salmonelloza

Artykuły - Salmonelloza (3)

  • Coraz więcej przypadków salmonellozy w USA

    Coraz więcej przypadków salmonellozy w USA

    Przypadków salmonellozy jest coraz więcej, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Amerykańska FDA ostrzega, że to nie koniec.
  • Salmonella groźna dla polskich jaj

    Salmonella groźna dla polskich jaj

    W lipcu ujawniono 1087 nowych zatruć. To o 53 więcej niż w czerwcu i o 390 więcej niż w maju. Drobiarze chcą przywrócenia formaldehydu do pasz. W tym roku zakażeń salmonellą może być najwięcej od dekady. Polska jest coraz częściej oskarżana w Europie o rozsiewanie salmonelli, o czym świadczą alarmy napływające z różnych krajów do RASFF, unijnego systemu wczesnego ostrzegania. W tym roku napłynęło ich już 26, czyli tyle, co w całym 2016 r.
  • Doustna szczepionka przeciwko salmonellozie

    Doustna szczepionka przeciwko salmonellozie

    ​Naukowcom udało się opracować doustną szczepionkę przeciwko salmonellozie. Czy to oznacza, że nie musimy się już obawiać groźnych zatruć pokarmowych?

Filmy - Salmonelloza (2)

  • Mycie nic nie da, rozsiewasz tylko groźne bakterie

    Kupione w sklepie owoce i warzywa zazwyczaj myjemy przed zjedzeniem; to dla większości osób jest oczywiste. Taka na przykład sałata aż się prosi, żeby ją opłukać, inaczej ziarnka piasku zgrzytające w zębach zepsują nam cały posiłek. Ale nie wszystkie produkty można myć. Niekiedy możemy sobie zaszkodzić…
  • W lecie jest bardziej niebezpieczna, ale można uniknąć zatrucia

    Latem częściej słyszmy o zatruciach salmonellą. Podczas wakacyjnych wycieczek, pikników, imprez plenerowych często jemy źle przechowywane jedzenie. Nie zawsze wtedy można porządnie umyć ręce i zadbać o sztućce, łatwo więc o kontakt z pałeczkami salmonelli. Uważać trzeba nie tylko na mięso, drób, nabiał i jaja, ale także na nieumyte warzywa i owoce. Bakteria salmonelli występuje u zwierząt dzikich, hodowlanych i domowych, więc źródłem zakażenia może być wszystko, co miało kontakt z ich odchodami.