pstrąg

Artykuły - Pstrąg (18)

Filmy - Pstrąg (5)

  • Zupa z pstrągiem - szybki przepis

    Zupa rybna to proste, wyborne danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale również pozwala nam zaoszczędzić - gotowana z tych części ryby, której nie wykorzystujemy do innych, głównych dań, sprawia, że nic się nie zmarnuje! Ostatnio coraz chętniej przygotowujemy zupy z konkretnych ryb, dzięki czemu wydobywamy doskonały, nietypowy smak każdego rodzaju ryb. Tym razem mamy dla was przepis na zupę z pstrągiem - będziecie zaskoczeni, jak pyszna może być zupa rybna tego rodzaju. Przepis jest banalnie prosty!
  • Pstrąg w maśle ziołowym i frytki z brukwi

    Czy istnieje przepis na idealne masło? Okazuje się, że każdy etap jego produkcji ma niezwykle ważne znaczenie, począwszy od tego, co je krowa. Elżbieta Baranek prowadzi gospodarstwo ekologiczne od 1999 roku. - Wbrew pozorom, prowadzenie takiego gospodarstwa wymaga bardzo dużej wiedzy, znajomości gleby - tłumaczy. Zobacz, jak powstaje masło! (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jakie ryby jeść, a jakich unikać?

    Dietetycy zalecają spożycie 2 – 3 porcji ryb tygodniowo. Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA 3. Kwasy te m.in obniżają ciśnienie krwi, wpływają pozytywnie na rozwój i pracę mózgu, kondycję skóry, a także obniżają stężenie cholesterolu. Jakie ryby można jeść nie obawiając się jednocześnie o swoje zdrowie? O tym dietetyk Ewa Ceborska-Scheiterbauer. - Powinniśmy unikać ryb dużych, czyli tuńczyka, miecznika i rekina. Te ryby żyją długo i są drapieżne, a przez to gromadzą w swoich organizmach duże ilości toksycznych związków, w tym metali ciężkich – wyjaśnia ekspertka. – Wybierajmy za to ryby drobne, z akwakultur sprawdzanych pod kątem zanieczyszczeń. Warto sięgać również po ryby dziko żyjące, takie jak nasze górskie pstrągi. Są to ryby niskokaloryczne, czyste, dostarczające sporej ilości pełnowartościowego białka.
  • Zdrowa i pyszna - taka jest kuchnia indiańska!

    Kuchnia rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, których potocznie zwiemy Indianami, jest niezwykle różnorodna - przekonują organizatorzy festiwalu, który ma za zadanie promować indiańską kulturę. Jej pasjonaci podejmują się odtwarzania zapomnianych smaków i tradycyjnych potraw, w których dominują warzywa i aromatyczne zioła. Wiele spośród tych składników niełatwo jest zdobyć - ale efekt końcowy wynagrodzi nasze kulinarne starania!