rabarbar

Artykuły - Rabarbar (23)

  • Kremówka cytrynowa

    Kremówka cytrynowa

    Pyszna, kwaskowa kremówka z dodatkiem rabarbaru z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!
  • Pleśniak na spodzie maślankowym

    Pleśniak na spodzie maślankowym

    Choć nazwa "pleśniak" nie brzmi zbyt zachęcająco, to smak tego ciasta robi furorę. Połączenie maślankowego spodu, bogatego w witaminy C, E oraz A rabarbaru i puszystej bezy zachwyci każdego.
  • Błyskawiczny jabłecznik

    Błyskawiczny jabłecznik

    Szybki i łatwy w przygotowaniu jabłecznik z dodatkiem rabarbaru to świetne ciasto "last minute". Doskonale sprawdzi się jako dodatek do spotkania przy kawie lub herbacie.
  • Rozeta z lekką pianką waniliową

    Rozeta z lekką pianką waniliową

    Spraw sobie przyjemność i upiecz to banalne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj, a na stałe zagości w twoim menu!
  • Rabarbar – warzywo, które lubi obróbkę termiczną

    Rabarbar – warzywo, które lubi obróbkę termiczną

    Roślina wyjątkowa, bo nie dość, że obfituje w szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych, to inaczej niż w przypadku większości warzyw i owoców, nie musimy ograniczać się jedynie do spożywania go na surowo. Rabarbar poddany obróbce termicznej nie tylko zyskuje smakowo, ale też zdobywa właściwości antynowotworowe.
  • Jednym pomaga, drugim szkodzi

    Jednym pomaga, drugim szkodzi

    ​W maju rozpoczyna się sezon na rabarbar. Ta popularna roślina jest składnikiem ciast, dżemów czy kompotów. Smaczne łodygi są bogate w witaminy i minerały, jednak nie każdy może cieszyć się jego smakiem.
  • Rabarbar – obietnica lata

    Rabarbar – obietnica lata

    Maj i czerwiec to najlepszy czas, aby się nim nacieszyć. Pod koniec czerwca kłącza stają się gorzkie i niesmaczne. Rabarbar – najczęściej mylnie nazywany owocem – jest tak naprawdę warzywem. Dostarcza dużych dawek antyoksydantów, a także błonnika i kwasu foliowego.
  • Letnia tarta z kruszonką i rabarbarem

    Letnia tarta z kruszonką i rabarbarem

    Słodkie ciasto i kwaskowy rabarbar to idealne połączenie!
  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    Rabarbar wg Magdy Gessler

    Ile on potrafi... Działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry, pomaga walczyć z nadwagą. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z rabarbarem w roli głównej!
  • Sorbet rabarbarowy

    Sorbet rabarbarowy

    Orzeźwiający.

Filmy - Rabarbar (7)

  • Rabarbar i czarny bez w kuchni

    Blogerka kulinarna Anna Włodarczyk przygotowała w kuchni dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutneyem, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarowa lemoniada. Jak zrobić idealny chutney? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak zrobić poncz rabarbarowy?

    Poncz rabarbarowy to propozycja dla wszystkich, którzy szukają delikatnego, niezbyt alkoholowego napitku, który znakomicie sprawdzi się zwłaszcza w ciepłe, letnie dni! Mocno owocowy poncz z wyrazistego w smaku rabarbaru, z dodatkiem przyjemnych w smaku przypraw, lodem i owocami, a do tego różowe wino, będące bazą dla całości napoju - w parę chwil przygotujecie doskonały napój dla dorosłych, który świetnie sprawdzi się w każdy upalny dzień!
  • Pyszny deser z rabarbarem bez pieczenia

    Ciasto biszkoptowe z rabarbarem to przepyszny pomysł na delikatny deser, który można przygotować dosłownie w kilka chwil - i to wszystko bez pieczenia! Delikatna masa galaretkowa z rabarbarem na gotowych biszkopcikach, a na wierzchu - wyborna śmietankowa poduszeczka - to deser, który robi się szybko, ma też tę zaletę, że jest naprawdę tani! Poznajcie nasz przepis na deser z rabarbarem bez pieczenia!
  • Obieranie rabarbaru - jak się do tego zabrać?

    Rabarbar - wyborna roślina, której pojawienie się na stołach zwiastuje pełnię wiosny! Łodyżki rabarbaru, rosnące nawet do dwóch metrów wysokości, mają niesamowity, kwaśny smak, który idealnie nadaje się do przyrządzania domowych kompotów, które świetnie gaszą pragnienie, a także ciast, które - dzięki naturalnej kwaskowości rabarbaru - nigdy nie będą zbyt słodkie! Rabarbar świetnie sprawdza się również na surowo, jako zdrowa przekąska dla wszystkich. Przed spożyciem trzeba do jednak obrać i wielu z nas nie bardzo wie, jak się do tego zabrać. Przygotowaliśmy więc krótki poradnik, jak szybko i sprawnie obierać rabarbar.