią również "mięsożercy"! Fasola to doskonały składnik na smalczyk, a dodatek jabłka nadaje całości delikatnego, lekko kwaśnego i słodkiego posmaku. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić smalec z fasoli - wystarczy parę chwil!