sałatka

Artykuły - Sałatka (479)

  • Sałatka z figami

    Sałatka z figami

    Jak zaskoczyć gości nie spędzając w kuchni zbyt dużo czasu? Zaserwuj sałatkę. Pyszne i proste rozwiązanie, które dzięki kontrastowym zestawieniom kolorystycznym produktów kusi oczy i zachęca do jedzenia.
  • Pyszna sałatka

    Pyszna sałatka

    Gdy skończyły ci się pomysły na sałatki - skorzystaj z naszego przepisu. Ta smakuje naprawdę wybornie!
  • Paprykowy miszmasz z ziołami

    Paprykowy miszmasz z ziołami

    Smakowita makaronowa sałatka z pysznym paprykowym sosem zrobi furorę na każdej imprezie. Z łatwością przygotuje ją nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni.
  • Kolanka po bałkańsku

    Kolanka po bałkańsku

    Tą smakowitą bałkańską sałatkę przygotujesz w zaledwie 15 minut! Możesz zabrać ją ze sobą do szkoły lub pracy. Świetnie sprawdzi się też jako lekka kolacja.
  • Kapusta pekińska z ogórkiem

    Kapusta pekińska z ogórkiem

    Nie od dziś wiadomo, że warzywa to samo zdrowie. Dlatego powinniśmy jeść je jak najczęściej! Oto przepis na szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kapusty pekińskiej - idealny dodatek do obiadu.
  • Małopolska strząska

    Małopolska strząska

    Jest to rodzaj bardzo aromatycznej sałatki, która może nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje wspaniale. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania, a dokładnie od wymieszania wszystkich produktów.
  • Sałatka w babeczkach

    Sałatka w babeczkach

    Sałatka podana w małych babeczkach to gwarantowany hit każdej imprezy.
  • Chrupiący miks z ogórkiem

    Chrupiący miks z ogórkiem

    Robi się ją błyskawicznie: wystarczy zaledwie kwadrans! Idealna dla miłośników chrupania. Doskonała jako dodatek do obiadu.
  • Tarty kalafior z żurawiną

    Tarty kalafior z żurawiną

    Kalafior podany w nietypowy, ale efektowny sposób, będzie zdrowym i smacznym dodatkiem do rodzinnego obiadu.
  • Warstwowa sałatka

    Warstwowa sałatka

    Kolorowa sałatka ucieszy nie tylko twoje oczy, ale i podniebienie. W zakręcanym słoiku możesz ją zabrać do pracy lub szkoły.

Filmy - Sałatka (65)

  • "Ewa gotuje": Sałatka Waldorf

    Ewa Wachowicz w 350. odcinku programu przygotowuje sałatkę Waldorf. Zobaczcie świąteczny przysmak, który pochodzi z Nowego Jorku!Selery obrać i pokroić w drobną zapałkę (najlepiej na szatkownicy z odpowiednią przystawką). Przełożyć na sitko i na chwilę zanurzyć we wrzątku. Odstawić, by warzywo odciekło.Jabłka pokroić lub poszatkować na cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Dodać zblanszowany seler i namoczone oraz odcedzone rodzynki.Majonez wymieszać z sokiem z cytryny. Na półmisku ułożyć rukolę lub mieszankę sałat. Na rukolę dać jabłka z selerem i rodzynkami. Polać sosem majonezowym. Na sosie ułożyć winogrona przekrojone na pół oraz uprażone połówki orzechów włoskich. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.SKŁADNIKI • 2 - selery • 2 - jabłka • sok z ½ cytryny • garść rodzynków • rukola lub mieszanka sałat • kiść białych winogron bezpestkowych • kilka orzechów włoskich • pieprz kolorowy SOS • 4 łyżki - majonezu • sok z ½ cytryny
  • Sałatka z pomidorów z tymiankowym kurczakiem

    Składniki: • 2 piersi z kurczaka ze skórą • 4 łyżki oleju • 2 łyżki masła • pół pęczka tymianku • ząbek czosnku • 150 g kolorowych pomidorów koktajlowych • pomidor malinowy • pęczek bazylii • 2 szalotki • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól, pieprz • 40 g parmezanu Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Solimy z każdej strony. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem od strony skóry przez 4 minuty. Obracamy na drugą stronę. Dodajemy czosnek, tymianek oraz masło. Kurczaka podczas smażenia oblewamy roztopionym masłem, przez kolejne 5 minut. Gdy kurczak jest usmażony, odkładamy go na deskę, aby mięso odpoczęło. Pomidory i szalotkę kroimy w kostkę. Mieszamy z listkami bazylii oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś kroimy w plastry. Podajemy z sałatką, świeżo zmielonym pieprzem, a wierz posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego!
  • Arbuz z ogórkiem i orzechami - doskonała sałatka

    Sałatka z arbuzem w wersji wytrawnej - to nie żart! Soczysty, wyrazisty w smaku, a jednocześnie lekki i zdrowy arbuz to doskonała podstawa do każdej sałatki. Do naszej dodano włoskie orzechy, soczyste ogórki, a wszystko doprawiono mocną fetą i przyprawami - będziecie zaskoczeni tym smakiem. Idealnie sprawdza się zwłaszcza latem!
  • Przepis na sałatkę czosnkową z ananasem

    Jeśli uważasz, że czosnek, ananas i ser żółty nie mogą ze sobą współgrać, jesteś w błędzie. Jako dowód przedstawiamy naszą pyszną sałatkę czosnkową z ananasem i serem żółtym. Sałatka wyróżnia się nie tylko oryginalnym smakiem, ale także pięknym, żółtym kolorem.