przepisy kulinarne

Artykuły - Przepisy kulinarne (13)

  • Zapiekanka z ziemniaków, kminku i sera

    Zapiekanka z ziemniaków, kminku i sera

    Takiej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Jest doskonały nawet dla dzieci alergicznych.
  • Szybki obiadek dla malucha!

    Szybki obiadek dla malucha!

    Nie masz pomysłu na obiad dla swojego dziecka? Sprawdź nasze! Dziś serwujemy jajecznicę na parze i brokuły z ziemniakiem!
  • Sezon na szparagi

    Sezon na szparagi

    Szparagowe żniwa trwają krótko, bo zaledwie do końca czerwca, dlatego śpieszmy się z wprowadzeniem ich do naszego menu. Powodów jest naprawdę mnóstwo!
  • Przysmak, w którym można się zakochać

    Przysmak, w którym można się zakochać

    Kaloryczna bomba, - tak najczęściej określana jest golonka wieprzowa. Rarytas ten potrafi zaspokoić nawet największego łasucha. Nieprzypadkowo mówi się, że to przysmak męskiej kuchni.
  • Sałatka z ogórkami i jajkiem

    Sałatka z ogórkami i jajkiem

    Pyszna sałatka.
  • Sałatka z brokułami na ciepło

    Sałatka z brokułami na ciepło

    ​Składniki na 3-4 porcje: 2 filety z kurczaka (ok. 60 dag), 50 dag pieczarek, 50 dag brokułów, 1 duży por, przyprawa uniwersalna typu Warzywko, 2-3 łyżki oleju, sól l pieprz, 1 łyżka masła
  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    Tłusty czwartek to najwspanialszy dzień dla wszystkich łasuchów. Wedle tradycji objadamy się przeróżnymi smakołykami, do najpopularniejszych specjałów tego dnia należą: pączki, faworki oraz karnawałowe róże! Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień.
  • Marit Bjoergen stosuje dietę rybną

    Marit Bjoergen stosuje dietę rybną

    Największa konkurentka Justyny Kowalczyk, pięciokrotna medalistka igrzysk w Vancouver norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen od ponad roku stosuje dietę opartą na rybach i tranie, a ostatnio przedstawia nawet w mediach swoje przepisy kulinarne.
  • Sushi a la Marit Bjoergen

    Sushi a la Marit Bjoergen

    Pięciokrotna medalistka zimowych igrzysk w Vancouver Norweżka Marit Bjoergen podpisała swój pierwszy kontrakt sponsorski z norweskim Stowarzyszeniem Eksportowym Rybaków (EFF). Będzie reklamować ryby i przepisy kulinarne.
  • BBC poszukuje Polaków!

    BBC poszukuje Polaków!

    The Hairy Bikers, Si King i Dave Myers po raz kolejny przeszukują Wielką Brytanię, by znaleźć najwspanialsze przepisy kulinarne do drugiej serii programu "Mums Know Best" w BBC Two.

Filmy - Przepisy kulinarne (45)

  • „Ewa gotuje”: Ryba po kantońsku

    Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą z obu stron. Na filetach ułożyć pokrojony w zapałkę imbir i zostawić w spokoju na ½ godziny. W tym czasie przygotować sałatkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do miski. Dorzucić posiekaną szalotkę. Ocet przelać do miseczki. Posłodzić i posolić. Dorzucić posiekaną chili. Wlać olej sezamowy, wymieszać i zalać ogórki. Posypać prażonym sezamem i odstawić. Dorsza wraz z imbirem ugotować na parze (najlepiej w specjalnym, azjatyckim koszyczku; aby ryba się nie przykleiła warto ułożyć ją na podziurkowanym papierze do pieczenia). Ryż przesmażyć na łyżce oleju. Zalać wodą i ugotować. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Wrzucić i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wsypać kurkumę i podgrzewać razem przez chwilę. Dodać ryż, skórkę cytrynową i trochę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. W garnuszku wymieszać olej z orzeszków ziemnych z olejem sezamowym. Podgrzać na kuchence. Rybę ułożyć na ryżu. Polać gorącym olejem. Posypać posiekanym szczypiorem. SKŁADNIKI. • 2 - filety z dorsza. • sól. • kawałek świeżego imbiru. DO PODANIA • 2 łyżki - oleju z orzeszków ziemnych. • 2 łyżki - oleju sezamowego. • szczypior. RYŻ CYTRYNOWY. • 200 g - ryżu. • 3 łyżki - oleju ryżowego. • 1 ząbek - czosnku. • 1 łyżeczka - kurkumy. • 1 - cytryna. SAŁATKA. • 2 - ogórki. • 1 - szalotka. • 2 łyżki - octu ryżowego. • 1 łyżeczka - cukru trzcinowego. • sól do smaku. • papryczka chili. • 1 łyżeczka - oleju sezamowego. • prażony sezam do dekoracji
  • "Ewa gotuje": Rosół tak polski, jak i chiński

    Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Przykryć i zagotować na dużym ogniu. Zebrać szumowiny, dolać trochę zimnej wody, wrzucić obrane warzywa i opaloną cebulę. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim, wrzucić czosnek i suszone grzyby. Gotować dalej na małym gazie – pod przykryciem przez 2 godziny.Po tym czasie wlać sos sojowy, dorzucić lubczyk i pomidor. Przykryć i gotować jeszcze przez ½ godziny.Podawać z makaronem, marchewką i natką pietruszki. W wersji „azjatyckiej“ serwować z makaronem. SKŁADNIKI. • ½ kg - szpondra wołowego. • 2 - nóżki kurczaka. • 2 - skrzydełka kurczaka. • 2 - marchewki. • 2 - pietruszki. • ½ - selera. • 1 - por (tylko biała część) . • 1 - cebula. • 1 - liść laurowy. • 5 ziarenek - ziela angielskiego. • 2 ząbki - czosnku. • 2 kapelusze - suszonych podgrzybków. • 5 łyżek - sosu sojowego. • pęczek lubczyku. • 1 - pomidor. DO PODANIA. • makaron jajeczny. • natka pietruszki. • makaron ryżowy. • papryczka chili. • kolendra. • cytryna.
  • "Ewa gotuje": Zupa kminkowa, czyli gotowanie po krakowsku

    Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak intensywną chcemy mieć zupę). Przykryć i gotować przez 30 minut.W tym czasie zrobić kluseczki. Miękkie masło utrzeć, wybić jajko i miksować dalej. Wsypać grysik i wymieszać robotem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić na 20-25 minut, by kasza spęczniała. Po tym czasie, za pomocą łyżki, uformować kluski i ugotować je w osolonym wrzątku. Następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sitku. Zupę przelać przez gęste sito. Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać 2 chochle zupy, wymieszać i przełożyć do garnka. Zagotować i od razu podawać z kluseczkami z kaszy manny. Udekorować natką pietruszki. SKŁADNIKI 1½ l - wywaru na kurczaku. kilka łyżek kminku. • 1 łyżka - masła. • 1 łyżka - mąki. • KLUSECZKI. • ½ szklanki - kaszy manny. • 2 łyżki - masła. • 1 - jajko. • szczypta gałki muszkatołowej. • sól.
  • „Ewa gotuje”: Pieczony filet z pstrąga

    Ziemniaki wyszorować i pokroić w ósemki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać cebulą pokrojoną w piórka. Dorzucić czosnek w łupinie. Przyprawić tymiankiem, oprószyć solą, skropić oliwą. Wymieszać i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ryby pozbawić głów, wyciąć kręgosłupy, odciąć płetwy oraz paski mięsa od strony brzucha. Widoczne ości usunąć pęsetą. Tuszki skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Filety złożyć i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku (30 minut, temp. 180 st. C). Podawać z cząstkami cytryny, pieczonymi ziemniakami oraz kapustą kiszoną. SKŁADNIKI • 4 - pstrągi potokowe najlepiej z Ojcowa • sok z cytryny • sól • pieprz • czosnek niedźwiedzi suszony • masło klarowane do pieczenia DO PODANIA • kapusta kiszona • ziemniaki pieczone • cząstki cytryny ZIEMNIAKI Z PIECA • 6 - ziemniaków • 1 - cebula czerwona • 4 ząbki - czosnku • sól • tymianek • oliwa