sernik

Artykuły - Sernik (60)

  • Aksamitny sernik w czekoladzie

    Aksamitny sernik w czekoladzie

    Delikatny sernik oblany nie jedną, a dwiema polewami czekoladowymi. Z pewnością chętnych na niego nie zabraknie!
  • Sernik z gruszkami

    Sernik z gruszkami

    Taki sernik może się pojawić na rodzinnym stole nie tylko jesienią, ale właściwie przez cały rok - do ciasta można użyć gruszek z puszki.
  • Królewski sernik

    Królewski sernik

    Taki sernik to wyjątkowy wypiek, ale szkoda, by pojawiał się na stole jedynie w święta. Polecamy go na weekend, w ramach rozpieszczania rodziny!
  • Prosty sernik z trzech składników

    Prosty sernik z trzech składników

    Jeśli lubisz samodzielnie przyrządzone desery, ale nie czujesz się pewnie w kuchni, mamy dla ciebie prosty przepis na sernik. Wystarczą tylko trzy składniki! Nie napracujesz się, a pyszne ciasto gwarantowane.
  • Sernik milionera

    Sernik milionera

    Domowy kruchy spód, masa serowa z kajmakiem i polewa czekoladowa. W serniku milionera nie piecze się masy serowej, a jedynie kruchy spód. Bardziej przypomina puszysty krem serkowy niż typowy zwarty sernik. Deser można przygotować również na masie z pokruszonych ciasteczek, wtedy w ogóle bez pieczenia. Dla fanów kajmaku to pozycja obowiązkowa, smakuje jak milion dolarów!
  • Serniczek z kawową nutą

    Serniczek z kawową nutą

    Kawa i sernik to doskonałe połączenie! Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że ten deser na stałe zagości w twoim menu.
  • Sernik z oreo

    Sernik z oreo

    Kremowy i pyszny sernik z kawałkami uwielbianych przez wielu ciasteczek zachwyci nie tylko dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem!
  • Sernik na zimno

    Sernik na zimno

    Sernik na zimno z jagodami na spodzie z kruchych ciasteczek zbożowych to prawdziwe niebo w gębie. A masa... wręcz rozpływa się w ustach. Coś pysznego!
  • Sernik na piegusku

    Sernik na piegusku

    Przedstawiamy sernik w zupełnie nowej wersji! Jest pyszny i tak aksamitny, że wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością zachwyci każdego fana słodkości.
  • Śmietanowy sernik z jagodami

    Śmietanowy sernik z jagodami

    Delikatny w smaku, lekko wilgotny i puszysty. Jednym słowem – idealny. Ten śmietanowy sernik z jagodami to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Filmy - Sernik (32)

  • "Ewa gotuje": Sernik lwowski

    Ewa Wachowicz w 358. odcinku programu piecze sernik lwowski. Sprawdźcie przepis na tą słodką pokusę!Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut.Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik.Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.SKŁADNIKI • ½ kg - tłustego twarogu (nie mokrego) • 4 - jajka • 1 szklanka - cukru • 130 g - masła • skórka z cytryny • 1 łyżka - kaszy manny • garść rodzynków POLEWA • 1 łyżka - masła • 2 łyżki - cukru • 3 łyżki - śmietanki • 2 łyżki - kakao
  • "Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym

    Ewa Wachowicz w 325. odcinku programu piecze sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym. Poznajcie ten słodki przepis!Masło roztopić w garnku. Krakersy przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem. Wsypać cukier trzcinowy. Wlać masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25 cm). Wyrównać i porządnie ubić (można rozwałkować niewielkim wałeczkiem). Wstawić do lodówki, by spód stężał.Ser biały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do miski wybić jajka, wsypać cukier trzcinowy i zmiksować. Dodać masło orzechowe i jeszcze raz zmiksować.Banany rozgnieść lub zblendować (muszą być bardzo dojrzałe). Przełożyć do sera. Połączyć z masą orzechowo-jajeczną. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wlać rum i zmiksować. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i po raz ostatni zmiksować.Masę serową przełożyć na spód z krakersów. Wyrównać i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (foremkę umieścić na kratce, a pod nią wsunąć blachę i wlać trochę wody).Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.SKŁADNIKI • 180 g - krakersów • szklanki cukru trzcinowego • 100 g - masła • cukier puder do dekoracji MASA SEROWA • 750 g - sera białego • szklanki masła orzechowego niesolonego • 2½ - dojrzałego banana • 3 - jajka • 1 szklanka - cukru trzcinowego • laska wanilii • 1 kieliszek - rumu • 2 łyżki - mąki ziemniaczanej
  • "Ewa gotuje": Sernik z bezą i brzoskwiniami

    Ewa Wachowicz w 350. odcinku programu piecze sernik z bezą i brzoskwiniami. Zobacz jak zrobić tą pyszną słodycz! Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka – po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować. Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu.Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SKŁADNIKI • 2 szklanki - mąki • 3 łyżki - cukru pudru • 1 łyżka - proszku do pieczenia • 200 g - masła • 1 - jajko MASA SEROWA • ½ kg - sera białego • 100 g - masła • ½ szklanki - cukru pudru • 3 - żółtka • 1 - budyń śmietankowy • 1 puszka - brzoskwiń PIANA • 3 - białka • szczypta soli • ¾ szklanki - cukru ZDOBIENIE • cukier puder
  • "Ewa gotuje": Sernik czekoladowy na herbatnikach

    Ewa Wachowicz w 321. odcinku programu przygotowuje dania idealne na Boże Narodzenie. Święta to również ciasta. Zobaczcie przepis na sernik czekoladowy na herbatnikach! Herbatniki pokruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 23 cm). Ubić tłuczkiem. Piec przez 8 minut w temp. 180 st. C.Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny. Wystudzić. Gotowy kajmak przełożyć do garnka. Wlać mleko. Wymieszać i podgrzać. Wylać na podpieczony spód. Wyrównać. Posypać orzechami włoskimi.Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii i dobrze zmiksować. Wlać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.Masę wylać na spód z kajmakiem i orzechami. Wyrównać. Wstawić na 30 minut do piekarnika (temp. 180 st. C). Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.Po tym czasie udekorować wiórkami czekolady (wystarczy zetrzeć ją na tarce). SKŁADNIKI • 150 g - razowych herbatników pełnoziarnistych • 50 g - masła • 1 tabliczka - czekolady do dekoracji MASA • 1 puszka - mleka zagęszczonego na kajmak • ¼ szklanki - mleka zagęszczonego słodzonego • 1 szklanka - orzechów włoskich • 500 g - sera białego • 2 - jajka • ½ szklanki - cukru • laska wanilii