InteriaTV - przepisy kulinarne

Filmy - Przepisy kulinarne (86)

  • „Ewa gotuje”: Paluchy drożdżowe

    Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10-15 minut. Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem. Piec przez 12-15 minut w temp. 200 st. C. SKŁADNIKI • 350 g - mąki • 15 g - świeżych drożdży • 200 ml - ciepłej wody • 1 łyżeczka - cukru • 1 łyżeczka - soli • 1 łyżka - oleju rzepakowego DO POSYPANIA • czarnuszka • sezam
  • „Ewa gotuje”: Gruszki pod kruszonką owsianą

    Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier trzcinowy i zimne masło. Wsypać płatki owsiane i posiekać. Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny. Na patelni roztopić cukier trzcinowy. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu. Dodać masło i wymieszać. Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek. Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej). Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna). Podawać z lodami waniliowymi. SKŁADNIKI • 3 - duże gruszki • 2 łyżki - cukru trzcinowego • 2 łyżki - masła DO PODANIA • lody waniliowe DODATKOWO • garść orzechów włoskich KRUSZONKA • 150 g - mąki • 150 g - cukru trzcinowego • 100 g - masła • 4 łyżki - płatków owsianych
  • „Ewa gotuje”: Spaghetti z sosem cebulowym

    Cebulę posiekać, przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać masło i zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości (pod pokrywą szybkowarową wystarczy 15 minut). Boczek pokroić w paski. Wysmażyć na suchej patelni. Tłuszcz przelać do miseczki. Sos zmiksować, w razie potrzeby odparować. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą i przełożyć na patelnię z boczkiem. Nałożyć sos, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Posypać natką pietruszki i nałożyć na talerze. Udekorować płatkami parmezanu. SKŁADNIKI • 400 g - razowego makaronu spaghetti • 200 g - surowego boczku wędzonego • natka pietruszki • parmezan SOS • 6 - dużych cebul • 2 łyżki - oleju z pestek winogron • 1 łyżka - masła • 1 szklanka - białego wina wytrawnego • sól • pieprz
  • „Ewa gotuje”: Krem czosnkowy

    W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem. Na talerzu udekorować kleksem śmietany i tymiankiem. SKŁADNIKI • 2 główki - czosnku • 1 - cebula • 4 - ziemniaki • 2 łyżki - masła klarowanego • 2 łyżeczki - słodkiej wędzonej papryki • 1½ l - wywaru wołowego • sól • pieprz DO PODANIA • gęsta śmietana • świeży tymianek
  • „Ewa gotuje”: Jabłecznik z budyniem winnym

    Do mąki dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki. Budyń rozrobić w odrobinie zimnego wina. Resztę zagotować z cukrem. Wlać budyń. Mieszając zagotować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisnąć z soku. Przełożyć do budyniu. Uperfumować skórką cytrynową. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykleić nim spód i boki tortownicy (foremkę wysmarować wcześniej masłem i wysypać bułką tartą; średnica 24 cm). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Śmietanę schłodzić i ubić. Posłodzić i dodać cukier waniliowy. Wymieszać i przełożyć na wystudzone ciasto. Dookoła zrobić wianuszek z prażonych płatków migdałowych. Na środek zetrzeć gorzką czekoladę. SKŁADNIKI • 250 g - mąki • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia • 150 g - cukru • 1 łyżeczka - cukru waniliowego • 125 g - masła • 1 - jajko MASA • 1 kg - jabłek • 500 ml - białego wytrawnego wina • 2 - budynie waniliowe bez cukru • 100 g - cukru • skórka z cytryny ZDOBIENIE • garść płatków migdałowych • czekolada gorzka
  • „Ewa gotuje”: Podudzia kurczaka w czerwonym winie

    Podudzia przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na klarowanym maśle – najlepiej od razu w naczyniu do zapiekania. Gdy mięso się zezłoci z każdej strony, dorzucić szalotki. Po chwili dodać pieczarki (jeśli są nieduże, to w całości). Zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić świeżym tymiankiem oraz rozmarynem i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się gotowała. SKŁADNIKI • 8 - podudzi z kurczaka • mąka do oprószenia • sól • pieprz • 1 łyżka - masła klarowanego • 6 - szalotek • 250 g - pieczarek • 700 ml - czerwonego wytrawnego wina • 3 ząbki - czosnku • 2 łyżki - przecieru pomidorowego • tymianek • rozmaryn
  • „Ewa gotuje”: Camembert z figami na roszponce

    Roszponkę ułożyć na dwóch płaskich talerzach, dodać przekrojone na pół winogrona i pokruszone orzechy. Na patelni rozpuścić miód, wlać ocet jabłkowy i oliwę. Dodać igiełki rozmarynu. Figi pokroić na ćwiartki i włożyć do syropu. Dusić do miękkości. Ser przekroić wzdłuż na dwa krążki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej – skórką do dołu. Zapiekać, aż zacznie się topić. Umieścić na roszponce. Dookoła ułożyć figi i polać powstałym syropem. SKŁADNIKI • 1 - ser camembert • roszponka • kiść białych winogron bezpestkowych • garść orzechów włoskich FIGI W SYROPIE • 4 - figi • 4 łyżki - miodu • 1 łyżka - octu jabłkowego • 2 łyżki - oliwy • rozmaryn
  • „Ewa gotuje”: Ciasto jogurtowe ze śliwkami

    Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Do miski wsypać mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wybić jajka, wlać jogurt naturalny, olej i wszystko zmiksować. Następnie do sypkich składników dodać składniki mokre i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Wyrównać. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. SKŁADNIKI • 2½ szklanki - mąki • 1 szklanka - cukru • 1 łyżeczka - cukru waniliowego • 1½ łyżki - płatków owsianych • 1½ łyżeczki - proszku do pieczenia • 1 szklanka - oleju • 1 szklanka - jogurtu naturalnego • 3 - jajka • śliwki • cukier puder do dekoracji
  • „Ewa gotuje”: Sznycel w bułce

    Bułkę zalać mlekiem i odstawić na 10 minut. W misce wymieszać mięso, jajko, posiekaną cebulę, sól, pieprz i dokładnie odciśniętą bułkę. Uformować kotlety – nie za duże, najlepiej wielkości pięści. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać w posmarowanej musztardą kajzerce – z ogórkiem kiszonym. SKŁADNIKI • ½ kg - mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) • 1 - czerstwa kajzerka • mleko do namoczenia bułki • 1 - cebula • 1 - jajko • sól • pieprz • bułka tarta do obtoczenia • masło klarowane lub smalec do smażenia DO PODANIA • kajzerki • musztarda • ogórki kiszone • kilka listków sałaty
  • „Ewa gotuje”: Fasolka po bretońsku

    Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedzić, wlać świeżą wodę, posolić, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, przykryć i gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dorzucić cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Gdy się podsmaży, zalać winem i odparować. Przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Wlać passatę pomidorową. Posłodzić miodem. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. SKŁADNIKI • 400 g - fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem) • 200 g - surowego boczku wędzonego • 400 g - białej kiełbasy • 2 - cebule • 4 ząbki - czosnku • 1 kieliszek - białego wina wytrawnego • 1½ szklanki - przecieru pomidorowego • 1 łyżka - miodu • kilka ziarenek ziela angielskiego • 2 - listki laurowe • 1 łyżeczka - majeranku • sól