przetwory

Artykuły - Przetwory (116)

  • Poznaj wszystkie powody, dla których warto jeść mirabelki

    Poznaj wszystkie powody, dla których warto jeść mirabelki

    Regularne spożywanie mirabelek wspomaga trawienie, polepsza zdrowie kości, obniża poziom cholesterolu i ma zbawienny wpływ na skórę. Choć warto jeść je na surowo, możemy również pokusić się o przygotowanie przetworów. A sierpień to idealny moment na przyrządzenie aromatycznego dżemu na bazie tych słodkich owoców.
  • "Rz": Sok z cytryny legalny w powidłach z wiśni

    "Rz": Sok z cytryny legalny w powidłach z wiśni

    Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów - podaje w środę "Rzeczpospolita".
  • Uważaj na domowe przetwory

    Uważaj na domowe przetwory

    ​Letni wysyp owoców i warzyw powoduje, że chcemy zachować ich wartości jak najdłużej. Przygotowujemy domowe przetwory, które zimą mają przypomnieć gorące lato. Niestety czasem zapominamy, że możemy sobie zaszkodzić.
  • Domowe przetwory znowu modne. Zapasy na zimę zamierza zrobić prawie połowa Polaków

    Domowe przetwory znowu modne. Zapasy na zimę zamierza zrobić prawie połowa Polaków

    W tym roku zapasy na zimę planuje zrobić 49 proc. Polaków - takie wnioski płyną z Barometru Providenta. Większość spędzi dodatkowy czas w kuchni, aby móc także zimą cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Równie ważną motywacją jest chęć kultywowania rodzinnej tradycji oraz zaoszczędzenia pieniędzy na zimowych zakupach. Wśród osób, które przygotowują słoiki, 63 proc. to mieszkańcy wsi i co trzeci mieszkaniec średniego lub dużego miasta. Coraz częściej samodzielne robienie konfitur i marynat deklarują także mężczyźni.
  • Zamiast cukru

    Zamiast cukru

    Nadchodzi czas robienia przetworów. Często zastanawiamy się, jak możne je dosłodzić rezygnując z niezdrowego cukru. Oto kilka propozycji.
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.
  • Domowe przetwory

    Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?
  • Przetwory dla każdego

    Przetwory dla każdego

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.
  • Myślisz, że truskawki na bazarku są tanie? W skupie rolnicy dostają grosze. Wada rynku?

    Myślisz, że truskawki na bazarku są tanie? W skupie rolnicy dostają grosze. Wada rynku?

    Rozpoczął się sezon skupu owoców. Rolnicy sygnalizują, że oferowane im ceny są niskie. Branża przetwórcza argumentuje, że cena zależy od sytuacji rynkowej. Resort rolnictwa z kolei widzi potrzebę uregulowania relacji między producentami owoców i przetwórstwem.
  • Domowe przetwory

    Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?

Filmy - Przetwory (32)

  • Domowe dżemy i marmolady. Przepisy Piotra Kucharskiego

    Sezon na przetwory w pełni. Piotr Kucharski zdradził w kuchni programu przepisy na marmolady i dżemy. Kucharz wyjaśnił czym się od siebie różnią. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Weki w kuchni. Jakie warzywa i owoce są najlepsze do wekowania?

    Właśnie rozpoczął się sezon na przetwory, do których bardzo przyjemnie jest wrócić zimą. W kuchni „Dzień Dobry Wakacje” Aneta i Jan Kuroniowie opowiedzieli, jakie warzywa i owoce są najlepsze do wekowania oraz na co należy zwrócić uwagę w trakcie ich przygotowywania. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak zrobić dżem bez cukru i owoców?

    Dżem bez cukru i owoców - czy to możliwe? Ten przepis od miesięcy jest hitem na całym świecie, a cały jego sekret tkwi w... cukinii! To z tego warzywa można zrobić wyborną konfiturę, która w niczym nie będzie ustępowała innym przetworom owocowym. Niewielka zawartość cukru - zostanie tylko ten, zawarty naturalnie w cukinii - sprawia, że jest niskokaloryczny, zaś jego konsystencja jest podobna jak prawdziwych dżemów owocowych! Zobaczcie, jak prosto zrobić dżem bez owoców i cukru!
  • Powidła z dyni – przepis

    Sezon na dynię jest dość krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni i przygotować powidła dyniowe. To świetny, niezwykle zdrowy dodatek do pieczywa. Powidła z dyni są tak pyszne, że warto przygotować zapas, który starczy na dłużej.