robaki

Artykuły - Robaki (104)

  • Innowacyjny antybiotyk na rzadką chorobę pasożytniczą

    Innowacyjny antybiotyk na rzadką chorobę pasożytniczą

    Innowacyjny antybiotyk, który jeszcze nie ma nazwy handlowej, może okazać się skuteczny w zwalczaniu onchocerciasis, czyli rzadkiej choroby pasożytniczej.
  • Jelitodyszne skrywają sekrety regeneracji narządów

    Jelitodyszne skrywają sekrety regeneracji narządów

    Nowe badania zwierząt z gromady jelitodysznych dają nadzieję, że pewnego dnia amputowana kończyna u człowieka będzie mogła odrosnąć. Niemożliwe?
  • Białko wytwarzane z owadów może rozwiązać problem deficytu

    Białko wytwarzane z owadów może rozwiązać problem deficytu

    Na świecie brakuje białka zwierzęcego wykorzystywanego w żywności dla ludzi i karmienia zwierząt. Naukowcy oceniają, że do 2050 roku popyt na białko wzrośnie nawet o 80 proc. Polska może stać się znaczącym producentem na tym rynku.
  • Europa: Rośnie popyt na białko zwierzęce

    Europa: Rośnie popyt na białko zwierzęce

    Rosnący popyt na białko zwierzęce - przy lawinowym przyroście ludności świata i ograniczonych zasobach naturalnych - oznacza, że trzeba będzie poszukiwać alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich może być większe wykorzystanie białka pozyskiwanego z owadów.
  • Robak na talerzu - już niedługo to będzie konieczność

    Robak na talerzu - już niedługo to będzie konieczność

    Naukowcy ostrzegają, że mięsa jest i będzie coraz mniej, dlatego za kilkadziesiąt lat nasze menu uzupełnią owady. W Warszawie powstała restauracja Co To To Je, w której już dziś można zasmakować robaczanych przysmaków.
  • Najbardziej ekstremalne dania świata

    Najbardziej ekstremalne dania świata

    Są na świecie potrawy, na widok których niejeden twardziel przegrał walkę z własnym żołądkiem. Istnieją też dania, które wyglądają smakowicie, rozpływają się w ustach, jednak lepiej nie wiedzieć, co przed chwilą nabiliśmy na widelec. Przekonajcie się, co ludzie potrafią zjeść.
  • Alkohol przedłuża życie robakowi

    Amerykańscy naukowcy odkryli, że małe dawki etanolu zwiększają długość życia pewnego nicienia nawet dwukrotnie - poinformował serwis eScienceNews. Rezultaty badania opublikowano w internetowym magazynie "PLoS ONE".
  • Robaki atakują komunikatory

    Robaki atakują komunikatory

    Kilka dni temu Microsoft była zmuszony do czasowej blokady aktywnych linków w swoim komunikatorze Live Messenger 2009. Stało się tak na skutek ataku wyjątkowo agresywnego robaka internetowego, wykorzystującego Messengera do rozprzestrzeniania się w sieci. To nie pierwszy tego typu atak.

Filmy - Robaki (6)

  • Chciały złapać pożywienie. Niestety...

    Żaby próbowały za wszelką cenę złapać robaki. Niestety bezskutecznie.
  • Klientka znalazła robaki i spleśniałe mięso w zamówieniu

    Obrzydliwe! Klientka jednej z popularnych amerykańskich sieciówek w swoim zamówieniu na wynos znalazła… robaki i pleśń. Od razu przestrzegła mieszkańców, by sprawdzali jedzenie, które zamawiają. (STORYFUL/x-news)
  • Luksusowe dania z robaków. Smacznego?

    Podbój luksusowych lokali kulinarnych przez insekty rozpoczął się kilka lat temu - i trwa w najlepsze! Robactwo i owady wszelkiej maści z upodobaniem spożywali już starożytni Aztekowie. Dzisiaj szefowie kuchni proponują odważnym konsumentom takie dania, jak kawior z mrówczych jaj czy grillowane gąsienice. Agenda ONZ ds. Żywności i Rolnictwa (FAO) popiera te wysiłki. Zdaniem ekspertów, bogate w białko insekty mogą pomóc rozwiązać problem głodu na świecie.
  • Naukowcy przekonują: jedzcie robaki!

    Czy już niedługo jedzenie robaków i insektów stanie się w naszym kręgu kulturowym normą? W najnowszym raporcie Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Rolnictwa i Żywności (FAO) czytamy, że insekty mogą – a nawet powinny – stać się dietą przyszłości! - Jadalne insekty są dobroczynne dla organizmu pod wieloma względami. Są bardzo pożywne; zawierają dużo białka i minerałów. A ich hodowla jest bardziej przyjazna dla środowiska niż hodowla bydła czy owiec! - przekonują eksperci.