przetwory

Artykuły - Przetwory (210)

  • Zamiast cukru

    Zamiast cukru

    Nadchodzi czas robienia przetworów. Często zastanawiamy się, jak możne je dosłodzić rezygnując z niezdrowego cukru. Oto kilka propozycji.
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.
  • Domowe przetwory

    Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?
  • Przetwory dla każdego

    Przetwory dla każdego

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.
  • Myślisz, że truskawki na bazarku są tanie? W skupie rolnicy dostają grosze. Wada rynku?

    Myślisz, że truskawki na bazarku są tanie? W skupie rolnicy dostają grosze. Wada rynku?

    Rozpoczął się sezon skupu owoców. Rolnicy sygnalizują, że oferowane im ceny są niskie. Branża przetwórcza argumentuje, że cena zależy od sytuacji rynkowej. Resort rolnictwa z kolei widzi potrzebę uregulowania relacji między producentami owoców i przetwórstwem.
  • Domowe przetwory

    Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?
  • IERiIGŻ: Ceny malin mogą wielu zaskoczyć

    IERiIGŻ: Ceny malin mogą wielu zaskoczyć

    Zdaniem analityków zbiory truskawek dobiegają końca, rozpoczyna się skup malin. Ceny mogą być atrakcyjne zwłaszcza dla producentów malin. Na ten gatunek owoców jest obecnie duży popyt, bo przez ostatnie dwa lata zbiory u czołowego producenta malin Serbii były słabe.
  • Polskie przetwory podbiją Azję

    Polskie przetwory podbiją Azję

    Branża przetwórstwa owocowo-warzywnego głęboko odetchnęła po niedawnym kryzysie gospodarczym. Polskie firmy nie tylko dobrze radzą sobie na niełatwym rodzimym rynku spożywczym, lecz także coraz więcej sprzedają na wschodzie Europy. Szukając rynków zbytu, dotarły także za Ural, do Kazachstanu czy Mongolii.
  • Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

    Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

    Początek jesieni to świetny czas na przetwory. Teraz przygotowane, zimą będą smaczną przekąską, która uodporni twoje dziecko przed infekcjami!
  • Nalewka z wiśni

    Nalewka z wiśni

    Królowa wśród nalewek.

Filmy - Przetwory (30)

  • Jak zrobić dżem bez cukru i owoców?

    Dżem bez cukru i owoców - czy to możliwe? Ten przepis od miesięcy jest hitem na całym świecie, a cały jego sekret tkwi w... cukinii! To z tego warzywa można zrobić wyborną konfiturę, która w niczym nie będzie ustępowała innym przetworom owocowym. Niewielka zawartość cukru - zostanie tylko ten, zawarty naturalnie w cukinii - sprawia, że jest niskokaloryczny, zaś jego konsystencja jest podobna jak prawdziwych dżemów owocowych! Zobaczcie, jak prosto zrobić dżem bez owoców i cukru!
  • Powidła z dyni – przepis

    Sezon na dynię jest dość krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni i przygotować powidła dyniowe. To świetny, niezwykle zdrowy dodatek do pieczywa. Powidła z dyni są tak pyszne, że warto przygotować zapas, który starczy na dłużej.
  • Jak zrobić bób pasteryzowany?

    Zimą tęsknimy za świeżymi warzywami, dlatego warto się na nią przygotować. Idealnym sposobem, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok, jest pasteryzacja. Bób pasteryzowany zrobisz błyskawicznie, a przyda się, jak będziesz robić szybki obiad. Nie musisz czekać cały rok, by znów delektować się jego smakiem. Przygotuj bób pasteryzowany latem i ciesz się przetworem przez cały rok.
  • Powidła z amaretto - jak je zrobić?

    Amaretto to tradycyjny włoski trunek, który ma charakterystyczny, lekko gorzki posmak - wszystko dzięki migdałom, które są głównym składnikiem likieru. W połączeniu z pestkami wiśni, moreli czy brzoskwini, tworzy niesamowity alkohol, który znakomicie nadaje się do kawy, ciast, deserów czy domowej czekolady! Amaretto znakomicie nadaje się również do przyrządzania szczególnych powideł, które doskonale sprawdzą się i podawane solo, jak również jako dodatek do domowych wypieków czy deserów. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić powidła z amaretto!