restauracje

Artykuły - Restauracje (90)

  • IGGP: Bez wsparcia do końca roku może zniknąć kolejne 15 proc. restauracji

    IGGP: Bez wsparcia do końca roku może zniknąć kolejne 15 proc. restauracji

    Ok.15 proc. lokali gastronomicznych zniknęło z rynku, bo nie otrzymało pomocy, do końca roku może zniknąć kolejne 15 proc. restauracji - jeśli nie będzie wsparcia - ocenia Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polski. Dodał, że losy branży rozstrzygną się w najbliższych trzech miesiącach.
  • Restauracje w kłopotach, czekają na otwarcie

    Restauracje w kłopotach, czekają na otwarcie

    Mija pół roku, odkąd lokale gastronomiczne mogą działać najwyżej z ofertą na wynos. Od kwietnia do lutego zaległości branży wzrosły do prawie 715 mln zł. 7 na 10 firm określa swoją kondycję finansową jako słabą i złą - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor oraz Dun & Bradstreet. Im bardziej pogarsza się sytuacja restauratorów, tym więcej pojawia się pomysłów na specjalną pomoc dla nich, od obniżki VAT, przez bony gastronomiczne, do otwierania ogródków. Na razie jednak żaden nie działa.
  • Dzięki pandemii "wrócił" na łono rodziny

    Dzięki pandemii "wrócił" na łono rodziny

    Założona przez Wojciecha Modesta Amaro warszawska restauracja Atelier Amaro to pierwsze tego typu miejsce w Polsce, które zyskało wyróżnienie w postaci gwiazdki Michelin. Restaurator od lat jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich kucharzy. Tłumaczy, że pandemia i związane z nią ograniczenia sanitarne przyczyniły się do kryzysu w branży. Obecnie - tak jak wszystkie inne lokale gastronomiczne - działalność Atelier Amaro pozostaje zawieszona. To spowodowało, że kucharz spędza dużo więcej czasu z rodziną. Jego relacja z dziećmi bardzo na tym zyskała.
  • Walentynki będą w tym roku tańsze

    Walentynki będą w tym roku tańsze

    Osoby które obchodzą walentynki, muszą się liczyć z tym, że więcej niż przed rokiem przyjdzie im zapłacić za obiad z restauracji. Droższe będą też bilety do kina. Za to potężnie spadły ceny róż. Głównie dlatego koronawalentynki będą tańsze.
  • Otwieranie lokali wbrew obostrzeniom: Są masowe kontrole, ale kary tylko incydentalne

    Otwieranie lokali wbrew obostrzeniom: Są masowe kontrole, ale kary tylko incydentalne

    Ci, którzy otworzyli biznesy wbrew zakazom, nie zamierzają ugiąć się przed sankcjami i zaprzestawać działalności.
  • Coworking furtką dla covidowych obostrzeń? Restauratorzy zaczynają wynajmować swoje przestrzenie

    Coworking furtką dla covidowych obostrzeń? Restauratorzy zaczynają wynajmować swoje przestrzenie

    Część restauratorów zaczyna wynajmować powierzchnie (np. biurka) do pracy. W ten sposób chcą zarobić w okresie epidemii. Przepisy antycovidowe w zakresie coworkingu są wyjątkowo łagodne.
  • Zamknięcie hoteli i restauracji zaboli branżę alkoholową

    Zamknięcie hoteli i restauracji zaboli branżę alkoholową

    Pandemia daje się we znaki dystrybutorom alkoholi. Zamknięcie hoteli i restauracji uszczupli istotnie ich przychody. Nowa sytuacja wymaga elastyczności i poszukiwania nowych rozwiązań. Dodatkowo pandemia przekłada się na preferencje konsumentów, którzy nastawiają się na zakup tańszych alkoholi.
  • Koronawirus. Szwecja wprowadza kolejne obostrzenia

    Koronawirus. Szwecja wprowadza kolejne obostrzenia

    Przy restauracyjnym stoliku może siedzieć maksymalnie osiem osób. Takie obostrzenie ogłosił właśnie (3 listopada) szwedzki rząd. To konsekwencja odnotowanego w tym kraju najwyższego od początku epidemii koronawirusa przyrostu nowych zakażeń.
  • Branża gastronomiczna przed widmem bankructwa

    Branża gastronomiczna przed widmem bankructwa

    Branża gastronomiczna krótko miała możliwość prowadzenia biznesu. Już pierwszy lockdown spowodował spadek obrotów rzędu 80-90 proc., a przez wakacje restauratorom nie udało się odrobić strat. Branża spodziewa się, że nowy lockdown potrwa co najmniej do końca roku, a wiele firm go nie przetrzyma.
  • ​Ten lockdown może być gorszy dla restauratorów

    ​Ten lockdown może być gorszy dla restauratorów

    Restauracje po raz kolejny stały się zakładnikiem koronawirusa. Ich właściciele obawiają się, że tym razem czas lockdownu będzie im trudniej przetrwać, bo ludzie dotknięci kryzysem wydają pieniądze dużo ostrożniej niż wiosną, w początkowym stadium kryzysu. Spadki obrotów w restauracjach były odczuwalne już od połowy października. Obawy o przyszłość mają i mali, i więksi przedsiębiorcy.

Filmy - Restauracje (21)