InteriaTV - przetwory

Filmy - Przetwory (32)

  • Jak zrobić dżem morelowy?

    Morele przestają być dziś egzotycznym owocem i stają się równie popularne jak brzoskwinie. Ich delikatny miąższ, aksamitna skórka i wydobywający się ze środka owocu zapach - doskonale nadają się do przyrządzania słodkich, delikatnych w smaku dżemów, które pokochają nie tylko najmłodsi! Zobaczcie nasz przepis na dżem morelowy!
  • Tradycyjny przepis na ogórki w occie

    Ogórki - wyborne warzywa, bez których kuchnia polska nie może się obejść! Doskonale nadają się do robienia przetworów - a można je robić na setki sposobów: od najpopularniejszych kiszonych, przez wersje słodkie, pikantne czy klasyczne - w occie. Właśnie na te ostatnie przygotowaliśmy poradnik dla wszystkich, który dopiero zaczynają swoją przygodę z przetworami z ogórków: oto tradycyjny przepis na ogórki w occie do słoików!
  • Ogórki na słodko - jak je zrobić?

    Ogórki, choć w większości składające się z wody, są doskonałym warzywem, które można przygotować na setki sposobów. Najpopularniejsze są przetwory - kiszone, w occie, jako główny składnik sałatek... Coraz chętniej wybieramy też ogórki przyrządzane na ostro - z mocnymi, pikantnymi przyprawami, a także ogórki... na słodko! Oto przepis właśnie na ogórki na słodko - z odrobiną cukru, marchewką i przyprawami dostarczą wam niesamowitych wrażeń smakowych!
  • Dżem z borówki amerykańskiej - szybki przepis

    Borówka amerykańska jest coraz popularniejsza w Polsce. I dobrze! Jest zdrowa i przepysznie smakuje, świetnie nadaje się do dekoracji ciast czy deserów, a przetwory z borówki amerykańskiej należą do jednych z najpyszniejszych! Przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej to błahostka, z którą poradzi sobie każdy! Pamiętajcie, by przed przygotowaniem dokładnie umyć borówki!
  • Nietypowy, toskański dżem z marchewki

    Dżemy z warzyw to ciągle zagadka w polskiej kuchni. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach dżem z cukinii, z kolei dżem z marchewki to wielki nieobecny - a szkoda! Na Zachodzie - zwłaszcza w Toskanii czy w Portugalii - ma długie tradycje. Doskonale smakuje, świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a przede wszystkim doskonale wygląda. Zobaczcie, jak zrobić w parę chwil toskański dżem z marchewki!
  • Jak zrobić syrop z jabłek?

    Syrop z jabłek to dosyć rzadka rzecz w polskiej kuchni - raczej z jabłek przygotowujemy kompoty i soki niż gęste, słodkie syropy, które potem łatwo rozrzedzać wodą lub serwować jako dodatek. Wystarczy parę chwil, by przygotować intensywny, mocny jabłkowy syrop, który doskonale sprawdzi się w zimowe, mroźne dni, gdy wspomnienie lata konieczne jest każdemu! Poznajcie szybki sposób, jak zrobić syrop z jabłek.
  • Cytryna w syropie - jak ją zrobić w domu?

    Syrop cytrynowy, który można znaleźć w sklepie, zwykle mają w sobie niewielką zawartość prawdziwego, naturalnego soku cytrynowego, a do tego ogromne ilości cukru, którego nadmiar nikomu nie służy. Syrop cytrynowy to znakomity sposób na domowy napój, a też dodatek, który doskonale sprawdzi się jako codzienna dawka witaminy C, chroniąca nas przed przeziębieniami i innymi infekcjami. Nie wydajcie więc fortuny na cytrynowe syropy ze sklepu, zróbcie je samodzielnie w domu: to naprawdę proste!
  • Przepis na marynowane grzyby

    Początek lata to początek grzybów w polskich lasach! Wtedy też stają się coraz łatwiej dostępne w sklepach - świetnie smakują w sosie grzybowym, jako dodatek do zup (np. krupniku), znakomicie jednak sprawdzają się jako przekąska - choćby w postaci marynowanych grzybów, które potem można wykorzystać w sałatkach czy innych daniach. Przyrządzanie marynowanych grzybów jest naprawdę proste, jednak w całym przepisie najważniejsze jest, by pamiętać o dokładnym sprawdzeniu przygotowanych grzybów, a jeśli je kupujemy - to tylko ze sprawdzonego źródła!
  • Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej?

    Borówka amerykańska cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. W przeciwieństwie do jagód, które kupujemy najczęściej, mają o twardsze owoce, co chroni je przed zgnieceniami - choćby podczas przenoszenia. Borówka amerykańska smakuje podobnie, ma też sporo prozdrowotnych właściwości. Idealnie nadaje się na przyrządzanie syropów czy dżemów, które świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do ciast czy deserów na zimowe dni, ale również jako sposób na uchronienie się przed przeziębieniami! Przygotowaliśmy dla was prosty sposób na przyrządzenie wybornego dżemu z borówki amerykańskiej!
  • Przepis na powidła cukiniowe

    Powidła cukiniowe to znakomity pomysł na odmianę naszych przetworów, które samodzielnie przyrządzamy w domach! Cukinia idealnie nadaje się do przyrządzania lekkich, delikatnych dżemów, które świetnie sprawdzą się do wszystkiego! Dodatek kwasku cytrynowego pozwoli zachować cukinii wspaniały, zielono-żółty kolor, a odrobina cukru nada jej wyrazistego smaku. Zobaczcie nasz przepis na nietypowe, bo cukiniowe powidła!