przetwory

Artykuły - Przetwory (122)

  • Oryginalne pomysły na pyszne weki

    Oryginalne pomysły na pyszne weki

    Początek września to idealny czas na robienie weków. Oczywistym wyborem są ogórki, grzyby czy papryka, równie chętnie sięgamy po sezonowe owoce, jak śliwki czy gruszki. Warto jednak ten popularny repertuar wzbogacić o mało popularne, a równie pyszne pozycje.
  • Poznaj wszystkie powody, dla których warto jeść mirabelki

    Poznaj wszystkie powody, dla których warto jeść mirabelki

    Regularne spożywanie mirabelek wspomaga trawienie, polepsza zdrowie kości, obniża poziom cholesterolu i ma zbawienny wpływ na skórę. Choć warto jeść je na surowo, możemy również pokusić się o przygotowanie przetworów. A sierpień to idealny moment na przyrządzenie aromatycznego dżemu na bazie tych słodkich owoców.
  • Patisony marynowane

    Patisony marynowane

    Pomysł na patisony.
  • Dżem z winogron, jabłek i orzechów

    Dżem z winogron, jabłek i orzechów

    Wyjątkowa kompozycja.
  • Konfitura truskawkowa

    Konfitura truskawkowa

    Smak truskawek na dłużej.
  • "Rz": Sok z cytryny legalny w powidłach z wiśni

    "Rz": Sok z cytryny legalny w powidłach z wiśni

    Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów - podaje w środę "Rzeczpospolita".
  • Pomidorki w oliwie

    Pomidorki w oliwie

    We włoskim stylu.
  • Uważaj na domowe przetwory

    Uważaj na domowe przetwory

    ​Letni wysyp owoców i warzyw powoduje, że chcemy zachować ich wartości jak najdłużej. Przygotowujemy domowe przetwory, które zimą mają przypomnieć gorące lato. Niestety czasem zapominamy, że możemy sobie zaszkodzić.
  • Domowe przetwory znowu modne. Zapasy na zimę zamierza zrobić prawie połowa Polaków

    Domowe przetwory znowu modne. Zapasy na zimę zamierza zrobić prawie połowa Polaków

    W tym roku zapasy na zimę planuje zrobić 49 proc. Polaków - takie wnioski płyną z Barometru Providenta. Większość spędzi dodatkowy czas w kuchni, aby móc także zimą cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Równie ważną motywacją jest chęć kultywowania rodzinnej tradycji oraz zaoszczędzenia pieniędzy na zimowych zakupach. Wśród osób, które przygotowują słoiki, 63 proc. to mieszkańcy wsi i co trzeci mieszkaniec średniego lub dużego miasta. Coraz częściej samodzielne robienie konfitur i marynat deklarują także mężczyźni.

Filmy - Przetwory (29)

  • Jak zrobić dżem bez cukru i owoców?

    Dżem bez cukru i owoców - czy to możliwe? Ten przepis od miesięcy jest hitem na całym świecie, a cały jego sekret tkwi w... cukinii! To z tego warzywa można zrobić wyborną konfiturę, która w niczym nie będzie ustępowała innym przetworom owocowym. Niewielka zawartość cukru - zostanie tylko ten, zawarty naturalnie w cukinii - sprawia, że jest niskokaloryczny, zaś jego konsystencja jest podobna jak prawdziwych dżemów owocowych! Zobaczcie, jak prosto zrobić dżem bez owoców i cukru!
  • Powidła z dyni – przepis

    Sezon na dynię jest dość krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni i przygotować powidła dyniowe. To świetny, niezwykle zdrowy dodatek do pieczywa. Powidła z dyni są tak pyszne, że warto przygotować zapas, który starczy na dłużej.
  • Jak zrobić bób pasteryzowany?

    Zimą tęsknimy za świeżymi warzywami, dlatego warto się na nią przygotować. Idealnym sposobem, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok, jest pasteryzacja. Bób pasteryzowany zrobisz błyskawicznie, a przyda się, jak będziesz robić szybki obiad. Nie musisz czekać cały rok, by znów delektować się jego smakiem. Przygotuj bób pasteryzowany latem i ciesz się przetworem przez cały rok.
  • Powidła z amaretto - jak je zrobić?

    Amaretto to tradycyjny włoski trunek, który ma charakterystyczny, lekko gorzki posmak - wszystko dzięki migdałom, które są głównym składnikiem likieru. W połączeniu z pestkami wiśni, moreli czy brzoskwini, tworzy niesamowity alkohol, który znakomicie nadaje się do kawy, ciast, deserów czy domowej czekolady! Amaretto znakomicie nadaje się również do przyrządzania szczególnych powideł, które doskonale sprawdzą się i podawane solo, jak również jako dodatek do domowych wypieków czy deserów. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić powidła z amaretto!