sałatka

Artykuły - Sałatka (491)

  • Sałatka kalafiorowa z nowalijkami

    Sałatka kalafiorowa z nowalijkami

    Sałatka kalafiorowa z dodatkiem innych warzyw to hit tej wiosny. Dodatek rzodkiewki, szczypiorku i innych nowalijek tylko podkreśli jej wyjątkowy smak. Dodatkowo to istna bomba witaminowa!
  • Sałatka z burakiem i mozzarellą

    Sałatka z burakiem i mozzarellą

    Sałatka z burakiem i mozzarellą to świetny pomysł na sałatkę podawaną do grillowanego mięsa. Połączenie buraka i sera, którym jest mozzarella sprawdza się idealnie w kuchni.
  • Sałatka z ananasem

    Sałatka z ananasem

    Lekka, zdrowa i pyszna. Można uczynić z niej dowolny posiłek - śniadanie pierwsze, drugie, kolację lub imprezową przegryzkę. Szybko znika z talerzy, więc warto przygotować jej więcej.
  • Sałatka z warzyw konserwowych

    Sałatka z warzyw konserwowych

    Szybka, pyszna i możliwa do zrobienia w każdych warunkach. Sałatkę z puszki, przyrządzi łatwo nawet najbardziej oporny kucharz.
  • Sałatka deserowa

    Sałatka deserowa

    Bardzo nietypowe połączenie smaków podbije serca wszystkich miłośników pomysłowych sałatek i dań na zimno. Naprawdę trudno jest poprzestać na jednej porcji. Cała miska sałatki może zniknąć w mgnieniu oka.
  • Klasyczna sałatka jarzynowa

    Klasyczna sałatka jarzynowa

    Na polskich stołach pojawia się zwykle przy okazji świąt i większych imprez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją częściej, zwłaszcza że to wartościowa i, wbrew pozorom, nieskomplikowana w przygotowaniu przekąska.
  • Zdrowa sałatka z brukselką

    Zdrowa sałatka z brukselką

    Brukselka - dla wielu zmora dzieciństwa. Jest niezwykle zdrowa - ma w sobie sód, potas, magnez i żelazo, oraz szereg witamin z grupy B oraz A, E, K, C. Jest istną bombą zdrowia, dlatego warto odczarować ten dziecięcy koszmar i jeść ją ze smakiem, chociażby w sałatce.
  • Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

    Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

    Czas nadejścia wiosny, to spore wyzwanie dla naszych organizmów. Aby dodać sobie nieco energii i zatroszczyć się o odporność, ważne jest zwracanie uwagi na dietę. Ta sałatka jest idealnym źródłem witamin i minerałów!
  • Grillowany mintaj z sałatką panzanella

    Grillowany mintaj z sałatką panzanella

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
  • Sałatka z tortellini i ogórkiem

    Sałatka z tortellini i ogórkiem

    Kiedy goście zaskoczą niespodziewaną wizytą, ta sałatka jest błyskawicznym pomysłem na poczęstunek. Ten włoski przysmak doskonale odnalazł się na polskich stołach podczas niejednego przyjęcia!

Filmy - Sałatka (71)

  • "Bułka z masłem": Sałatka z truskawek, ogórków i fety

    Sałatka z truskawek, ogórków z fetą marynowaną w cytrynie i chilli, dymką, miodowym octem balsamicznym i pestkami słonecznika... Brzmi smacznie i tak też smakuje! Do wykonania przepisu potrzebujemy: 100 g sera typu feta 400 g truskawek 2 ogórki dymka mięta garść pestek słonecznika Marynata: łyżka miodu papryczka chilli cytryna 50 ml oliwy Dressing: 50 ml oliwy łyżka octu balsamicznego lyżka miodu sól Siekamy chilli i wrzucamy do oliwy, następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i mieszamy. Ser kroimy w kostkę 1 x 1 cm i wrzucamy do doprawionej oliwy. Odstawiamy na 1 dzień do lodówki. Truskawki kroimy na pół, górka w słupki, dymkę szatkujemy. Wszystko mieszamy z fetą odsączoną z zalewy. Łączymy razem z łyżką miodu i łyżką octu balsamicznego, dodajemy 50 ml oliwy oraz sól do smaku. Wszystko mieszamy i polewamy sałatkę. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Całość posypujemy prażonymi pestkami i dekorujemy listkami mięty. Smacznego!
  • "Ewa gotuje": Wędzony łosoś i halibut oraz sałatka z grillowanym boczkiem

    Ewa Wachowicz w 334. odcinku programu przygotowuje dania na grilla - wędzonego łososia i halibuta oraz sałatkę z grillowanym boczkiem. Sprawdźcie jak je przygotować!Ryby pokroić w dzwonka. Szczelnie ułożyć w kamionce, przyprawić i zalać solanką. Przykryć i odstawić na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).Po zamarynowaniu osuszyć i uwędzić (2-3 godziny w temp. 40-50 st. C oraz ok. 20 minut w temp. 90 st. C).SKŁADNIKI • 1 tuszka - łososia • 1 tuszka - halibuta SOLANKA • woda - tyle, by ryby były zanurzone • sól - 60 g na 1 l wody • 3 ząbki - czosnku • 3 - liście laurowe • kilka ziarenek pieprzuSałaty przełożyć do miski. W razie potrzeby poszarpać na mniejsze kawałki. Oscypek pokroić w plastry (najlepiej na mandolinie). Ułożyć na sałacie. Dorzucić przekrojone na pół winogrona i talarki cebuli.Na stole polać winegretem (składniki wystarczy energicznie wymieszać w słoiczku).Podawać z grillowanymi warkoczami boczku (bekonem owinąć patyczki do szaszłyków i opiec na ruszcie).SKŁADNIKI • mieszanka ulubionych sałat • kawałek oscypka • winogrona bezpestkowe • 1 - cebula czerwona • "warkocze" z boczku WINEGRET • 1 kieliszek - białego wina wytrawnego • sól • ½ łyżeczki - musztardy Dijon • 1 łyżka - miodu • kilka łyżek oliwy
  • "Ewa gotuje": Karczek z rusztu w musztardowej marynacie

    Ewa Wachowicz w 331. odcinku programu przygotowuje karczek z rusztu w musztardowej marynacie. Dodatkowo poznamy przepis na pyszną sałatkę, więc warto zobaczyć tę ciekawą propozycję!Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia.Przygotować marynatę. Musztardę wymieszać z olejem, powidłami i syropem klonowym. Dorzucić pokrojony czosnek i rozgniecione ziarenka jałowca.Tak przygotowaną bejcą pokryć kawałki mięsa. Na wierzchu ułożyć rozmaryn. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (wyjąć na godzinę przed grillowaniem).Upiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie.Z awokado usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić na plasterki. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne i też pokroić. Owoce przełożyć do miski, zalać winem wymieszanym z sokiem z limonki. Odstawić na kilkanaście minut.Sałaty przełożyć do miski, wymieszać. Dodać odcedzone owoce oraz pokruszony ser pleśniowy. Polać sosem (składniki wystarczy wymieszać), udekorować liśćmi mięty i od razu podawać.SKŁADNIKI • 700 g - karczku wieprzowego • sól • pieprz kolorowy • 7 łyżek - musztardy francuskiej • 3 łyżki - oleju arachidowego • 3 łyżki - powideł • 3 łyżeczki - syropu klonowego • 6 ząbków - czosnku • 5 ziarenek - jałowca • gałązka rozmarynu SAŁATKA • mieszanka sałat • 1 - awokado • 2 - gruszki • 100 g - sera z niebieską pleśnią • 250 ml - białego wina wytrawnego • sok z limonki • listki mięty do dekoracji SOS • 4 łyżki - wina z sokiem z limonki • 4 łyżki - oleju • 1 łyżka - syropu z agawy • kawałek papryczki chili • szczypta soli
  • "Ewa gotuje": Polędwiczki z rusztu

    Ewa Wachowicz w 338. odcinku programu przygotowuje polędwiczki z rusztu. Sprawdźcie ten idealny przepis na grilla!Polędwiczkę umyć i osuszyć. Odciąć tłuszcz. Naszpikować obranym czosnkiem (jeśli ząbki są duże, można przekroić je wzdłuż na pół). Natrzeć solą i odstawić na godzinę.Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem, przykryć i wstawić na noc do lodówki.Mięso wyjąć z chłodziarki godzinę przed grillowaniem. Osuszyć. Natrzeć musztardą. Obtoczyć w panierce z cukru i pieprzu.Upiec na mocno rozgrzanym ruszcie.Ogórki pokroić w cienkie plastry. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać. Warzywa wymieszać w misce wraz z olejem i miodem. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować koperkiem.SKŁADNIKI • 1 kg - polędwiczki wieprzowej • 8 - ząbków czosnku • 2 łyżeczki - soli • 350 ml - czerwonego wytrawnego wina • 5 łyżek - musztardy • 5 łyżek - cukru trzcinowego • 5 łyżeczek - grubo zmielonego pieprzu kolorowego SAŁATKA • 4 - ogórki kiszone • 1 - marchewka • 1 - cebula czerwona • 2 łyżki - oleju o neutralnym smaku • 1 łyżeczka - miodu • pieprz • koperek do dekoracji